Ο Πρόεδρος της Βουλής ζητά τη λίστα Λανγκάρτ

Κανένας δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από τον όποιο νόμο για να παρανομεί, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, αναφερόμενος στην Λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι μετά την απόφαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Ελέγχου για κατάθεση της Λίστας Λαγκάρντ στον Πρόεδρο της Βουλής, προτίθεται να απευθυνθεί στην εκτελεστική εξουσία για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Συγκεκριμένα,

ερωτηθείς εάν έχει αποφασιστεί ότι η Λίστα Λαγκάρντ θα ζητηθεί από το Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Ελέγχου έχουν αποφασίσει ομόφωνα να ζητήσουν την κατάθεση της Λίστας Λαγκάρντ στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, «όχι γιατί θέλουν να δώσουν το μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που έχουν την ευθύνη να την επεξεργαστούν, αλλά για να υπάρχει μια πρόσθετη διασφάλιση για το ότι αυτή η Λίστα δεν θα αλλοιωθεί ή ότι δεν θα υπάρξει αφαίρεση οποιουδήποτε ονόματος φυσικού ή νομικού προσώπου».

«Συνεπώς, θα απευθυνθώ, ως Πρόεδρος του Σώματος, μετά από αυτήν την απόφαση προς την εκτελεστική εξουσία, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, για να ζητήσω την υλοποίηση αυτού του αιτήματος που έχουν ήδη αποφασίσει να διατυπώσουν οι δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος, ως Πρόεδρος του Σώματος, έχει άποψη ή αν θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον τρόπο χειρισμού της Λίστα Λαγκάρντ και αν θα έχει πρόσβαση κάποιος σε αυτήν, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι την αρμοδιότητα για την επεξεργασία της Λίστας την έχει ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων δυνάμει του Συντάγματος και της νομοθεσίας. «Ένας και βασικός στόχος», συνέχισε, «είναι να διαπιστώσει κατά πόσο οι καταθέσεις και οι καταθέτες, που θα φανεί ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την Λίστα, έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ή ότι οι φορολογικές τους δηλώσεις στην Κύπρο συνάδουν με την ύπαρξη των όποιων καταθέσεων αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα».

Υπογράμμισε δε ότι έχει συνομολογηθεί από το 2014 ένα Σύμφωνο με τη συμμετοχή 60 κρατών και προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς φορολογίας. «Αυτό το Σύμφωνο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2016 και, συνεπώς, οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν αυτό το Σύμφωνο, το οποίο συνυπέγραψε και η Ελβετία και όχι μόνο, ακριβώς για να υπάρξει διερεύνηση και σε άλλες τράπεζες άλλων χωρών, έτσι που να επιτευχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για πλήρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων τυχών έχουν καταθέσεις και δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κυπριακό κράτος», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Κληθείς να πει εάν θα δοθεί πρόσβαση ανάγνωσης της Λίστας στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτό το αίτημα των Επιτροπών. Υπογράμμισε δε ότι το αίτημα αφορά «καθαρά σκοπούς διασφάλισης ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση του καταλόγου».

Σημείωσε, επίσης, ότι «εάν υπάρξει στην πορεία της διερεύνησης από πλευράς του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων αυτού που λέμε πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου που έχει καταθέσεις και παρέλειψε να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από τον όποιο νόμο για να παρανομεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα