Ο ΟΗΕ κάνει επείγουσα έκκληση για καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την Πέμπτη επείγουσα χρηματοδότηση για να βοηθηθούν 30 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό «πριν να είναι πολύ αργά» σε χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι συγκρούσεις, τα κλιματικά σοκ, η πανδημία του κορωνοϊού και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης οδηγούν έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών σε υποσιτισμό.

«Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά στις 15

χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και οκτώ εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από σοβαρή δυστροφία, την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού», ανέφεραν πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση.

Οι 15 χώρες είναι το Αφγανιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Υεμένη.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων επιδείνωσε τις ελλείψεις τροφίμων και εκτόπισε πληθυσμούς, ανέφερε ο ΟΗΕ, και παρεμπόδισε την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή βασική διατροφή.

Η κοινή δήλωση έκανε έκκληση για μεγαλύτερες επενδύσεις για στήριξη των προσπαθειών της να ανταποκριθεί στις «πρωτοφανείς ανάγκες αυτής της αυξανόμενης κρίσης, πριν να είναι πολύ αργά».

Το σχέδιό της στοχεύει στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών, με παρεμβάσεις στα συστήματα τροφής, υγείας, νερού και αποχέτευσης και κοινωνικής προστασίας.

«Αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2023», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Qu Dongyu. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα της υγιεινής διατροφής», ανέφερε.

Το κοινό σχέδιο θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και γυναίκες και φροντιστές παιδιών κάτω των πέντε ετών.

«Οι σημερινές κλιμακωτές κρίσεις αφήνουν εκατομμύρια παιδιά χαμένα και έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF.

«Η δυστροφία είναι επώδυνη για το παιδί και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή μόνιμη βλάβη στην ανάπτυξη των παιδιών», είπε.

«Μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη διατροφική κρίση μέσω αποδεδειγμένων λύσεων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής δυστροφίας», σημείωσε.

Τα παιδιά με οξύ υποσιτισμό έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κοινές παιδικές ασθένειες. Όσα επιβιώσουν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δια βίου αναπτυξιακές προκλήσεις.

«Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι επίσης μια κρίση υγείας και ένας φαύλος κύκλος: ο υποσιτισμός οδηγεί σε ασθένειες και οι ασθένειες οδηγούν σε υποσιτισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη τώρα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης κρίσιμης πρόσβασης σε υγιεινές τροφές και υπηρεσίες διατροφής, ειδικά για γυναίκες και παιδιά», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: «Η Σουηδία έχει κάτι να κρύψει σε έρευνα για εκρήξεις σε αγωγούς Nord Stream»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα