Ο Μαυρογιάννης αποκαλύπτει το ρόλο Σ.Πέρες για ένταξη σε Ε.Ε

Στους ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου με το Ισραήλ, που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια με αφορμή και την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Σιμόν Πέρες στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αναφέρεται δημοσίευμα της Jerusalem Post. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Ε/κ διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα

Μαυρογιάννη, ο οποίος επεσήμανε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Γλαύκος Κληρίδης για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά την εκλογή του το 1993.

«Η Κύπρος ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, όπου οι αποφάσεις πάντα είχαν ένα είδος αυτόματης φύσης γι' αυτούς», δήλωσε ο κύριος Μαυρογιάννης, προσθέτοντας «Το Κίνημα των Αδεσμεύτων ήταν υπέρ των Παλαιστινίων, οπότε όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν. Δεν εξέφρασε κάποιος τη δική του άποψη σε αυτό».

Ο Κληρίδης ανέλυσε τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου και κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα, δήλωσε ο Μαυρογιάννης. Η απόφαση αυτή έλαβε τεράστια ώθηση ένα χρόνο αργότερα, όταν η Κύπρος συμμετείχε σε ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.».

«Το 1994, η Κύπρος προσπαθούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη να συμφωνήσουν για την ένταξή μας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Μαυρογιάννης, με την Jerusalem Post να σημειώνει πως ο ίδιος συμμετείχε ενεργά, ως διπλωμάτης, σε αυτές τις προσπάθειες.

«Υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία. Το θυμάμαι πολύ καλά. Τον Δεκέμβριο του 1994 είχαμε μια συνάντηση στη Βουδαπέστη. Ήταν μια σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών, ήταν εκεί».

Σύμφωνα με τον Μαυρογιάννη, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο εργάστηκε, απευθύνθηκε στον Πέρες και ζήτησε τη βοήθειά του με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

«Ο Σιμόν ήρθε σε εμάς και είπε: "Θα βοηθήσω, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι - δεν πρόκειται να βοηθήσω σε αυτό μόνο για σας. Το πράττω αυτό για εμένα και τη χώρα μου, γιατί με την ένταξη της Κύπρου [στην Ε.Ε.] φέρνουμε το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στο Ισραήλ». Ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο Πέρες τού ζήτησε να προετοιμάσει ορισμένα σημεία συζητήσεων επί του θέματος, τα οποία εστάλησαν στην Ιερουσαλήμ την επόμενη μέρα.

Εκείνο τον μήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πήγε στην Κύπρο για να συζητήσει το θέμα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε στον Υπουργό μας ότι ήρθε να ανακοινώσει μια αλλαγή πολιτικής σχετικά με την ένταξη της Κύπρου - από τώρα και στο εξής θα την υποστηρίξουμε. Ο Σιμόν Πέρες μού τηλεφώνησε και μου ζήτησε να το κάνω αυτό», επεσήμανε ο Μαυρογιάννης αναφερόμενος στα όσα είπε ο Χόλμπρουκ.

Η στήριξη του Πέρες για την ένταξη της Κύπρου «μάς ενίσχυσε σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν άλλοι είχαν αντιρρήσεις», είπε. «Ο Πέρες είχε οπωσδήποτε αντίκτυπο. Γνωρίζω για τι μιλάω και ήταν σε όλες τις συναντήσεις με όλους».

Η παρέμβαση του Πέρες, αναφέρει η Jerusalem Post, πραγματοποιήθηκε το 1995, τη στιγμή που το Ισραήλ είχε έντονες και καρποφόρες σχέσεις με την Τουρκία - κάτι που ενδυναμώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινο-κυπριακοί δεσμοί θα είναι τόσο ισχυροί όσο σήμερα, ακόμη και αν ο Ερντογάν δεν είχε έρθει στην εξουσία το 2002 δηλητηριάζοντας τις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ επέλεξε την Κύπρο για την Τουρκία», είπε ο Μαυρογιάννης. «Το Ισραήλ έχει μια πολιτική να έχει καλές σχέσεις όπου είναι δυνατόν. Δεν είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Και εμείς επίσης δεν θεωρούμε ότι επειδή το Ισραήλ είναι φίλος μας, πρέπει να μειώσει τους δεσμούς του με την Τουρκία, αν και, φυσικά, μερικές φορές, σε κάποιο επίπεδο πρέπει να επιλέξετε. Υπάρχει αρκετός χώρος για καλές σχέσεις με την Κύπρο και την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστείτε και θα καταλάβετε τον άλλο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως υπάρχουν και αραβικές χώρες οι οποίες προσεγγίζουν την Κύπρο, για να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Αρχικά, το άρθρο υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, η Κύπρος ήταν ανάμεσα στις χώρες που δεν θέλησαν να καταδικάσουν το Ισραήλ για τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα