Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κερδίζει από αντιπαράθεση με Τουρκία

Οι Χριστιανοδημοκράτες ή οι Πράσινοι και όχι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές του Wilders θα αποτελέσουν τελικά την έκπληξη των ολλανδικών εκλογών, με τον τελευταίο να διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει ακόμα και αυτή τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με αναλυτές που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση στην Ολλανδία, δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων και η συνακόλουθη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού κάνουν τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης να μοιάζουν

με μια περίπλοκη εξίσωση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι καθόλου τυχαία η «σκληρή» γραμμή που τηρεί η κυβέρνηση Rutte έναντι της Τουρκίας, την οποία επικροτεί σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Το κυβερνητικό ‘όχι’ στην τουρκική προπαγάνδα σε ολλανδικό έδαφος προφανώς υπαγορεύεται και από προεκλογικές σκοπιμότητες, οι οποίες αφορούν πρωτίστως την ανάγκη του Ολλανδού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μια «επίδειξη δύναμης» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Παράλληλα, η άτεγκτη κυβερνητική στάση στερεί τον Wilders από τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πολιτικά την όλη υπόθεση στο ‘πάρα πέντε’ των εκλογών και εν όψει της σημερινής τηλεμαχίας. Συνεπώς, αναφέρουν εκλογικοί αναλυτές, η κρίση με την Τουρκία εκτιμάται ότι αποτέλεσε «θεόσταλτο δώρο» για τον Rutte προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση του και να αποδείξει εαυτόν ‘βασιλικότερο του βασιλέως’ (δηλ. του Wilders). Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, το 86% των Ολλανδών προσυπογράφουν τους χειρισμούς Rutte στην ολλανδοτουρκική κρίση. Η στήριξη προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Rutte είναι διακομματική, τόσο από τα δεξιά όσο και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, διότι θα χρειαστεί η σύμπραξη 5 ή ακόμα και περισσότερων κομμάτων, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κομμάτων, θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Οι ζυμώσεις θα διαρκέσουν πολλούς μήνες μέχρι να βγει τελικά ‘λευκός καπνός’ και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια συνεργασία «απρόθυμων» εταίρων η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί ‘να τιναχτεί στον αέρα’, είτε οι διαβουλεύσεις δεν θα τελεσφορήσουν καν, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες εκλογές μετά από μερικούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα