Ο Έλληνας ΥΠΕΣ κατέθεσε έγγραφο – πρόταση για το μεταναστευτικό

Έγγραφο - πρόταση για την επικείμενη διαπραγμάτευση του νέου Κοινού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέθεσε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών των 27 της ΕΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τις λεγόμενες χώρες πρώτης γραμμής εισόδου μεταναστών και προσφύγων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα".

Σε παρέμβασή

του στο Συμβούλιο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε στους ομολόγους του ότι κοινή πεποίθηση των χωρών πρώτης γραμμής είναι πως "η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές, τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης και την ουσιαστική αλληλεγγύη, μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ".

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο, οι θέσεις των χωρών πρώτης γραμμής είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος που θα μπορεί να διαχειριστεί κανονικές αλλά και μαζικές μεταναστευτικές ροές, ενώ ζητούν να αποτελέσει η ανακατανομή την βασική αρχή της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Παράλληλα, επιδιώκουν την δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών, αλλά και τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού συστήματος κατανομής και ταχείας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που θα κινείται πέρα από τους περιορισμούς της χώρας πρώτης υποδοχής στην εξέταση του αιτήματος ασύλου, που προβλέπει ο εν ενεργεία Κανονισμός του Δουβλίνου.

Ακόμη, εισηγούνται περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, μέσω οικονομικής ενίσχυσης, κατά περίπτωση επεμβάσεις, συνεργασίες στη συνοριακή φύλαξη και τις επιστροφές, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσώπων.

Ακόμη, ζητούν πρόβλεψη ώστε η νόμιμη μετανάστευση και ενσωμάτωση να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός έθεσε και τις προϋποθέσεις για τον διάλογο με την Άγκυρα σε σε σχέση με το μεταναστευτικό. Ζήτησε μάλιστα να εκτονωθεί η κατάσταση στον Έβρο προκειμένου να υπάρξει συζήτηση με την Τουρκία με την απόσυρση των μεταναστών που βρίσκονται στη γραμμή των συνόρων, αλλά και με επιστροφή στην Τουρκία των περίπου 2000 μεταναστών που έφτασαν αυτό το διάστημα σε ελληνικό έδαφος.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενημέρωσε τους ομολόγους του για σοβαρά επεισόδια, όπως η παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού και ενός αεροπλάνου της Δανίας που επιχειρεί στο πλαίσιο της Frontex, την επιθετική ρητορική και την απόπειρα δαιμονοποίησης, όπως είπε, της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 27 Κράτη Μέλη επαναβεβαίωσαν την στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, ή όποιο άλλο κράτος μέλος βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και εξήραν δημόσια την προσπάθεια να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Επίτροπος Γίοχανσον επανέλαβε ότι η προστασία των συνόρων και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν αναιρούν το ένα το άλλο και μπορούν να υπάρχουν παράλληλα.

Τέλος, συνεχίστηκε ο γύρος των προσφορών στήριξης της Ελλάδας μέσω της Frontex και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος  από κράτη μέλη για να φιλοξενήσουν ασυνόδευτους ανήλικους και αιτούντες άσυλο. Αναλυτικά η Γαλλία θα φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο ασυνόδευτους ανήλικούς, η Πορτογαλία, η οποία έχει ήδη δεχθεί 250 αιτούντες άσυλο και προτίθεται να πάρει άλλους τόσους, η Ελβετία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία προτείθενται να προβούν σε φιλοξενία ανηλίκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα