Ο ΓΓ ΑΚΕΛ ευχήθηκε οι συναντήσεις Λούτ να οδηγήσουν σε επανέναρξη

Την ευχή οι συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ, να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.



Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή ταφής των λειψάνων του Ανδρέα Ζήσιμου στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, στη Δρομολαξιά, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

να έχει μιλήσει με ξεκάθαρο τρόπο με την κ. Λουτ".

"Εύχομαι η σημερινή (συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) και η αυριανή της συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, αλλά και αυτές που έχουν προηγηθεί, να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι απλά και μόνο για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία, που θα βασίζεται πάνω στις αρχές όπως έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη, από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αυτή, συνέχισε «είναι η δική μας ευχή. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να είναι το αποτέλεσμα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «και οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν αρκετά εξαντλητικές σε ότι αφορά τον χρόνο. Φαντάζομαι ότι θα συζητούν διάφορα προβλήματα, μακάρι να αποδώσει αυτή η συνάντηση».

Επανέλαβε ακόμα ότι «είναι καθοριστική αυτή η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, όπως βέβαια ήταν εξαιρετικά καθοριστική και με τον κ. Τσαβούσογλου και θα είναι αύριο και η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. Εμείς περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και θα κρίνουμε».

Εξάλλου, στην ομιλία του στην τελετή ταφής των λειψάνων του Ανδρέα Ζήσιμου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «αν πράγματι θέλουμε να ανασηκώσει ο λαός μας την πλάτη του και να αποσείσει το ζυγό της κατοχής, θα πρέπει να αποβάλουμε από τα μυαλά μας τους ευσεβοποθισμούς και να κοιτάξουμε μπροστά με ρεαλισμό». Σημείωσε πως «αν πράγματι θέλουμε να επανενωθεί ο τόπος μας θα πρέπει να πάψουμε να αλληθωρίζουμε σε άλλες λύσεις. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είτε θα επανενωθεί με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση. Όταν κάποιοι λένε «προτιμούμε τη διχοτόμηση» θα πρέπει να έχουν το θάρρος να εξηγήσουν στο λαό τι σημαίνει αυτή», είπε, και σημείωσε πως αυτό σημαίνει εκχώρηση σχεδόν του 40% των εδαφών και 60% της ακτογραμμής και ανάλογου ποσοστού της ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, χερσαία σύνορα με την Τουρκία μήκους 180 χιλιομέτρων, παραμονή όλων των εποίκων και ανεξέλεγκτο περαιτέρω εποικισμό, μόνιμη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, να μην πάρουμε πίσω ούτε σπιθαμή εδάφους, ούτε μια περιουσία.

Σε τελευταία ανάλυση, είπε ο κ.Κυπριανού «σημαίνει να επικρέμμεται για πάντα πάνω από τα κεφάλια μας η δαμόκλειος σπάθη της πλήρους κατάληψης της Κύπρου από την Τουρκία. Συνεπώς, αν λυθεί το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση δεν θα τουρκοποιηθεί η Κύπρος, όπως ισχυρίζονται διάφοροι».

Η Κύπρος, συνέχισε «θα τουρκοποιηθεί αν δεν λυθεί το Κυπριακό», και σημείωσε πως «η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει πολιτικές που εμβαθύνουν την εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα και την αποδυναμώνουν», προωθώντας την οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων, επιδιώκοντας σταθερά παρέμβαση στα κατεχόμενα και επιχειρώντας να καλλιεργήσουν τη θρησκεία ως μέσο άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στην κοινωνία.

Αφού ανέφερε ότι μια μερίδα στην τ/κ Κοινότητα αντιστέκεται σε όλα αυτά, είπε πως «δεν θα αντέξει για πάντα μια μικρή κοινότητα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. Αν δεν το κατανοήσουμε έγκαιρα αυτό, πολύ σύντομα τα περιθώρια για λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο θα στενέψουν επικίνδυνα», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμες. Ο κ. Αναστασιάδης καλείται να εργαστεί με μεθοδικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και προσήλωση και αν παρ’ ελπίδα δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε ούτε στους όρους αναφοράς τότε θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι, ιδιαίτερα αν επιρριφθούν ευθύνες για το ναυάγιο και σε εμάς", υπογράμμισε.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σημείωσε, "θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον στη γη που μας γέννησε μόνο όταν καταφέρουμε να συμβιώσουμε στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», στα πλαίσια ενός επανενωμένου κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου θα διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε πατρίδα ενωμένη και ανεξάρτητη, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα