Ο επιδόσεις της Κύπρου για απονομή δικαιοσύνης σε εκδήλωση της ΕΟΚ

Το φλέγον θέμα των επιδόσεων της Κύπρου όσον αφορά το θέμα του χρόνου που απαιτείται για την υλοποίηση των συμβάσεων (contract enforcement) και τις συνέπειές τους στην κοινωνία και στην οικονομία, θα αγγίξει εκδήλωση της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ) αύριο, Πέμπτη, 28 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.


Οι

επιδόσεις της Κύπρου καταγράφονται στο Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσουν την Κύπρο στην 138η θέση από 190 χώρες, με την περίοδο υλοποίησης συμβάσεων να φτάνει στις 1.100 ημέρες. Ενδεικτικά, χώρες όπως η Γουΐνέα Μπισάου και το Σουρινάμ χρειάζονται κάπως λιγότερη περίοδο (1.095 ημέρες), ενώ στη γεωγραφική θέση στην οποία κατατάσσεται η Κύπρος, ήτοι την περιοχή της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στοιχεία από τον κατατακτήριο πίνακα αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε το 2018 και αφορά το δικαστικό έτος 2016 (EU 2018 Justice Scoreboard), όπου η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία σε ό,τι αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση διαφορών και απονομής δικαιοσύνης, με την ενδεικτική περίοδο να ανέρχεται σε περίπου 2.800 μέρες, δηλαδή σε σχεδόν 8 χρόνια.

Αν και οι δείκτες και τα στοιχεία είναι αυταπόδεικτα και μιλούν από μόνα τους, αυτό που θα μπορούσε να λεχθεί επιπρόσθετα είναι ότι οι επιδόσεις της Κύπρου στον τομέα της υλοποίησης των συμβάσεων και στον χρόνο που απαιτείται για την απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και αποθαρρύνουν έναν επίδοξο επενδυτή από την Κύπρο.

Και ίσως το σημαντικότερο, η κατάσταση αυτή εν μέρει ενθαρρύνει την κουλτούρα μη αποπληρωμής των δανειακών συμβάσεων, θέμα που ήγειραν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Ο οικονομολόγος και εκ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση Μάριος Κληρίδης λέει πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου.

«Η ταχύτητα/αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην επίλυση οικονομικών διαφορών, στην προστασία της περιουσίας των πολιτών, καθώς και η επιβολή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των αντισυμβαλλομένων σε ιδιωτικές/δημόσιες συμβάσεις θεωρείτο πάντα από τους οικονομολόγους σαν παράγοντας που συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Από αυτή την οπτική σκοπιά η δικαιοσύνη είχε παραπέσει με τις γνωστές καθυστερήσεις, την έλλειψη διοικητικής οργάνωσης, αυτοματοποίησης κλπ. με έκδηλα αποτελέσματα. Είναι καιρός να δούμε το θέμα ξανά», σημειώνει.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και ο Πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Στυλιανού, ενώ ομιλητές θα είναι ο οικονομολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ Μάριος Κληρίδης και ο Γιώργος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής Επιμόρφωσης και Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Την εκδήλωση θα συντονίζει η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού.


Εξάλλου, η ΕΟΚ θα τιμήσει τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιωρκάτζη, ως ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά της αλλά και για τη διαχρονική στήριξη που παρείχε στην Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα