Ο νέος Πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου ζητά ανάπτυξη των σχέσεων

Η μη λύση του Κυπριακού επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο και τη ζωή σε ολόκληρο το νησί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νέος πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάι Ντενίζ, λέγοντας ότι με το ΚΕΒΕ προσπαθούν από κοινού να συμβάλουν

στην επίλυση του προβλήματος, επιθυμούν την ανάπτυξη των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων και προσβλέπουν σε νέες ευκαιρίες για νέα σχέδια και έργα.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ντενίζ ανέφερε ότι το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκό και ενώ οι ηγεσίες των δύο πλευρών αλληλοκατηγορούνται είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και να εργαστούν για να υλοποιηθούν κάποια συγκεκριμένα έργα. «Όμως εμείς συνεχίζουμε τις συναντήσεις και τις επαφές. Είμαστε έτοιμοι και σε αναμονή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας. Με την πρώτη ευκαιρία μπορούμε να ανακοινώσουμε νέα κοινά σχέδια και βεβαίως θέλουμε αυτά να μπορέσουν να εφαρμοστούν», πρόσθεσε.

Κατά τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου η μη λύση του Κυπριακού έχει επηρεάσει περισσότερο τους Τ/κ, όμως και οι Ε/κ ζημιώνουν από αυτό, σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμπορικές σχέσεις αλλά οι Ε/κ δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν αυτό.

Ο Τουργκάι Ντενίζ ανέφερε επίσης ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες έκλεισαν 50 χρόνια, ωστόσο ακόμη δεν έχει εξευρεθεί μια λύση, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα μόνο μία φορά, στο οποίο οι Τ/κ είπαν «ναι». Η εκτίμηση ότι τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν οι Τ/κ επειδή ήταν προς όφελός τους είναι λανθασμένη. «Σε εκείνο το σχέδιο υπήρχαν πράγματα που δεν μας άρεσαν ούτε εμάς. Όπως και να ‘χει, εάν προχωρήσουμε σε έναν νέο συνεταιρισμό δεν θα είναι όλα όπως τα θέλουμε. Εμείς με αυτή τη σκέψη είχαμε πει ‘ναι’ αλλά τί κρίμα, οι Ε/κ είπαν ‘όχι’», ανέφερε.

Ο κ. Ντενίζ είπε ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι συνομιλίες τα έτη 2015-2017 θα οδηγούσαν σε ένα αποτέλεσμα και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο. Σε εκείνη τη διαδικασία, συνέχισε, το τ/κ επιμελητήριο έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο. «Και αυτή η διαδικασία δεν ευοδώθηκε, κατέρρευσε. Δεν ξέρω τι θα γίνει ή τί πρέπει να γίνει από δω και μπρος. Δεν πιστεύω ότι με τις συνομιλίες να συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε ένα αποτέλεσμα. Εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος, το αποτέλεσμα που θα βρεθεί θα είναι μόνιμο; Ούτε αυτό το γνωρίζω».

Αυτό που γνωρίζω, συνέχισε, είναι ότι όσο το Κυπριακό είναι άλυτο επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο και τη ζωή σε ολόκληρο το νησί, μας δυσκολεύει από του να επωφεληθούμε από τις προοπτικές που υπάρχουν για το νησί στο διεθνές εμπόριο. Από αυτό περισσότερο επηρεάζονται οι Τ/κ, αλλά και οι Ε/κ ζημιώνουν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «οι Ε/κ μπορούν να επωφεληθούν από το πλεονέκτημα του εμπορίου με την Τουρκία, αλλά δεν το κάνουν».

Ο κ. Ντενίζ μίλησε και για δυσκολίες στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και το περιουσιακό. «Εάν λυθεί το Κυπριακό θα ανακουφιστούν πολλές οικογένειες, Τ/κ και Ε/κ που επηρεάζονται από το περιουσιακό». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση και πως η στάση των Ε/κ πηγάζει από το ότι μπορούν να δραστηριοποιούνται στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι στο σύντομο μέλλον αυτό θα αλλάξει και γι’ αυτό δεν είμαι αισιόδοξος στο θέμα της λύσης».

Εάν δεν υπάρξει λύση, πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, να υπάρξουν περισσότερες επαφές και να διευρυνθεί το εμπόριο, δήλωσε ο Τουργκάι Ντενίζ λέγοντας πως το τ/κ επιμελητήριο προσπάθησε πολύ γι’ αυτό ωστόσο δεν μπόρεσαν αυτές οι προσπάθειες να αποδώσουν. «Είτε στο θέμα της λύσης, είτε στο θέμα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας προκύψουν. Δεν πιστεύω ότι η ανάπτυξη των σχέσεών μας με άλλες χώρες ή κάποια άλλα πράγματα μπορούν να υποκατασταθούν από αυτά που μπορούμε να κάνουμε με συμφωνία με την ε/κ πλευρά. Είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη των σχέσεών μας και προσβλέπουμε σε νέες ευκαιρίες».

Οικονομία στα κατεχόμενα και επιπτώσεις της συναλλαγματικής κρίσης

Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στην τ/κ πλευρά, ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου είπε ότι είναι δύσκολη λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διαφορετικοί, από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας μέχρι και την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις από την πτώση της αξίας της ΤΛ θα είναι προσωρινές, σημειώνοντας ότι σημαντικοί παράγοντες στην τ/κ οικονομία είναι ο τουρισμός και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τις συναλλαγματικές αυξομειώσεις. Τους «δημοσίους» υπαλλήλους, ανέφερε, τους προστατεύει η ΑΤΑ και αυτό αυξάνει τα έξοδα του «κράτους».

Ο κ. Ντενίζ σημείωσε τα δάνεια που έχουν πάρει οικογένειες σε ξένο συνάλλαγμα, τα οποία αποτελούν επίσης πρόβλημα όπως και ο υπερδανεισμός εκεί και όπου υπάρχει.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αυξομείωση της τουρκικής λίρας, συνέχισε, το τ/κ επιμελητήριο έχει δώσει τις προτάσεις του, οι οποίες αν γίνουν αποδεκτές από την «κυβέρνηση» η νομισματική κρίση θα μπορέσει να ξεπεραστεί. Ζούμε στη βόρεια Κύπρο και χρησιμοποιούμε την τουρκική λίρα, στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες τέτοιες αυξομειώσεις στην αξία της, ανέφερε. «Από μια άποψη έχουμε συνηθίσει σε μια τέτοια κατάσταση».

Εάν λυνόταν το Κυπριακό τότε σίγουρα δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα, ανέφερε ο Τουργκάι Ντενίζ λέγοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία αλλάζει γρήγορα. Όποιες οικονομίες και άτομα δεν μπορούν να προσαρμοστούν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό πρέπει να το συνηθίσουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις πιο προσεκτικά, να μην εφησυχάζουμε ποτέ».

Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής

Η εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είναι σημαντική, αλλά οι εμπορικές συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτού δεν αντικατοπτρίζουν αυτή τη σημασία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντενίζ, λέγοντας ότι μέσω του Κανονισμού το 2016 το εμπόριο ήταν αξίας 4.433.000 ευρώ και το 2017 4.711.000.

Ακόμα και για μια οικονομία μικρή, όπως η τ/κ – είπε - αυτά τα νούμερα δεν είναι μεγάλα, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές φτάνουν το 1,6 δις δολάρια, τα έσοδα από τον τουρισμό είναι 800 εκ δολάρια και άλλα τόσα, 800 εκ δολάρια, είναι τα έσοδα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Εμείς κάνουμε κέρδος όχι πουλώντας πράγματα στο νότο, αλλά φιλοξενώντας τουρίστες και φοιτητές».

Ανέφερε ωστόσο ότι δίδουν σημασία στην ανάπτυξη του εμπορίου μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή γιατί πιστεύουν ότι συνεισφέρει στην προσέγγιση των δύο πλευρών. Το εμπόριο, είπε, έχει την ιδιότητα του να φέρνει κόσμο σε επαφή και θέλουν να επωφεληθούν από αυτό για την επίτευξη λύσης και ειρήνης στο νησί.

«Από καιρού εις καιρόν προκύπτουν διάφορα προβλήματα. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό το εμπόριο. Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία μεταφέρονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό, από το βορρά στο νότο, κάποιοι που δεν θέλουν να τα βλέπουν αυτά τα προϊόντα στα ράφια. Αλλά υπάρχουν και Ε/κ που θέλουν να τα χρησιμοποιούν και τα αγοράσουν, που τα βάζουν στα ράφια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους», είπε στο ΚΥΠΕ.

Κατά τον κ. Ντενίζ κάποτε εμποδίζεται η μεταφορά των προϊόντων στο «νότο» και η διέλευση των εμπορικών οχημάτων, δεν γίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η γραφειοκρατική δουλειά. Γι’ αυτά τα προβλήματα, ανέφερε, συζητούν με την ΕΕ αλλά και την ε/κ πλευρά μόλις βρουν ευκαιρία.

Καλές οι σχέσεις με το ΚΕΒΕ

Οι σχέσεις του τ/κ επιμελητηρίου και το ΚΕΒΕ είναι καλές, ανέφερε σε άλλη ερώτηση ο Τουργκάι Ντενίζ, προσθέτοντας ότι αναπτύσσουν κοινή προσπάθεια στήριξης της εξεύρεσης λύσης και επιθυμούν την ανάπτυξη των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων.

«Είμαστε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όχι επίσημοι θερμοί και στο παρελθόν κάναμε πολύ ωραία πράγματα που όμως δεν μπόρεσαν να επιτύχουν γιατί αντιμετώπισαν εμπόδια κυρίως από ε/κ θεσμούς» (σσ: αναφέρεται στην περίπτωση της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων), δήλωσε ο κ. Ντενκτάς λέγοντας ότι μπορεί στο παρόν στάδιο η πολιτική κατάσταση να μην είναι ευνοϊκή, αλλά συνεχίζουν τις επαφές και τις συναντήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε πράγματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον. Με την πρώτη ευκαιρία θα μπορούμε να έρθουμε σε σας με νέα κοινά σχέδια, αλλά βεβαίως θέλουμε αυτά να μπορούν να εφαρμοστούν κιόλας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα