Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρνει στις Βρυξέλλες το "όραμά" του

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στην θέση του υπέρ μίας Ευρώπης ικανής να αλλάξει τον κόσμο, κινητήρια δύναμη της οποίας θα είναι η Γαλλία, αλλά μόνο αφού μεταρρυθμιστεί και η ίδια.

Οι διεθνείς κρίσεις «προκαλούνται εν μέρει από τις βαθιές ανισότητες που προέρχονται από την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και από τον ισλαμιστική τρομοκρατία. Στις ανισότητες αυτές προστίθεται η κλιματική αλλαγή», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα κερδίσουμε αυτήν την μάχη την ευθύνη της οποίας επωμίζεται

η Ευρώπη», διότι είναι «η μόνη περιοχή του κόσμου όπου οι ατομικές ελευθερίες, το πνεύμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν συνδεθεί σε τέτοιον βαθμό».

Παρίσι και Βερολίνο θα συμπήξουν κοινό μέτωπο επί των περισσότερων σημαντικών θεμάτων: άμυνα, μεταναστευτική πολιτική, κλίμα, αντιτρομοκρατική πολιτική και εμπορική προστασία, προσθέτει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες επωφελούνται από μία ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, με έναν αμερικανό πρόεδρο πολέμιο της πολυμέρειας και ένα Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά εχθρικό ως προς την κοινή άμυνα, σε αναδίπλωση.

Ηδη η Αγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει έτοιμη να συζητήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας για την δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών.

Η γαλλική προεδρία ελπίζει ότι το πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα αφορά την άμυνα, με την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Ιουνίου, με την διάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε συνδυασμό με σενάρια στενότερης στρατιωτικής ολοκλήρωσης.

«Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ενεργά αυτές τις φιλόδοξες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει αυτήν την επιλογή», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ωστόσο ανέβαλε για το φθινόπωρο την απόφαση για το θέμα των ξένων ευρωπαίων εργαζομένων στις χώρες της Ενωσης . Το θέμα είναι ακόμη πιο επίμαχο από την στιγμή που η Γαλλία απέρριψε ως ήπιο ένα συμβιβαστικό κείμενο που παρουσιάσθηκε στα μέσα Ιουνίου, με κίνδυνο να έλθει αντιμέτωπη με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπ[ης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ την σκλήρυνσης της θέσης της Κομισιόν, που προβλέπει την ένταξη των αμοιβών των εργαζομένων αυτών στο εθνικό πλαίσιο και επιδιώκει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της διάρκειας των συμβολαίων στο ένα έτος. Για την εμπορική προστασία, η Γαλλία θα ζητήσει από το Συμβούλιο την ενίσχυση των μέτρων αντιντάμπινγκ, ένα θέμα όπου επίσης δεν υπάρχει ομοφωνία.

Η Αγγελα Μέρκελ περιμένει, σε αντάλλαγμα της υποστήριξής της προς τον πρόεδρο της Γαλλίας την πρόοδο στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην δημοσιονομική εξυγίανση.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, μαζί με ηγέτες που τους περισσότερους τους έχει συναντήσει. Υπάρχουν προσδοκίες προς το πρόσωπό του και ούριος άνεμος γι΄αυτόν», σχολιάζει ο Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρόεδρος του International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου.

«Αλλά τα σοβαρά θέματα δεν θα αρχίσουν να συζητούνται παρά μετά τις γερμανικές εκλογές, κυρίως το σχέδιο του Μακρόν για την δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, στον οποίο δεν θα συμμετέχει η Πολωνία», προσθέτει.

«Ελπίζαμε όλοι στη νίκη του Μακρόν, επιβεβαιώνει ότι η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει στις Βρυξέλλες. Εάν κοιτάξουμε το σχέδιο συμπερασμάτων, βλέπουμε μία συλλογική προσπάθειεα για να μην δυσκολέψει πολύ η ζωή του Μακρόν ως προς τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία».

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα