Ο Μαγκτί, οι προσευχές και η νηστεία…

Μια αλλιώτικη συνέντευξη του Αιγύπτιου άσου της Ανόρθωσης

Από τους πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κύπρο, ο Αιγύπτιος Μαγκτί Σάλαχ Τολπά που έπαιξε στην Ανόρθωση (και προηγουμένως στον ΠΑΟΚ) ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση, κι αυτό λόγω της θρησκείας του και τα διάφορα που κυκλοφορούσαν για τις προσευχές και νηστείες του παίκτη.

Πριν από 23 χρόνια περίπου, στις 13 Νοεμβρίου του 1994, ο Μαγκτί Τολπά έδωσε στη «Σ» μιαν αλλιώτικη συνέντευξη στην οποία μίλησε για

πολλά προσωπικά του θέματα, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Άζα και τα τρία αγόρια τους, τον Αχμέτ, 7 χρονών, τον Ομάρ, 5μισι χρονών και τον Μοχάματ, 2μισι χρονών.

Ο Μαγκτί άρχισε το ποδόσφαιρο από τα 10 του χρόνια στη Ζαμόλικ του Καΐρου, στην οποία ξεκίνησε το 1974 από την Ακαδημία. Έπαιξε στην πρώτη ομάδα από το 1982 μέχρι το 1989 και στις Εθνικές Νέων και Αντρών της Αιγύπτου.

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια στην Αίγυπτο, ο μεσοεπιθετικός της Ανόρθωση (τότε) μάς είπε:

«Κατάγομαι από οικογένεια μεσαίας τάξης, όπως και η γυναίκα μου. Είμαστε όλοι τέσσερα αδέλφια, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, από τους οποίους εγώ είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Όλοι πρέπει να με ακούνε γιατί είμαι ο μεγαλύτερος. Ό,τι θέλουν να κάνουν πρέπει να με ρωτήσουν - έχουμε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία. Η γυναίκα μου έχει 9 αδέλφια και είναι η μικρότερη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν καλά στην Αίγυπτο αφού δεν ήμασταν φτωχοί, ούτε βέβαια και πλούσιοι. Σίγουρα η ζωή είναι πιο φτωχή από την Ελλάδα. Το καλό στην Αίγυπτο είναι ότι με μία λίρα μπορείς να φας, ενώ εδώ δεν μπορείς».

Ένας… μουσουλμάνος μεταξύ μας

Πώς νιώθει ένας μουσουλμάνος σε μια χώρας με χριστιανούς; Ο Μαγκτί θα μας απαντήσει: «Εσείς έχετε Χριστό και είστε χριστιανοί. Εμείς έχουμε τον Αλάχ και πιστεύουμε σε όλους τους προφήτες. Ξεκινούμε από τον Αδάμ, τον πρώτο πατέρα. Πιστεύουμε πολύ στη θρησκεία μας. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς πιστεύεται ότι ο Χριστός είναι Θεός, εμείς λέμε ότι ο Χριστός είναι προφήτης Θεού. Ο Θεός είναι μοναδικός, δεν έχει γιο για μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αφού ο καθένας πιστεύει στη θρησκεία του».

-Έχουν λεχθεί αρκετά για τις… προσευχές του Μαγκτί. Τι λέει ο ίδιος ο Αιγύπτιος;

Ναι, κάθε Παρασκευή πηγαίνω στο τζαμί μαζί με τα παιδιά μου και προσευχόμαστε. Οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωτικό να πάνε. Προσεύχομαι πέντε φορές την ημέρα και υπάρχουν γι’ αυτό προκαθορισμένες ώρες. Η πρώτη ξεκινά από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 6:30 και είναι η καλύτερη ώρα να την κάνεις, αφού είναι η ώρα που «γεννιέται» ο ήλιος. Αν όμως κοιμάσαι μπορείς να την κάνεις μέχρι τις 11.40π.μ. Η δεύτερη προσευχή πρέπει να γίνει μεταξύ 11:40 και 3:00 μ.μ, η τρίτη από τις 3:00μ.μ μέχρι τις 5:00 μ.μ, η τέταρτη από τις 5:00-6:30 μ.μ, πριν από το σκοτάδι το πρωί της άλλης ημέρας που θα ξεκινήσει η πρώτη προσευχή.

Οι μικροί πρέπει να αρχίσουν να προσεύχονται όταν γίνουν 10 χρονών. Από τα 7 τους χρόνια, όμως, πρέπει να αρχίσουμε να τους μαθαίνουμε. Πώς γίνεται προσευχή; Το πρωινό είναι «δύο ράκα», όπως τα ονομάζουμε, δηλαδή διαβάζεις το κοράνι και σκύβεις, σηκώνεσαι και σκύβεις ξανά μετά στο έδαφος. Το δεύτερο είναι τέσσερα ράκα, όπως και το τρίτο και το πέμπτο, ενώ η τέταρτη προσευχή είναι τρία ράκα.

Προσευχή στα… αποδυτήρια!

-Τι γίνεται όταν έρθει η ώρα την προσευχής και είσαι στο γήπεδο για προπόνηση ή παιχνίδι;

Δεν πρόκειται να το κάνω στο γήπεδο, αφού υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να το κάνω στο σπίτι. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσω, τότε θα πάω σε μία γωνία των αποδυτηρίων ή στο γυμναστήριο πριν ξεντυθώ και θα κάνω την προσευχή μου. Είναι θέμα πέντε-δέκα λεπτών. Δεν μπορώ να κάνω προσευχή στο μπαρ ή με τη στολή ποδοσφαίρου, απαγορεύεται. Πρέπει να είσαι ευπρεπώς ντυμένος, μακριά από γυμνό και άλλες προκλήσεις. Κάποτε μπορεί να προσευχηθώ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένει η ομάδα πριν από το παιχνίδι. Είναι αμαρτία να προσεύχεσαι μπροστά σε γυμνούς ή ο ίδιος γυμνός.

Δεν πειράζω ούτε ενοχλώ κανέναν και ούτε με ενόχλησε κανένας την ώρα που κάνω την προσευχή μου. Αυτά που γράφτηκαν κάποτε σε ελληνικές εφημερίδες, ότι σταμάτησα την προπόνηση ή τον αγώνα για να προσευχηθώ, είναι ψέματα. Όλοι σέβονται τη θρησκεία μου και είμαι ευχαριστημένος. Εγώ δεν αφήνω κανέναν να με αστειέψει σε τέτοιο θέμα και ούτε αστειεύομαι για θέματα θρησκείας. Ο προφήτης μας μάς είπε να σεβόμαστε τη θρησκεία του καθενός, όπως θέλουμε να μας σέβονται.

-Κάνεις, όμως, αρκετό καλαμπούρι με του συμπαίκτες σου

-Ναι, αυτό το είχα πάντα. Εμείς στην Αίγυπτο έχουμε αίσθηση του χιούμορ. Αφού θυμάμαι ότι πέθανε ο θείος μου και το βράδυ κάναμε αστεία με τους ξαδέλφους μου (με την καλή έννοια βέβαια). Εμείς πιστεύουμε στη ζωή μετά τον θάνατο. Αυτό για μας είναι χίλια τα εκατόν. Υπάρχει χαρά όταν κάποιος πεθάνει, γιατί ξέρουμε ότι θα πάει στην άλλη ζωή που είναι πιο καλή.

Flashback: Η κελεμπία και η πολυγαμία

Ο Μαγκτί Τολπά μάς μίλησε και για τη ζωή του στην Αίγυπτο και τις διάφορες ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η θρησκεία του. Όταν τον ρωτήσαμε εάν στην πατρίδα του κυκλοφορεί με… κελεμπία, χαμογελώντας μάς ανέφερε:

«Όχι, με την κελεμπία σίγουρα νιώθεις άνετος, όμως δεν είναι εθνική ενδυμασία για μας, είναι για τους Άραβες. Η θρησκεία λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να φοράνε το μαντίλι στο κεφάλι και να φαίνεται μόνο μέρος του προσώπου και τα χέρια. Αυτό, σύμφωνα με τη θρησκεία μας, προστατεύει πρώτα τους άνδρες (αφού δεν προκαλούνται από το ντύσιμο μιας γυναίκας) και μετά προστατεύει μια γυναίκα. Νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Διότι όταν ο άνδρας βλέπει μια γυναίκα με προκλητική ενδυμασία σίγουρα θέλει να «φτιαχτεί» και μπαίνει σε πειρασμό.

Ο Μαγκτί σημειώνει στην κουβέντα μας ότι η θρησκεία τους επιτρέπει την πολυγαμία. Ο κάθε άντρας μπορεί να έχει 4 γυναίκες, αλλά λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν.

«Εδώ φίλε μου δεν μπορούμε με μία και θα έχουμε τέσσερεις… Εξάλλου, θα ζήλευαν και οι γυναίκες μεταξύ τους», λέει με χαμόγελο ο Αιγύπτιος παίκτης.

Στο σημείο αυτό ρωτήσαμε τη σύζυγο του Αζά Μαγκτί να μας πει πώς θα ένιωθε αν στο σπίτι της υπήρχαν ακόμη… τρεις γυναίκες για τον άντρα της. Αυτή, χαμογελώντας, μας είπε: «Θα τους έκοβα το κεφάλι…».

Ο Μαγκτί όμως επανέρχεται επί του θέματος: «Για σένα φαίνεται τρελό, δεν είναι καλό. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτός ο νόμος που βρίσκεται στο Κοράνι είναι για να προστατεύει τον άντρα να μην πηγαίνει με άλλη γυναίκα… Εσείς μπορεί να είστε παντρεμένοι, αλλά πολλοί πηγαίνουν και με άλλες γυναίκες... είναι αμαρτία. Εμάς μάς προστατεύει ο Θεός. Αν θέλεις μια και σε θέλει την παντρεύεσαι κι αυτή. Δεν τσακώνονται οι γυναίκες επειδή είναι με τον ίδιο άντρα. Είναι θέμα νοοτροπίας, αφού είναι μέσα στη θρησκεία μας. Ένας άλλος λόγος την πολυγαμίας είναι το γεγονός ότι ίσως να μην κάνει παιδιά και έτσι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει η οικογένεια…».

Keywords
Τυχαία Θέματα