Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή παιδιών
Η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο και να συνεισφέρει 302 δισ. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσε η βρετανική επιθεώρηση «The Lancet», τα οποία επικαλέστηκαν οι ομιλήτριες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.
«Ο θηλασμός δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού αλλά είναι και το θεμέλιο της ανάπτυξης μιας χώρας», ανέφεραν στη διάρκεια
Γιατί έπεσαν τα ποσοστά θηλασμού;
Τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, γνώρισαν κατακόρυφη πτώση από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά. Αυτό οφείλεται, όπως ανέφεραν οι ομιλήτριες, στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι γυναίκες ήρθαν σε επαφή με το γάλα-σκόνη και στις επόμενες δεκαετίες του '50 και του '60 έκαναν χρήση του γάλατος εμπορίου αφού είχαν πεισθεί ότι είναι εφάμιλλο του μητρικού. Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας μαζί με τις γαλακτοβιομηχανίες έπεισαν τις μητέρες για τη χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος του εμπορίου. Έτσι οι μητέρες, ειδικά αυτές που εργάζονταν μη έχοντας άδειες μητρότητας, προχώρησαν στην τεχνητή διατροφή. Στις δεκαετίες του '60-'70 τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος έφτασαν να θεωρούνται υπερέχοντα του μητρικού γάλακτος, μια αντίληψη που «ριζώθηκε» στη συνείδηση της κοινωνίας. Άρχισε να θεωρείται «καλό μωρό» εκείνο που έτρωγε ξένο γάλα χωρίς προβλήματα και είχε συνηθίσει να κοιμάται χωρίς να ξυπνά τους γονείς. Το αποτέλεσμα ήταν η «τέχνη» του θηλασμού, που σε παλαιότερες εποχές περνούσε από γενιά σε γενιά, να ξεχαστεί.
Μετά το 1970 υπήρξε ξανά στροφή προς το μητρικό θηλασμό. «Η προσπάθεια για επιστροφή στο μητρικό θηλασμό δεν απέδωσε γιατί οι γυναίκες δεν βοηθήθηκαν από τα ίδια τα μαιευτήρια και συνέχισαν να χορηγούν γάλα εμπορίου σε μεγάλο ποσοστό», επισημάνθηκε στη διάρκεια της ημερίδας.
Ο μητρικός θηλασμός σήμερα
Σήμερα στην Ευρώπη τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Πρωταθλήτριες φαίνεται να είναι οι Νορβηγίδες μητέρες οι οποίες θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους στη γέννηση σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%, στους 6 μήνες κατά 80% και στους 12 μήνες κατά 40%. Τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες είναι: 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία, 9,7% στην Αυστρία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω του 1%.
Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (έρευνα του 2007) στην Ελλάδα το 89% των εγκύων έχει ήδη αποφασίσει να θηλάσει το παιδί προ της γέννησης του και το 88% των νέων μητέρων ξεκινά το θηλασμό του παιδιού μετά τη γέννησή του. Την πρώτη ημέρα ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21% και στο τέλος του 3ου μήνα το 11%. Τον έκτο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,9%).
Από τα στοιχεία σχετικά με το θηλασμό συνολικά, ανεξάρτητα αν αυτός ήταν αποκλειστικός, ή μη, προκύπτει ότι την πρώτη ημέρα της ζωής θήλασε το 87,9% των νέων μητέρων, στο τέλος της 1ης εβδομάδας συνέχιζε τον θηλασμό το 82,9%, στο τέλος του πρώτου μήνα συνέχιζε το θηλασμό το 60,2%, στο τέλος του 3ου μήνα συνέχιζε το θηλασμό το 39,4% και στο τέλος του 6ου μήνα συνέχιζε το θηλασμό το 22,0%.
Όσον αφορά τους λόγους της διακοπής του θηλασμού περίπου 50% των γυναικών που σταμάτησαν να θηλάζουν, προέβαλαν ως βασικό λόγο διακοπής την «ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος», ενώ για το 12% ο λόγος διακοπής του θηλασμού ήταν η επιστροφή στην εργασία. Ποσοστό 30% επικαλέστηκαν προβλήματα στο στήθος (π.χ. εισέχουσες θηλές) ή προωρότητα κ.λπ., ενώ οι γυναίκες που επέλεξαν να μη θηλάσουν, επικαλέστηκαν ως αιτία την προηγούμενη αρνητική εμπειρία στο θηλασμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανασχηματισμός ΤΩΡΑ: Δείτε πού μετακινούνται Φίλης, Γεροβασίλη και Σκουρλέτης
- Δείτε το θησαυροφυλάκιο της μαφίας των δυτικών προαστίων
- 10 τρόποι να χάσεις γρήγορα βάρος
- 41 συλλήψεις μεταξύ των οποίων 3 αστυνομικοί για τη "μαφία" των Ρομά - Πάνω από 1000 αστυνομικοί σε επιχείρηση "μαμούθ"
- Τρίκαλα: Έγινε πλούσιος χάρη σε ένα τυροδοχείο γεμάτο με 70.000 ευρώ
- Αποκάλυψη: Δύο κοσμηματοπώλες του Κολωνακίου στο κύκλωμα των Ρομά!
- Στη φυλακή δύο ιερείς από τα Φάρσαλα για υπεξαίρεση 930.000 ευρώ
- Τα φάρμακα που θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ
- Αποχωρεί η Τσολάκη από το «Happy Day» – Τι συνέβη; (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Συγκλονίζει ο γιος, γυναίκας που δολοφονήθηκε με οξύ
- Νέο ξέσπασμα Κούγια κατά Άγγελου!
- Κανείς δεν ξέρει γιατί εμφανίστηκαν δικέφαλοι καρχαρίες
- Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στη Μοσούλη
- ΑΕΚ: Ολοκλήρωσε για το ντέρμπι
- Dior Savage
- Πλησιάζει η ώρα του smartphone Mate 9
- Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή παιδιών
- Ισχυρίζεται ότι είναι έγκυος στον Ιησού Χριστό
- Aγλαντζιά: Εγκαινιάστηκε το εκλογικό επιτελείο Χαρ. Πετρίδη
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή παιδιών
- Φωτογράφισαν γιγάντια αράχνη και της έδωσαν και... όνομα!
- Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας θα βγάζει στην Κίνα 23 ευρώ το λεπτό
- Έτσι αντιμετωπίζει η Τουρκία τις αμερικανικές κάλπες
- Πλησιάζει η ώρα του smartphone Mate 9
- Οπαδός των Cubs πανηγύρισε τον τίτλο στο νεκροταφείο
- Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στη Μοσούλη
- Αρχίζει η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού
- Οι κατά φαντασία ασθενείς κινδυνεύουν από καρδιοπάθεια
- Πέραν των €133 εκ.παραχώρησε ο ΚΟΑΠ στους αγρότες το 2016
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτογραφίες: Η Ευγενία σβήνει το «Α» των Αναρχικών για χάρη του Άδωνι
- Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα μουσικός για το 2016
- Οι επιθέσεις κατά χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα το 2015
- Σεβαστάκης: Αν μεταφερθούν μαζικά οι πρόσφυγες από τα νησιά θα καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και θα έχουμε χάος
- Αναμένοντας τον ανασχηματισμό...: Πήραν "φωτιά" τα τηλέφωνα!
- Παραιτήθηκε βουλευτής της Μέι για το Brexit
- Με το Safe Pocket της Eurolife το πορτοφόλι σας είναι πλέον ασφαλισμένο
- Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη
- Πώς μπορούν οι πλωτές «μέδουσες» να ωφελήσουν τη φύση και τον άνθρωπο