Ο Μπολσονάρο στο στόχαστρο…

Η διεθνής κοινότητα, αντιδρά στα ζητήματα που προκύπτουν από τις πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, όπου σημειώνεται μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Στον «πνεύμονα του πλανήτη» καταγράφηκαν 700 νέες πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη 22 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Η υπηρεσία αυτή έχει καταγράψει 76.720 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή 85% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πάνω από τις μισές (52%) αφορούν την περιοχή του Αμαζονίου.  Τα δάση απορροφούν σημαντική

ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, ένα αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο θεωρεί τις πυρκαγιές ως «εσωτερική υπόθεση» και κατηγορεί μη κυβερνητικές οργανώσεις ως υπεύθυνες για την καταστροφή...

Πλέον οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας, βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ και αναλυτών της κατάστασης. Με τους εξής τρόπους:

Α. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε ότι «η έκταση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου είναι σοκαριστική και απειλητική, και όχι μόνο για τη Βραζιλία και τις άλλες πληγείσες χώρες, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει τόσο μεγάλη σημασία στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα, τη βιοποικιλότητα».

Β. Το Παρίσι δηλωνει ότι θα μπλοκάρει μια σημαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των χωρών της Mercosur και της ΕΕ, εκτός εάν η Βραζιλία πάρει μέρα για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου. Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου του 2019  και καλύπτει μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου. Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγορεί τον Μπολσονάρο ότι είπε ψεματα όταν υποβάθμιζε τους φόβους για την κλιματικη αλλαγή στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Ιούνιο.

Γ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε  τις πυρκαγιές ως «διεθνή κρίση», τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» για να προστατευθεί «ένα από τα μεγάλα θαύματα του πλανήτη».

Δ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ δήλωνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις. Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος».

Ε. Η Φινλανδία πρότεινε την απαγόρευση στις εισαγωγές βοδινού από τη Βραζιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα