Ο εφεδρικός Κάρι που δεν θα γινόταν ποτέ σταρ

Παράδοξο ή όχι, πριν από το καλοκαίρι του 2009, όταν και μπήκε στο ΝΒΑ, ο Στίφεν Κάρι δεν προβλεπόταν να γίνει ο κορυφαίος γκαρντ της εποχής του.

Το παράδειγμα του Στέφεν Κάρι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών για τους παίκτες εκείνους που δεν προβλεπόταν αλλά εξελίχθηκαν σε σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Ο

MVP του περυσινού πρωταθλήματος, αυτός που οδήγησε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στον πρώτο τίτλο τους μετά από 40 χρόνια, ήταν ένας παίκτης που το 2009 και πριν από το βραδιά του ντραφτ θεωρείτο ένα κολεγιόπαιδο με πολύ τρανταχτά μειονεκτήματα.

Όπως αναδημοσίευσε το NBA Buzz στη σελίδα του στο facebook, οι σκάουτς δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον γκαρντ από το Άκρον του Οχάιο. Από τις "σημειώσεις" τους προέκυπτε το συμπέρασμα ότι δεν πίστευσαν πως αυτός ο αδύνατος τύπος θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Κατά τους "ειδικούς" του αθλήματος, τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν εκείνη την εποχή την εξέλιξή του και προέβλεπαν το μέλλον του, ο Κάρι ήταν ένας μάλλον συνηθισμένος γκαρντ χωρίς προοπτικές να λάμψει. Ένας παίκτης της σειράς που (στα μάτια τους) δεν θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Γιατί οι προδιαγραφές του δεν ήταν ταιριαστές με "κοντούς" όπως οι (ισοϋψείς αλλά πιο δυναμικοί) Ντέρικ Ρόουζ και Ράσελ Γουέστμπρουκ, που ένα χρόνο πριν είχαν κάνει θραύση στο ντραφτ, καταλαμβάνοντας την πρώτη και την τέταρτη θέση. Ή ο βραχύσωμος Μάικ Κόνλεϊ πιο πίσω.

Τον Ιούνη του 2009 ο 21χρονος τότε φοιτητής του Ντέιβιντσον επιλέχθηκε έβδομος στη σειρά, ούτε ψηλά ούτε χαμηλά, αποδείχθηκε όμως ότι οι "πολεμιστές" είχαν τραβήξει από τη γυάλα τον... πρώτο αριθμό του λαχείο.

Η επίμονη δουλειά που έκανε ο Κάρι έκτοτε, οι ατελείωτες ώρες προπόνησης / αφοσίωσης και η πρόοδος που παρουσίασε μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποτελούν τον μπούσουλα για εκείνους που άρχισαν από σχετικά χαμηλά, ένα άσημο κολέγιο, και άγγιξαν το τέλειο. Λειτουργεί αυτοπροσώπως σαν ένα εγχειρίδιο με υπεραναλυτικές οδηγίες εξέλιξης, άσχετα με τις προβλέψεις που γίνονταν για το άτομό του και τα εμπόδια που είχε να υπερβεί για να φτάσει έως το τέρμα της διαδρομής.

Αντιπαραβάλλοντας τις "αλήθειες" και τα "ψέματα" που γράφονταν για τον 27χρονο άσο, 6 χρόνια μετά έχουμε και λέμε ότι ο Κάρι...

- δεν είναι καθαρός πόιντ γκαρντ

Ψέμα. γιατί σε όλες τις επαγγελματικές σεζόν του δίνει σταθερά περισσότερες από 5.3 ασίστ ανά αγώνα με καλύτερη επίδοση τις 8.5 τη σεζόν 2013-2014.

- είναι εγκλωβισμένος μεταξύ 1 και 2

Ψέμα. αφού είναι κουμανταδόρος, έχει την μπάλα στα χέρια του και κατευθύνει τους υπόλοιπους παίζοντας δίπλα του με σουτέρ.

- είναι αργός στα πλάγια βήματα και ανίκανος να αμυνθεί σε διάφορες θέσεις

Αλήθεια (εν μέρει). Γιατί μπορεί να μην μαρκάρει ψηλότερους αντιπάλους, αλλά προσπαθεί, παλεύει, δεν κλέβει, έχει την αίσθηση του χώρου, οδηγεί σε παγίδες και εφέτος έχει 2.6 κλεψίματα ανά αγώνα.

- βασίζεται πολύ στο μακρινό σουτ

Αλήθεια. Μόνο που ένας παίκτης που σουτάρει με 44% στη διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ έχει το δικαίωμα να το κάνει. Εφέτος έχει 5/11 τρίποντα ανά ματς.

- δεν κάνει καλές επιλογές σουτ

Αλήθεια. Εκβιάζει κάποιες προσπάθειες, όταν ιδίως είναι ασφυκτικά κλεισμένος. Έχει τέτοια αίσθηση όμως με το καλάθι που τις περισσότερες φορές είναι εύστοχος και πανηγυρίζει.

- είναι για εφεδρικός/ενίοτε βασικός

Ψέμα. Από αυτόν αρχίζει και σε αυτόν τελειώνει η 5άδα των πρωταθλητών Γουόριος.

- μέση αθλητικότητα, κανονικό μέγεθος και άνοιγμα χεριών, αδύναμος

Αλήθεια. Δεν άλλαξε ιδιαίτερα ο σωματότυπός του, δυναμώνοντας όμως σε μυϊκό όγκο κατάφερε να κοντράρει πιο δυνατά κορμιά. Δεν διστάζει να εφορμήσει στη ρακέτα, ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του και δεν πέφτει εύκολα.

Ηθικό δίδαγμα; Φτάνει ένας αθλητής που μπορεί να θέλει κιόλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα