Ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης

Με κύριο στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης, ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει στο έργο "Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης, μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων" - "Benefit As you Save (BAS)".

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμο Λεμεσού, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (επικεφαλής), ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, ο Δήμος Τιράνων Αλβανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Δικτύωσης Αλβανίας και

το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Οχρίδας της ΠΓΔΜ.

Το έργο επιδιώκει να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των αστικών στερεών αποβλήτων που υφίστανται διαλογή στην πηγή και κατευθύνονται για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή κομποστοποίηση και βασικός στόχος του είναι η ενθάρρυνση των πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων, να συμμετέχουν ενεργά στη διαλογή στην πηγή διαμέσου της εφαρμογής συστημάτων κινήτρων.

Περαιτέρω, το έργο επιδιώκει ν` αναπτυχθεί μια κοινή μεθοδολογία, με βάση την οποία κάθε εταίρος θα διαμορφώσει ένα τοπικό σχέδιο στη λογική “Benefit As you Save – BAS”. Τα τοπικά σχέδια BAS θα περιγράφουν συστήματα που θα αντιστοιχίζουν τις ποσότητες διαλογής απορριμμάτων στην πηγή από τους πολίτες, με συγκεκριμένα κίνητρα, υποστηριζόμενα από τις Δημοτικές Αρχές ή άλλους τοπικούς φορείς.

Τα τοπικά σχέδια θα εφαρμοστούν πιλοτικά για ένα διάστημα 18 μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αξιολογηθούν τα συμπεράσματα και θα μελετηθεί η βιωσιμότητα της λογικής BAS και μετά το τέλος του έργου.

Παράλληλα, σε κάθε περιοχή που εμπλέκεται στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας – ευαισθητοποίησης των πολιτών και δράσεις κατάρτισης προσωπικού των Δήμων και άλλων φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία της πρακτικής της Διαλογής στην Πηγή.

Κατά τη διάρκεια του έργου, που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2019, προβλέπεται επίσης η πραγματοποίηση διακρατικών εργαστηρίων ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα