Ο ρόλος ΜΜΕ στην πανδημία κορωνοϊού, αρνητές των μέτρων & αντίληψη κινδύνου

Η πανδημία COVID-19 χαρακτηρίστηκε από ταχέως μεταβαλλόμενες πληροφορίες, υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους μετάδοσης, ευπάθειας και μετριασμού. Αρκετές μελέτες επικεντρώθηκαν στις αντιλήψεις του κοινού-κοινωνίας για την πανδημία και τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ  κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνων.

Σύμφωνα με το Medical Express,

στην πρώτη έρευνα από ένα ζευγάρι μελετών σχετικά με τη στάση του κοινού σχετικά με την πανδημία, ο Zhuling Liu, από το Πανεπιστήμιο στο Buffalo, εξέτασε την υποστήριξη των Αμερικανών για διάφορα μέτρα, όπως οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης για παραμονή στο σπίτι και προσωρινό κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων. Η μελέτη, "Δημόσια υποστήριξη για απαντήσεις COVID-19: Πολιτιστική γνώση, αντίληψη κινδύνου και συναισθήματα", επικεντρώθηκε σε τρεις παράγοντες: πολιτιστική γνώση, συναισθήματα (όπως φόβος και θυμός) και αντίληψη κινδύνου.

Ο Λιου βρήκε ότι:

Τα άτομα που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και οι κοινωνικοί πόροι πρέπει να κατανέμονται σύμφωνα με την κοινωνική κατάσταση, είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά μέτρα. Ωστόσο, όταν αισθάνονται υψηλότερο κίνδυνο από την πανδημία και βιώνουν περισσότερο θυμό, στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να εκφράσουν υποστήριξη.

Οι θυμωμένοι άνθρωποι μπορεί να κατηγορούν τους άλλους για την κατάσταση, και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν κυβερνητικά μέτρα, ενώ οι φοβισμένοι άνθρωποι είναι το αντίθετο.

Σε μια δεύτερη μελέτη, "Πώς οι αντιλήψεις των Αμερικανών για τον κίνδυνο COVID-19 έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και γιατί", ο Branden B. Johnson, Ph.D. και ο Marcus Mayorga, Ph.D., διεξήγαγαν μια διαχρονική έρευνα στους ίδιους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τις ίδιες ερωτήσεις τρεις φορές από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο για να εξετάσουν τις αλλαγές στις αντιλήψεις του κινδύνου από το COVID-19 για τον εαυτό τους, τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Οι Johnson και Mayorga διαπίστωσαν ότι:

Αυξήθηκαν οι αντιλήψεις κινδύνου για όλους, χωρίς ατομικές διαφορές στις τάσεις μεταξύ των ανθρώπων από την πολιτική ιδεολογία ή άλλες μεταβλητές.

Άτομα με μεγαλύτερο φόβο για τον κορωνοϊό, είχαν μεγαλύτερη αίσθηση ότι ήταν κοντά τους ή αντίκτυπο σε ανθρώπους σαν κι αυτούς, η σεβασμό σε επιστημονικές κρίσεις και η παρακολούθηση των αμερικανικών ειδήσεων σχετικά με το COVID-19 είχαν υψηλότερο ποσοστό αντίληψης κινδύνου.

Όσοι υποστήριζαν τον ατομικισμό αισθάντονταν  χαμηλότερους  κινδύνους και εκείνοι που εμπιστεύονται το Γραφείο του Προέδρου είχαν χαμηλότερες αντιλήψεις για τις ΗΠΑ και τον παγκόσμιο κίνδυνο, αλλά δεν υπήρχαν διαφορές για τον προσωπικό κίνδυνο.

Οι προθέσεις συμπεριφοράς (π.χ. για τη χρήση μάσκας) επηρεάστηκαν έμμεσα από τις ειδήσεις.

Ένα δεύτερο ζευγάρι μελετών διερεύνησε  τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε από την εθνική κάλυψη ειδήσεων για την πανδημία. Στην πρώτη μελέτη, «Η κοινή γνώμη και η κάλυψη ειδήσεων του COVID-19: Κίνδυνοι και ευθύνη στις αντιλήψεις των ΗΠΑ για την πανδημία», η Emily Howell, Ph.D., University of Wisconsin-Madison, αξιολόγησε την κάλυψη ειδήσεων για την πανδημία για να δει ποιος κατηγορήθηκε για αρνητικά αποτελέσματα και ποιος πιστώθηκε για θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια συνέκρινε αυτά τα επίπεδα ευθύνης και πίστωσης με την κοινή γνώμη.

Η κάλυψη ειδήσεων στις ΗΠΑ τείνει να κατηγορεί τους πρωταγωνιστές για αρνητικά αποτελέσματα περισσότερο από ό, τι τους πιστώνε για θετικά αποτελέσματα και αυτή η ευθύνη απευθύνεται συνήθως σε υπαλλήλους και οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο. Παρόμοια τάση εντοπίστηκε στην κοινή γνώμη. «Οι άνθρωποι έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ειδήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι στο παρελθόν», δηλώνει ο Howell, «και οι ειδήσεις έχουν αντίκτυπο στις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους και ποιος είναι υπεύθυνος για την αποφυγή ή την επιδείνωση ορισμένων κινδύνων. Θα είμαστε  σε θέση να δούμε πόσο καλά αντανακλάται  η σχέση της κοινής γνώμη και η κάλυψη ειδήσεων και πώς οι αλλαγές σε ένα μπορεί να επηρεάσουν η μια την άλλη  για να διαμορφώσουν αυτό που προσέχουμε τώρα».

Σε μια σχετική μελέτη, «Το πλαίσιο της ευθύνης: Πρόβλεψη των κοινωνικών απαντήσεων του αμερικανικού κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορανοϊού», ο Jody Wong, από το Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο, εξέτασε πώς οι Αμερικανοί κατανοούν τις σχετικές με το COVID-19 πληροφορίες και τις επιπτώσεις που έχουν οι πληροφορίες στα συναισθήματά τους και κοινωνικά ανταποκρινόμενη συμπεριφορά.

Η έρευνα του Wong δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε ένα ψευδές άρθρο ειδήσεων με πλαίσιο ευθύνης, ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε προσεκτική επεξεργασία πληροφοριών. Από εδώ, βίωσαν χαμηλότερα αρνητικά συναισθήματα και φιλο-κοινωνικά συναισθήματα όπως συμπάθεια και αλληλεγγύη. Τα συναισθήματα οδήγησαν στη συνέχεια σε χαμηλότερη υποστήριξη για κυβερνητικά μέτρα αντίδρασης και χαμηλότερη πρόθεση να κάνουν χρηματικές δωρεές.

«Όταν το κοινό στρέφεται σε αξιόπιστες πηγές πολυμέσων για πληροφορίες COVID-19, η χρήση ενός πλαισίου ευθύνης μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη κρίση», δηλώνει ο Wong, «Οι στρατηγικές διαμόρφωσης μέσων μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Οι ειδησειογραφικοί οργανισμοί πρέπει να πλαισιώνουν ειδήσεις που είναι ενημερωτικές και κοινωνικά υπεύθυνες καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί βασίζονται σε ειδήσεις για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.»

Διαβάστε επίσης: Αδιάβαστοι οι ζηλωτές: Τα καυτά θέματα του κορωνοϊού που μόνο ο ΔΙΑΣ άγγιξε

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜΜΕ,mme