Ο διάλογος κλείδι για ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθυμιση

Περάσαμε ήδη το κατώφλι του 2019. Νέα χρονιά που βρίσκει το Δημόσιο Σχολείο και τη Δημόσια Παιδεία αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Η μετάβαση σε μια νέα χρονιά αποτελούσε πάντοτε μια νέα προσπάθεια, με νέους στόχους και προσδοκίες, αγωνίες αλλά και νέες ελπίδες. Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που τροχιοδρομήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν διευκόλυναν την καθημερινότητα του εκπαιδευτικού

ούτε υπήρξε επιτυχής η όποια προσπάθεια για ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού συστήματος.

Η έναρξη της διαδικασίας του θεσμικού διαλόγου στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ (Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας) για εξεύρεση οριστικών ρυθμίσεων για σημαντικά ζητήματα στην Παιδεία ήταν το ζητούμενο, το απότοκο της προηγούμενης πρωτοφανούς ταραχώδους περιόδου. Παρόλο που η διαδικασία που ξεκίνησε κινείται με ρυθμούς χελώνας, εντούτοις ο θεσμικός αυτός διάλογος είναι ο δρόμος αλλά και η ελπίδα του εκπαιδευτικού κόσμου ότι σε αυτό τον δρόμο θα δοθούν σύντομα απαντήσεις σε όλα τα ανοικτά και πιεστικά εκπαιδευτικά ζητήματα που υπάρχουν:

α. Πίστωση διδακτικών ωρών που αφαιρέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου.

β. Υπεύθυνο τμήματος.

γ. Αναδιάρθρωση διδακτικού χρόνου εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.

δ. Δημιουργία Ταμείου Πρόνοιας για εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτονται σήμερα από το σχέδιο κρατικής σύνταξης

ε. Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 60ο έτος στη Μέση και το 58ο στη Δημοτική Εκπαίδευση

στ. Μείωση διδακτικού χρόνου για εξωδιδακτικά και άλλα καθήκοντα

ζ. Σχολικές αργίες.

Στ. Ασφάλεια και Υγεία

Η. Βία και Παραβατικότητα

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔ έθεσε παράλληλα και άλλα σχετικά θέματα:

α. τη μείωση του διδακτικού χρόνου των απλών εκπαιδευτικών για εκτέλεση άλλων εξωδιδακτικών καθηκόντων μέσα στο σχολείο.

β. Την αύξηση του διοικητικού χρόνου των Β. Διευθυντών και Διευθυντών με την αντίστοιχη μείωση του ανάλογου διδακτικού τους χρόνου.

γ. Την παραχώρηση 2 διδακτικών περιόδων για τον υπεύθυνο τμήματος σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, την Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη ο θεσμικός διάλογος στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ να εντατικοποιηθεί άμεσα έτσι ώστε η βελτίωση του παρεχόμενης προς τα παιδιά μας εκπαίδευσης, να επέλθει μέσα απο προώθηση ουσιαστικών αλλαγών σε επίπεδο σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικής καθημερινότητας και την ίδια ώρα να διευκολύνουν και να συνδράμουν στο δύσκολο και βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί καθημερινά ο εκπαιδευτικός. Οι ενέργειες και οι χειρισμοί που απαιτούνται κυρίως απο πλευράς ΥΠΠ πρέπει να είναι τέτοιες που να απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης μιας νέας κρίσης στον Τομέα της Παιδείας. Αυτό το οποίο αναμένει κάθε εκπαιδευτικός είναι να κυλήσει ομαλά το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς σε κλίμα ήρεμο και παραγωγικό. Αναμένει να δει το Κράτος να επενδύει σε ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει, αναμένει να εργαστεί περήφανα σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε κάθε συνάδελφο Καλή Χρονιά και Καλή Εκπαιδευτική συνέχεια.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα