Ο ΠΟΥ «βαπτίζει» μεταλλάξεις του κορωνοϊού με ελληνικά γράμματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως πλέον θα χρησιμοποιούνται γράμματα από την ελληνική αλφάβητο για την ονομασία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και όχι το μέρος στο οποίο εντοπίστηκαν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί το στίγμα που συνοδεύει, πλέον, τις περιοχές στις οποίες εντοπιστεί νέα στελέχη της COVID-19.
Ο ΠΟΥ έχει «βαπτίσει» έως και σήμερα τέσσερις μεταλλάξεις, γνωστές στο κοινό ως βρετανική (B.1.1.7), νοτιοαφρικανική (B.1.351), βραζιλιάνικη (P.1) και ινδική (B.1.617.2).

Πλέον,

όμως, τα ονόματα αυτά θα αντικατασταθούν με τα γράμμα Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα, αντίστοιχα, που δείχνουν τη σειρά με την οποία εντοπίστηκαν.

Η απόφαση ήρθε ύστερα από μήνες συζητήσεων μεταξύ των ειδικών, σχετικά με τις πιθανές νέες ονομασίες. Μία άλλη πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι είναι να τους δοθούν τα ονόματα των Θεών του Ολύμπου, όπως ενημέρωσε ο βακτηριολόγος Mark Pallen, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως οι νέες ονομασίες δεν θα αντικαταστήσουν τα επιστημονικά ονόματα των μεταλλάξεων π.χ. B.1.1.7, τα οποία δίνουν σημαντικά στοιχεία για την κάθε μία.

Σε σχετική ενημέρωση σημειώνεται πως τα επιστημονικά ονόματα έχουν τα πλεονεκτήματά τους, ωστόσο είναι δύσκολο να τα λες και να τα θυμάσαι, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος λαθών. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να λέμε τα στελέχη με το όνομα των περιοχών όπου εντοπίστηκαν, κάτι που τις στιγματίζει και κάνει διακρίσεις»
Για να αποφευχθεί, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα ο ΠΟΥ καλεί τις Εθνικές Αρχές Υγείας και τα ΜΜΕ να υιοθετήσουν τα νέα ονόματα.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής μελέτη: Ποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνηςΟυχάν: Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων ενισχύει την αύξηση παραγωγής εμβολίων

Πηγή: sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα