Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Σίσι μέχρι τέλος του έτους

Ο επιτετραμμένος της Τουρκίας στο Κάιρο, πρέσβης Σαλίχ Μουτλού Σεν, δήλωσε ότι "οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό". Ο πρέσβης, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι "Ash-Sharq lil-Akhbar" που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, έκανε εκτιμήσεις για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό, καθώς και για τα

κοινά ζητήματα σε διάφορους τομείς.

Ο πρέσβης Σεν δήλωσε ότι μία συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντουλφετάχ Σίσι είναι πολύ πιθανή και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 3-6 μηνών.

"Το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος Σίσι στον πρόεδρο Ερντογάν και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ένα πολύ φιλικό βήμα. Μπορώ να πω ότι το βήμα αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της ισχυρής πολιτικής επιθυμίας να προχωρήσουν οι σχέσεις.

Έχει ήδη αποφασιστεί η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο πρέσβεων. Έτσι, θα υπάρξει μια σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών. Προσωπικά εκτιμώ και ελπίζω ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 3-6 μηνών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει επίσης ένα πολυάσχολο πρόγραμμα τους επόμενους μήνες. Εκτιμώ ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν στην Άγκυρα ή στο Κάιρο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους".

Ανοιχτοί σε συνεργασία στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών

Αναφερόμενος στο θέμα της οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας ο Σεν είπε: "Το θέμα της οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι ανοικτό σε συνεργασία, δεν είναι θέμα ανταγωνισμού. Ίσως οι ειδικοί να συμφωνήσουν με αυτό που είπα, δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Την επόμενη περίοδο θα διεξαχθούν μελέτες που θα περιλαμβάνουν και αυτό το θέμα και θα σημειωθεί πρόοδος. Όπως είπα και προηγουμένως, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα".

Συζητάμε τις δυνατότητες επίσημης συνεργασίας

Ο Σεν δήλωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο και ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

"Οι δύο αδελφές χώρες (Τουρκία-Αίγυπτος) και οι λαοί τους είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς στο μέλλον. Υπήρχαν κάποια εμπόδια μεταξύ των δύο χωρών, αλλά καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε όλα. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό. Τώρα συζητάμε τις δυνατότητες επίσημης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, όπου μπορούμε να εργαστούμε προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών οδεύει προς το μέλλον με υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και σεβασμού".

Η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα αγοραστής αιγυπτιακού φυσικού αερίου

Αναφέροντας ότι και οι δύο χώρες αποδίδουν σημασία στις οικονομικές σχέσεις τα τελευταία 10 χρόνια και ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι οικονομικές σχέσεις να μην επηρεάζονται από την πολιτική κατάσταση, ο Σεν δήλωσε ότι είναι δυνατόν η οικονομική συνεργασία να αναπτυχθεί περαιτέρω με την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

"Το 2002, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είχε φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Επί του παρόντος, με την πολιτική βούληση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, η επιχειρηματική κοινότητα θα συνεργαστεί περισσότερο και στον τομέα του εμπορίου. Μπορώ να πω ότι μεσοπρόθεσμα, ο ετήσιος όγκος εμπορίου μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει επίσης να τονίσω το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα αγοραστής του αιγυπτιακού φυσικού αερίου".

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Πότε θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα