«Ο πολυκερματισμός απονευρώνει δράσεις για νεανική παραβατικότητα»

Ο πολυκερματισμός πολιτικών, δράσεων και αρμοδιοτήτων απονευρώνει τα πολλά που γίνονται για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και την πρόληψη και αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιόγονων ουσιών από ανήλικους και μαθητές εκμηδενίζοντας τα αποτελέσματα, ήταν η διαπίστωση Βουλευτών και παιδοβουλευτών κατά τη συζήτηση της παρούσας κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
 

Η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Οι Υπουργοί

αποχώρησαν μετά το πέρας της συνεδρίασης χωρίς να προβούν σε δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε μετά τη συνεδρία πως το γεγονός ότι η συνεδρία ήταν κλειστή έδωσε την ευκαιρία τους προσκεκλημένους και Βουλευτές να εκφραστούν ελεύθερα και να διατυπώσουν με μεγαλύτερη ευθύτητα τις θέσεις τους.

«Γίνονται πολλά πράγματα. Πολλοί κάνουν πολλά αλλά στο τέλος αυτά δεν ενώνονται ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης προσθέτοντας πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο πολυκερματισμός.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως οι τέσσερεις Υπουργοί θα συσκεφθούν ώστε να καταλήξουν σε ρύθμιση της διαχείρισης διάθεσης του αλκοόλ, προσθέτοντας πως συζητήθηκε και η σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία με ειδικούς επί του αντικειμένου επιστήμονες και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτή να καταστεί εθνικό πρότυπο.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση των παιδοβουλευτών επί της πρότασης νόμου είπε πως οι παιδοβουλευτές έχουν υποβάλει σημαντικές προτάσεις, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι ισχυρός συντονισμός και αποκέντρωση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε πως υπάρχει ένας σωρός στρατηγικών, δράσεων, εγκυκλίων, οδηγών, εγχειριδίων, πρωτοκόλλων και εμπλεκόμενων φορέων και όπως διαπιστώθηκε αυτό που εξέλειπε είναι ο συντονισμός προς εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του προτείνει να γίνει ακριβής αξιολόγηση της κατάστασης, ο εντοπισμός των κενών, το ξεκαθάρισμα ρόλων και να οριστεί ο συντονιστής της όλης προσπάθειας. Ανέφερε περαιτέρω πως πρότεινε τον έλεγχο της εφαρμογής των νομοθεσιών και της νομοθεσίας για το αλκοόλ, προσθέτοντας ότι από το 2016 ετοιμάστηκε νομοθεσία για το αλκοόλ η οποία ακόμα να οδηγηθεί στη Βουλή. Ανέφερε ακόμη πως ίσως η Βουλή αναλάβει πρωτοβουλία για να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε στη συνέχεια πως ένα σημαντικό ζήτημα είναι η συνέργεια εντός των Υπουργείων με τους φορείς και τμήματα που έχουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και οριζόντια, μεταξύ των Υπουργείων, όπου επίσης διαπιστώθηκαν κενά. Βεβαίωσε τέλος πως η Βουλή είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλύψει κενά που υπάρχουν στην εκτελεστική εξουσία. Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πρότασης νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Μιλώντας εκ μέρους της Παιδοβουλής, ο Παιδοβουλευτές Μιχάλης Τσαγκαρίδης, που παρέστη στη συνεδρία είπε πως για το σώμα που εκπροσωπεί είναι μεγίστης σημασίας η οικοδόμηση ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και η αντιμετώπιση της μάστιγας του αλκοόλ και των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον παιδοβουλευτή Τσαγγαρίδη, είναι υψίστης προτεραιότητας ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων στην εκπόνηση κοινών πολιτικών, στην εξέταση νομοθεσιών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες διαφόρων Υπουργείων αλλά αφορά θέματα που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Περαιτέρω ανέφερε πως επιβάλλεται άμεσα η δημιουργία κεντρικού δικτύου προστασίας του παιδιού από τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Ο Παιδοβουλευτής Τσαγγαρίδης ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να δημιουργηθούν επαρχιακά δίκτυα τα οποία θα στελεχώνονται από λειτουργούς της υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας, των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της αστυνομίας που θα μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικότερο χειρισμό περιπτώσεων παραβατικότητας και την άμεση επίλυση των προβλημάτων με συγκεκριμένους όρους εντολής και πρωτόκολλα συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα