Ο Νοστράδαμος επανακυκλοφορεί με την Σημερινή

Αυτή την Κυριακή μη χάσετε με την εφημερίδα Σημερινή, , την πασίγνωστη έκδοση Νοστράδαμος – Οι αληθινές προφητείες, που επανακυκλοφορεί σε προνομιακή τιμή!

Ένα βιβλίο 440 σελίδων για τον περίφημο οραματιστή μιας μεγάλης σειράς κορυφαίων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας!

Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ή εξελληνισμένα Νοστράδαμος (γαλλικά: Michel de Nostredame, λατινικά: Nostradamus), ήταν Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος, γνωστός για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου εμφανίστηκε το 1555. Μεγάλη μερίδα

αναγνωστών έκτοτε τού αποδίδει την πρόβλεψη πολλών μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Γεννημένος στις 14 Δεκεμβρίου του 1503 (14 Δεκεμβρίου 1503 - 2 Ιουλίου 1566) στην Προβηγκία (Νότιο Γαλλία), ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ έμελλε να μείνει στην ιστορία με το όνομα Νοστράδαμος, όνομα με το οποίο υπέγραψε το πρώτο αλμανάκ που έγραψε για το έτος 1550.
Από τα ελάχιστα που είναι γνωστά για την οικογένειά του είναι ότι είχε άλλα 9 αδέρφια και ότι η οικογένεια του παππού του προερχόταν από Εβραίους. Το 1455 ο παππούς του Νοστράδαμου ασπάστηκε τον καθολικισμό και άλλαξε το όνομά του παίρνοντας το επίθετο Νοστρεντάμ.

Με σπουδές ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, πρακτική γνώση σχετική με φυσικά ιατρικά και μεγάλη έφεση στη φυσική αστρολογία, άφησε πίσω του ένα έργο που μέχρι σήμερα επηρεάζει αρκετό κόσμο. 450 χρόνια μετά τον θάνατό του (στις 2 Ιουλίου 1566) κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς οι προβλέψεις του αφορούν σε μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα της νεότερης αλλά και σύγχρονης ιστορίας.

Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον για το έργο και τη ζωή αυτού του εκπροσώπου της γαλλικής Αναγέννησης, με μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη παιδεία - καλλιέργεια του πνεύματος.. Οι προφητείες του έχουν συχνά ταυτιστεί με τα αποτελέσματα του λεγόμενου Κώδικα της Βίβλου, αλλά και άλλων φερόμενων ως προφητικών έργων.

Ο Νοστράδαμος ισχυριζόταν ότι οι προβλέψεις του δε βασίζονταν στη φυσική αστρολογία, αλλά στον υπολογισμό των αστρικών και πλανητικών σωμάτων και της σχέσης που έχουν με τη Γη (judicial astrology). Κατηγορήθηκε ευρέως από επαγγελματίες αστρολόγους της εποχής για ανικανότητα, όπως και για το ότι υποστήριξε πως η "συγκριτική ωροσκοπία", η σύγκριση δηλαδή μελλοντικών πλανητικών σχηματισμών με σχηματισμούς που συνόδευαν γεγονότα του παρελθόντος, μπορούσε να προβλέψει το τι θα συμβεί στο μέλλον[11].

Μελέτες υποδεικνύουν πως μεγάλο τμήμα του προφητικού του έργου παραφράζει συλλογές αρχαίων εσχατολογικών προφητειών, κυρίως βασισμένες στη Βίβλο, συν αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και ανθολογίες με αναφορές οιωνών και στη συνέχεια τις "προβάλλει" στο μέλλον με τη βοήθεια της τεχνικής που περιγράφηκε παραπάνω. Στην ίδια την αστρολογία αναφέρεται 41 φορές στους Αιώνες του: στο τελευταίο τετράστιχο, μάλιστα, του 6ου αιώνα επιτίθεται στους αστρολόγους[12].

Οι ιστορικές του πηγές περιλαμβάνουν αναγνωρίσιμα αποσπάσματα από το Λίβιο, το Σουητώνιο, τον Πλούταρχο και άλλους κλασικούς ιστορικούς της αρχαιότητας, καθώς και από Μεσαιωνικούς ιστορικούς σαν το Ζαν Φρουασάρ. Πολλές από τις αστρολογικές του αναφορές είναι παρμένες λέξη-προς-λέξη από το έργο του Richard Roussat Livre de l'estat et mutations des temps του 1549-60.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές του για τις προφητείες ήταν το Βιβλίο των Θαυμάτων (λατινικά:Mirabilis liber) του 1522, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και επανεκδόθηκε. Ωστόσο, η επιρροή του δεν κράτησε για πολύ, κυρίως λόγω του ότι ήταν γραμμένο στα λατινικά, με γοτθική γραμματοσειρά και πολλές δυσνόητες συντομογραφίες. Ο Νοστράδαμος ήταν από τους πρώτους που (αντ)έγραψε αυτές τις προφητείες στα γαλλικά, κάτι που εξηγεί και γιατί αποδίδονται σε αυτόν.

Επιπλέον, άντλησε περιεχόμενο από το έργο De honesta disciplina[11], το οποίο περιείχε αποσπάσματα από το έργο του Μιχαήλ Ψελλού Περί Δαιμόνων και το έργο του νεοπλατωνιστή Ιάμβλιχου Περί των Αιγυπτίων Μυστηρίων, σχετικά με τη μαγεία των Ασσυρίων και των Χαλδαίων.

Μόλις το 17ο αιώνα άρχισε να παρατηρείται το ότι ο Νοστράδαμος στηριζόταν σε προγενέστερες, κυρίως κλασικές, πηγές. Εξάλλου, και ο ίδιος πολύ συχνά αρνούνταν το χαρακτηρισμό "προφήτης"[13][14]

Συνεπώς, είναι αμφίβολο αν ο Νοστράδαμος χρησιμοποιούσε κάποιες ιδιαίτερες μεθόδους για να εισέλθει σε κατάσταση έκστασης εκτός από αυτοσυγκέντρωση, διαλογισμό και ύπνωση: οι υπόλοιπες εικασίες βασίζονται κυρίως στην απλοϊκή-κατά λέξη ερμηνεία των δυο πρώτων τετράστιχών του.

Τα περισσότερα από τα τετράστιχα αφορούν καταστροφές, όπως λιμούς, σεισμούς, πλημμύρες, πολέμους, εισβολές, επιθέσεις, μάχες και δολοφονίες. Ορισμένα τετράστιχα αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή σε μικρή ομάδα ατόμων, ενώ άλλα σε μια ή περισσότερες πόλεις σε διαφορετικές χώρες.

Κοινό επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι η εισβολή μουσουλμανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από την Ανατολή και το Νότο με αρχηγό τον Αντίχριστο, κάτι που αντανακλά τις τότε εισβολές των Οθωμανών και προγενέστερα των Σαρακηνών, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου επικείμενου τέλους του κόσμου, πεποίθηση που ώθησε στη συγγραφή πληθώρας εσχατολογικών κειμένων εκείνη την περίοδο.

Στις περίφημες Προφητείες του, ο Νοστράδαμος συγκέντρωσε συλλογές σημαντικών και μακροχρόνιων προβλέψεών του.

Παρά το γεγονός ότι οι προφητείες του ήταν διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε επιδέχονταν πολλών ειδών ερμηνείες -λόγος για τον οποίο έχουν εκφραστεί πολλές και διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους- πολύ συχνά έχουν ταυτιστεί με τα αποτελέσματα του λεγόμενου Κώδικα της Βίβλου και άλλων προφητικών έργων.

Ανάμεσα στις πιο διάσημες προφητείες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι η Γαλλική Επανάσταση το 1789, η δολοφονία του JFK το 1963, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και πολλά άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα