Ο Δ. Πάφου τίμησε τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με τη συμπλήρωση σήμερα 101 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους, ο Δήμος Πάφου μνημονεύει και τιμά τις 350.000 θυμάτων και τις εκατοντάδες χιλιάδες των ξεριζωμένων της απάνθρωπης εξόντωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, συνοδευόμενος από τη Δημοτική Σύμβουλο Νίνα Γκαρακλίδου, μετέβη το πρωί στο Μνημείο της Γενοκτονίας, στον περίβολο της Εκκλησίας Αγίων Αναργύρων, και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη

τους. Στεφάνι κατέθεσε επίσης η κ. Γκαρακλίδου, καθώς και άλλοι ομογενείς. 

Η μεγάλη όμως γενοκτονία των Ποντίων παρέμενε και παραμένει διεθνώς άγνωστη. Σήμερα, έναν και πλέον αιώνα μετά, δεν αρκούν μόνο οι μνήμες και ο πόνος για τις «Πατρίδες τις Ανατολικές».  Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει, προστίθεται στην ανακοίνωση,  να αποτελέσει σοβαρό δείγμα πρόθεσης από τα πολιτισμένα έθνη να υπερασπιστούν έμπρακτα και ουσιαστικά την ιστορική αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δήμος Πάφου, ως η πρώτη Αρχή της πόλης στην οποία κατοικούν πέραν των 6.000 ομογενών από τον Πόντο, οι οποίοι με την εργασία και το μόχθο τους έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, εκφράζει τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι Έλληνες της Κύπρου, θύματα και οι ίδιοι της τουρκικής βαρβαρότητας, δεν μπορούν παρά να είναι και να αισθάνονται συνοδοιπόροι και συμμέτοχοι στον αγώνα των Ποντίων για δικαίωση, συμπληρώνει  η ανακοίνωση του Δ. Πάφου.

Όπως αναφέρεται για  αιώνες Φύλακες-Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι  Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν  συνολικά στις αρχές του 20ού αιώνα στις 700.000. Υπολογίζεται ότι την περίοδο αυτή λειτουργούσαν στον Πόντο 1401 ελληνικά σχολεία.  Το 1908 το νεοσυσταθέν  Κίνημα των Νεοτούρκων, με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους», αρχίζει την πρώτη φάση της εθνοκάθαρσης, εκτοπίζοντας ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα. Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκινά από τη Σαμψούντα τη δεύτερη και πιο φρικαλέα φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. 

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 350.000, ενώ πολύ περισσότεροι ήταν οι ξεριζωμένοι.

Η Διεθνής Κοινότητα, ως όφειλε, αναγνώρισε τις δύο άλλες μεγάλες γενοκτονίες του αιώνα μας, την Εβραϊκή και την Αρμενική, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα