Ο Ιρανός Πρόεδρος στηρίζει Αρμενίους και καταδικάζει επαφές Σ. Αραβίας-Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί, σε χθεσινή του ομιλία στην Τεχεράνη, επανέλαβε τις επικρίσεις που εξέφρασε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «πισώπλατη μαχαιριά κατά των Παλαιστινίων», τις παρασκηνιακές επαφές Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του υπέρ των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως επίσης και στην πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ να αφοπλίσει ομάδες Κούρδων αυτονομιστών στη μεθόριο Ιράκ-Ιράν.

Συγκεκριμένα,

μετά το πέρας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος Ραϊσί μεταξύ άλλων τόνισε ότι εάν κάποιες κυβερνήσεις της περιοχής θεωρούν ότι πράγματι μπορούν να πετύχουν εξομάλυνση διπλωματικών σχέσεων, σφάλλουν. «Τέτοιες κινήσεις αποτελούν στην πραγματικότητα μία πισώπλατη μαχαιριά κατά της παλαιστινιακής εθνικής αντίστασης και τόσο η Παλαιστίνη όσο και οι μαχητές της δεν θα ανεχθούν μια τέτοια προδοσία», δήλωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα ως προς τον τρόπο επίλυσης του Παλαιστινιακού, ο Ιρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Χομεϊνί. «Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η λύση του Παλαιστινιακού δεν αποτελεί ζήτημα εξομάλυνσης διπλωματικών σχέσεων ή αντικείμενο των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ (σ.σ. συνθήκη ειρήνης Ισραήλ-Αιγύπτου του 1978), των επαφών στο Σαρμ Αλ-Σέιχ (σ.σ. πρόσφατες επαφές Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, ΗΠΑ) ή των Συμφωνιών του Όσλο», είπε.

Η βασική λύση του προβλήματος συνίσταται, πρόσθεσε, σε όσα λόγια είχε πει ο «σοφός ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης» (σ.σ. Αγιατολλάχ Χομεϊνί), τα οποία και είχαν τότε καταγραφεί στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Σύμφωνα με τη λύση που είχε προτείνει τότε ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί, κάθε Παλαιστίνιος, είτε είναι Μουσουλμάνος, Χριστιανός ή Εβραίος, θα πρέπει να αναδείξει δια της ψήφου του την κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος και όχι οι λύσεις που προωθούν οι Αμερικανοί και το καθεστώς των Σιωνιστών», κατέληξε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να προασπισθούν τα δικαιώματα των Αρμενίων, κατά τρόπον ώστε να διατηρηθούν τα υφιστάμενα σύνορα».

Παράλληλα, επαίνεσε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ «για τον αφοπλισμό κουρδικών αυτονομιστικών ένοπλων ομάδων που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Ιράν και εντός της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας του Βορείου Ιράκ», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως ένα θετικό βήμα.

«Καμία ένοπλη ομάδα πλησίον των συνόρων του Ιράν δεν έχει δικαίωμα να φέρει όπλα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα αυτονομιστικό κίνημα να καλεί σε ένοπλη δράση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε πρόκειται για τα σημεία συνοριακού ελέγχου με το Βόρειο Ιράκ είτε οπουδήποτε αλλού. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τον πλήρη αφοπλισμό όσων παρανόμως διαθέτουν οπλισμό κοντά στα σύνορα της χώρας μας», κατέληξε ο Ιρανός Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα