Ο Πούτιν ενημερώθηκε από Σολτς ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Περίπου τρεις ώρες ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητούσαν στην πρώτη τους, μέχρι σήμερα, συνάντηση τις εγγυήσεις ασφάλειας, που έχει ζητήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου η Μόσχα, καθώς και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί κινήσεις και δηλώσεις εκτόνωσης της έντασης από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας, ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκότερο κλίμα για τη διαβούλευση. Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ενημερώθηκε από τον συνομιλητή του ότι η Ουκρανία δεν θα

ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν και Σολτς αισιόδοξοι για διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Ο Ρώσος ηγέτης περιέγραψε τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο ως «επαγγελματικές, αναλυτικές και με περιεχόμενο», οι δύο συνομιλητές συνέπεσαν σε κάποιες αξιολογήσεις τους, όπως στην ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση του Ουκρανικού και να υπάρξει συνέχιση του διπλωματικού διαλόγου, αλλά και διαφώνησαν δημοσίως σε θέματα, όπως στη σύγκριση, που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν της σημερινής κρίσης με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο διακήρυξε ο Πρόεδρος Πούτιν, «γι’ αυτό και προωθήσαμε τις προτάσεις για μια διαδικασία συνομιλιών, αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι μια συμφωνία για την κατοχύρωση ίσης ασφάλειας για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μου», είπε μιλώντας στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί η Μόσχα δεν έλαβε «εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της» από τη Δύση.

«Είναι εντέλει υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση», δήλωσε ο Καγκελάριος Σολτς, περιγράφοντας ως «καλό σημάδι» τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά και τονίζοντας ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν «μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της». Ο Γερμανός Καγκελάριος προειδοποίησε ότι θα ήταν καταστροφή «εάν καταλήξουμε σε αδιέξοδο», αμφισβήτησε την ανάγκη συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ενημερώθηκε από τον συνομιλητή του ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά διαφώνησε με την απλή αναβολή της συζήτησης, ζητώντας να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του και μάλιστα τώρα, διερωτώμενος «δηλαδή μετά τι θα συμβεί;»

Θέλοντας να ενισχύσει τις ρωσικές επιφυλάξεις για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Πούτιν υπενθύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι «υπήρξαμε μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», ο οποίος μάλιστα πραγματοποιήθηκε «χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», γεγονός, που ήταν «ένα κακό παράδειγμα, το οποίο όμως υπήρξε».

Ο Καγκελάριος Σολτς αντέταξε ότι «για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος, οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έτσι και θα παραμείνει», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία, διότι τότε υπήρχε «απειλή γενοκτονίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς «είναι ακριβώς γενοκτονία» και ευχήθηκε ότι οι εταίροι της Ρωσίας στην Ευρώπη και πιο πέρα, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, «θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή Κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί», τονίζοντας ότι «υπάρχουν δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».

Ο κ. Πούτιν θύμισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ευρώπης και επανέλαβε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα σήμερα συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στην ουκρανική διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει «σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Πούτιν εγκωμίασε με τη σειρά του τον κ. Σρέντερ, λέγοντας ότι ο Γερμανός πολίτης πρέπει «να πει ευχαριστώ στον κ. Σρέντερ, γιατί είναι αποτέλεσμα της δικής του εργασίας» το γεγονός ότι πληρώνει σήμερα για το ρωσικό φυσικό αέριο 3-5 φορές φθηνότερα.

Πάντως ο Καγκελάριος Σολτς διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον εν λειτουργία αγωγό NordStream 1 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί Ρωσία και Γερμανία έχουν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλο όγκο οικονομικών σχέσεων. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας, Πούτιν και Μακρόν, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών να επιλύονται μέσω του διαλόγου».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Σολτς, Ουκρανία, ΝΑΤΟ,poutin, solts, oukrania, nato