«Ο Ερντογάν παίρνει ρόλο Μεσσία - Προσπάθεια εδραίωσης αυταρχικών πτυχών του»

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Μούδουρος, ο οποίος μίλησε για τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, αλλά και για το πώς επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. 

Αρχικά ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποκρυσταλλώνει μια διαδικασία κορύφωσης που ξεκινά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και σχετίζεται με την

αρχιτεκτονική του τουρκικού κράτους και με τη νέα κεντρική ιδεολογία που θέλει να επιβάλει ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Σε ένα πρώτο επίπεδο βλέπουμε ότι ο ίδιος παίρνει τον ρόλο του «Μεσσία» ταυτίζοντας τον εαυτό του με το κράτος και φαίνεται ότι η μισή τουλάχιστον κοινωνία της Τουρκίας αν και διαιρεμένη ταυτίζει το μέλλον της με την αναπαραγωγή της εξουσίας του συγκεκριμένου πολιτικού της ηγέτη». Συμπλήρωσε ότι η σχέση του Ερντογάν με αυτά τα πλήθη ξεπερνά την απλή πολιτική σχέση. «Εμπλέκεται το τεράστιο πελατειακό σύστημα».

Διαβάστε ακόμη: Ο τ/κ Τύπος για τις εκλογές - «Συνέχεια στον δρόμο με τον Έρντογαν»

Σημείωσε ότι η επικράτηση του δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Θα προσπαθήσει να εδραιώσει τις αυταρχικές πτυχές του κρατισμού στην ιδεολογία και στον έλεγχο ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο Ερντογάν έχει ήδη ξεπεράσει τον ιδρυτή του τουρκικού κράτος σε περίοδο συνεχόμενης διακυβέρνησης. «Μέχρι και το 2028 ξεπερνά και τη διάρκεια του μονοκομματικού καθεστώτος του κεμαλισμού που είχε τελειώσει με το τέλος του Β’ Π.Π».

Επεσήμανε ότι το Κυπριακό τέθηκε στο επίκεντρο της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην πολιτική που θέλει να πετύχει, δηλαδή στην πλατφόρμα της ασφάλειας, στην εξάπλωση της επιρροής της και στα ζητήματα της ενέργειας. «Στο επόμενο διάστημα ίσως να δούμε τη διπλωματία της Τουρκίας γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα να κινείται στο άξονα της περιφερειακής της επιρροής, στο ζήτημα της γαλάζιας πατρίδας αλλά και τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα που επιδεινώνονται».

Διαβάστε επίσης: Αναμενόμενη η νίκη Ερντογάν – Η εκτίμηση για Κυπριακό

Ακόμη, ο δρ. Μούδουρος ανέφερε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν υπάρχει ούτε στο πρόγραμμα του Ερντογάν αλλά και ούτε στο μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. «Οι σχέσεις με την ΕΕ περιορίζεται σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, οι θεωρήσεις βίζας και η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης».

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν θέλει να έχει σχέσεις με τη Δύση αλλά σε ένα πλαίσιο που άρχισε να διαμορφώνεται από το 2013 και προσπάθεια του είναι να αποφύγει οποιαδήποτε νέα συμφωνία με τον διεθνές νομισματικό ταμείο έτσι ώστε να διευρύνει το «νέο οικονομικό μοντέλο».

Τέλος, ανέφερε ότι αυτό το «νέο οικονομικό μοντέλο είναι το πως ομαλοποιεί ή διευρύνει τις σχέσεις του με τον χώρο που ονομάζεται Ευρασία.

Διαβάστε ακόμη: Ο καγκελάριος Σολτς προσκαλεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα