Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον εναλ/κό τρόπο εισδοχής στα Πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής παιδιών των ιδιωτικών σχολείων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει 20 ψήφους από τον ΔΗΣΥ, αφού κρίνεται ως ύψιστο πολιτικό ζήτημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το θέμα από την Παγκύπρια ομοσπονδία Συνδέων Γονέών και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων. Όπως

είπε ο κ. Νεοφύτου στο συγκεκριμένο ζήτημα επιβάλλεται κομματική πειθαρχία.

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία ότι μπορεί και φέτος να θυματοποιηθούν τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων, αν το νομοσχέδιο δεν οδηγηθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές του Μαΐου από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Ο κ. Νεοφύτου απολογήθηκε στους μαθητές των ιδιωτικών σχολειών, επειδή για χρόνια η πολιτεία θεωρώντας ότι έχει πολιτικό κόστος κρατούσε σε ομηρία το 20% των μαθητών. Ανέφερε παράλληλα ότι οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων ελαφρύνουν το κράτος κάθε χρόνο με €130 εκ., γιατί τα παιδιά του φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία και όχι στα δημόσια, ενώ παράλληλα δεν πληρώνουν λιγότερους φόρους. Όπως ανέφερε αυτό που επιχειρείται από το νομοσχέδιο είναι ένα μικρό βήμα μόνο και δεν επηρεάζει κανένα μαθητή του δημόσιου σχολείου, διερωτήθηκε ωστόσο γιατί να υποχρεώνεται το Πανεπιστήμιο από την πολιτεία για συγκεκριμένο τρόπο εισδοχής φοιτητών και να μην αφήνεται να είναι πιο ανταγωνιστικό.

Αναφέρθηκε, παράλληλα σε προειδοποίηση που έγινε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου από βουλευτή σε συνεδρία κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι δεν θα του επιτρέψουν να κάνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου Οξφόρδη.

«Να σας πω τη θέση μου ως Προέδρου του ΔΗΣΥ. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν όσο μπορώ να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια της Κύπρου σε Λουμούμπα», ανέφερε.

Όπως είπε θα πρέπει να δοθούν μάχες για το καλύτερο για τον τόπο και δεν είναι η αριστεία και η αναβάθμιση της ποιότητας ελιτίστικη προσέγγιση.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από το σκανδιναβικό μοντέλο, όπου ο κάθε μαθητής έχει ένα κουπόνι επιχορήγησης και δικαιούται να επιλέξει αν θα πάει σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο.

Όπως είπε, «δεν αναμένω να το κάνουμε αύριο, όμως είναι καλά να μπει στη δημόσια συζήτηση να μπορέσει το κράτος να συνεισφέρει ένα μικρό ποσοστό στα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς στο ιδιωτικό σχολείου».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ενώ παιδιά από την τουρκοκυπριακή, μαρονίτικη, την αρμενική και την λατινική κοινότητα μπορούν να μπουν στο Πανεπιστήμιο με εξετάσεις GCE, αυτό το δικαίωμα στερείται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αν κάτι τέτοιο, είπε, γραφτεί στο σύνταγμα της επόμενης μέρας τη λύσης, κάποιοι θα βγουν με συγκλονιστικές αποκαλύψεις αναφέροντας ότι στερούνται τα δικαιώματα από την Ε/κ κοινότητα και θα έχουν δίκαιο.

Σημείωσε ότι κάθε χρόνο στατιστικά μένουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 350 και στο ΤΕΠΑΚ 50 με 70 κενές θέσεις και διερωτήθηκε γιατί να τις στερούμε από παιδιά που θέλουν και μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο τους. Πρόσθεσε ότι η τεράστια επένδυση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνεται με χρήματα όλων των φορολογούμενων και άρα όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια της χώρας τους.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να φοιτούν όλα τα παιδιά από τα δημόσια, τα ιδιωτικά, τις διάφορες κοινότητες του τόπου, ξένοι που ζουν εδώ, παιδιά μεταναστών, αφού όπως είπε η σύνθεση σε ένα αμφιθέατρο είναι μια συγκλονιστική παιδαγωγική διαδικασία.

Ο Πρύτανης είπε ότι το Πανεπιστήμιο θέλει τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων στο Πανεπιστήμιο, θα κάνει ότι μπορεί για να τους έχει και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια γιατί όπως είπε, αυτή η αδικία που κρατά 25 χρόνια τώρα πρέπει να τελειώσει.

Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων γονείς οργανώσεων γονέων και αντιπροσωπείες μαθητών από ιδιωτικά σχολεία, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα