Ο προϋπολογισμός της ΕΕ συζητήθηκε στην Επ.Ευρ.Υποθέσεων

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, διαφαίνεται ότι στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα δοθεί έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, στα προγράμματα απασχόλησης των νέων, στην έρευνα και καινοτομία και

στο μεταναστευτικό.

Η κ. Σταύρου είπε ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την έγκαιρη ενημέρωση και συζήτηση του προϋπολογισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης με την Επιτροπή, πριν την τελική οριστικοποίηση των θέσεών της, αλλά και την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών για συνεχή ενημέρωση και διαβούλευση με τη Βουλή.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός ενημέρωσε εκτενώς την Επιτροπή για τη μέχρι σήμερα πορεία της προετοιμασίας του προϋπολογισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. παραμένει στο ίδιο ύψος με τον προηγούμενο, με τη διαφορά ότι αφορά μια χώρα λιγότερη με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κ. Σταύρου είπε ότι η Κομισιόν έχει τη φιλοδοξία ο προϋπολογισμός να είναι στοχευμένος και να ευθυγραμμιστούν οι προτεραιότητες της Επιτροπής με τους πόρους.

Όπως διαφαίνεται, είπε, θα δοθεί έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, στα προγράμματα απασχόλησης νέων, στην έρευνα και καινοτομία και στο μεταναστευτικό.

Εξάλλου, ο Γιώργος Λουκαΐδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, είπε ότι συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή το ΠΔΠ της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, το οποίο διασφαλίζει την υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Για το ΑΚΕΛ, είπε, το πρόβλημα με το ΠΔΠ δεν αφορά τόσο το ύψος των κονδυλίων, αλλά τη στρατηγική κατεύθυνση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Όπως είπε, με το νέο ΠΔΠ υλοποιούνται οι προτάσεις Γιούνκερ για μόνιμους μηχανισμούς εσωτερικής Τρόικας στα κράτη μέλη, υπό τον μανδύα των προγραμμάτων «στήριξης μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη».

«Έχει πλέον αποδειχτεί στην πράξη τι σημαίνουν όλα αυτά. Όπως έχει επιβεβαιωθεί και από την πρόσφατη εμπειρία, ο πακτωλός χρημάτων που επενδύθηκε μέχρι σήμερα μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε., κατέληξε στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές», είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι για τους εργαζόμενους και τη νεολαία έμεινε μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία, που στην πράξη μεταφράζεται σε λιτότητα, περικοπές, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και πανευρωπαϊκό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά απουσιάζουν από τις προτεραιότητες της Ε.Ε. τα μέτρα για να στηριχτεί η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, αντίθετα προβλέπεται πραγματική μείωση δαπανών κατά 13% της πολιτικής συνοχής, ενώ απουσιάζουν, επίσης, τα μέτρα για ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, για αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων ομάδων, ουσιαστικά μέτρα για καταπολέμηση της φτώχειας και για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, συνέχισε, είναι η υλοποίηση πολιτικών που εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε. με τη χρηματοδότηση Ταμείου Άμυνας, καθώς και του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ενώ, παράλληλα, ενισχύονται και οι μηχανισμοί καταστολής της μετανάστευσης.

«Με άλλα λόγια, την ώρα που οι άνεργοι και οι φτωχοί στην Ε.Ε. μετρούνται σε εκατομμύρια, η Ε.Ε. αποφασίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, καθώς και των κονδυλίων για την έρευνα και τεχνολογία της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και για τις επεμβατικές αποστολές εκτός της ηπείρου», κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα