Ο μαθητής στο επίκεντρο

Πραγματοποιήθηκε χθες το 20ό Συνέδριο της ΠΣΕΜ
Η οργάνωση κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί κανένα εσωτερικό κανονισμό που δεν συναποφασίστηκε με τη σύμφωνο γνώμη των μαθητών

Τη δημιουργία ενός ανθρώπινου σχολείου που θα θέτει στο επίκεντρο τον μαθητή, τον οποίο θα εφοδιάζει με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες, στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή του, έθεσε ως στόχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό

του στο 20ό Συνέδριο της ΠΣΕΜ με θέμα «Μόρφωση ολόπλευρη-με τον μαθητή στο επίκεντρο», την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η εύστοχη θεματολογία του φετινού Συνεδρίου θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο και τονίζει την αναγκαιότητα της ολόπλευρής του μόρφωσης, κάτι το οποίο συνάδει πλήρως με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων δηλώνει τη διάθεση και τη βούληση για συνεργασία και ουσιαστικό διάλογο με το μαθητικό κίνημα για ζητήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και απασχολούν τους μαθητές μας».

Κανονισμοί λειτουργίας
Αναφορικά με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «αυτοί ολοκληρώθηκαν με τη συνεργασία των οργανωμένων γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών οργανώσεων και τεχνοκρατών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με δημοκρατικές διαδικασίες και μετά από εξαντλητικό διάλογο».

«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», είπε ο Πρόεδρος, «πέρα από τον πνευματικό και μορφωτικό του ρόλο, επιτελεί σημαντικό και καθοριστικό έργο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα». Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα ποικίλα κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τους μαθητές και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον, συνέχισε, «θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και αναπτύξαμε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Παροχές Υπουργείου Παιδείας
Ο Πρόεδρος ανέφερε ενδεικτικά την επιχορήγηση για αγορά Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στους μαθητές της Β’ τάξης Γυμνασίου, των οποίων η οικογένεια λαμβάνει δημόσιο βοήθημα ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις και έκδοση απολυτηρίου ή αποδεικτικού απόλυσης σε άπορους μαθητές, την παροχή προγεύματος και οικονομικής βοήθειας σε άπορους μαθητές, τη δωρεάν διακίνηση μαθητών, των οποίων η οικογένεια λαμβάνει δημόσιο βοήθημα, την απαλλαγή ή τη μείωση των διδάκτρων μαθητών που φοιτούν στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, την εφαρμογή δράσεων σχολικής και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό έργο «ΔΡΑ.Σ.Ε.», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

«Το έργο», είπε, «στοχεύει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στα δημόσια σχολεία. Από το συγκεκριμένο έργο επωφελούνται χιλιάδες μαθητές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, αφού τους προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση και ψυχοκοινωνική στήριξη από ειδικούς επιστήμονες. Μέσω του συγκεκριμένου έργου», πρόσθεσε, «πραγματοποιούνται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πρόγραμμα «ΔΡΑ.Σ.Ε.» δεν σταματά με τη λήξη των μαθημάτων, αλλά συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες και σε απογευματινό χρόνο.

Στήριξη στις διαδικασίες
Τη στήριξη της ΠΣΕΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία εξέφρασε από το βήμα του 20ού συνεδρίου της οργάνωσης ο Πρόεδρός της Ζαφείρης Δημητρίου, καλώντας τους δύο ηγέτες να την επαναρχίσουν και να οδηγήσουν τα πράγματα ξανά στον δρόμο της επίτευξης λύσης.

«Η ΠΣΕΜ για ακόμη μια χρονιά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντικατοχικού αγώνα», είπε στην αναφορά του για το Κυπριακό. «Το κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, «είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ συνέχισε, λέγοντας ότι «οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού συνεχίζονται. Απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα από όλους». Εξέφρασε, δε, τη στήριξη της ΠΣΕΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και κάλεσε «τους δύο ηγέτες να την επαναρχίσουν, οδηγώντας τα πράγματα ξανά στον δρόμο της επίτευξης λύσης».

Συντηρητική στροφή
Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές και είπε ότι «το μαθητικό κίνημα απέδειξε την ωριμότητά του και την πρόθεσή του μέσα από διάλογο για αλλαγές στη Δημόσια Εκπαίδευση». Η άρνηση της πολιτείας για συζήτηση φέτος, πρόσθεσε, «δεν μας άφηνε άλλο περιθώριο πάρα μόνον τη δυναμική αντίδραση, τόσο με την παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, όσο και με την πεντάωρη αποχή μετά από λίγες μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρκετά σημεία τα οποία ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέσα από τους κανονισμούς, καταδεικνύουν τη συντηρητική στροφή της δημόσιας εκπαίδευσης». Μια στροφή, επεσήμανε, «που θα οδηγήσει το Δημόσιο Σχολείο δεκάδες χρόνια πίσω, θέτοντας ταφόπλακα στις προσπάθειες για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο».

Ανατρέπονται δεδομένα
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ εξέφρασε τη θέση ακόμη ότι «η αύξηση των πειθαρχικών ποινών, εντός και εκτός του σχολείου, είναι κάτι που ανατρέπει τα όσα θετικά βήματα πραγματοποιήθηκαν το 2005 και 2009 με περιορισμό των πειθαρχικών μέτρων και τα μέτρα να εφαρμόζονται προς τους μαθητές με τη σειρά». Έκανε λόγο και για θεσμοθέτηση, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, της απαγόρευσης πραγματοποίησης εκδηλώσεων της ΠΣΕΜ, αφού όσοι συμμετέχουν σε αυτές θα παίρνουν απουσίες.

Τέλος, σε σχέση με τους εσωτερικούς κανονισμούς, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι «η οργάνωση δηλώνει και επίσημα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανένα εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος δεν έχει συζητηθεί και συναποφασιστεί με τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών».

Keywords
Τυχαία Θέματα