Ο σαρκασμός ως «όπλο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στην Oυκρανική κρίση

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπάνια ξεκινούν Τετάρτη». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο o πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να υποβαθμίσει  τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία  χθες Τετάρτη 

Όπως σημειώνουν σημερινές αναλύσεις Δυτικών ΜΜΕ, την ώρα που οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού πολέμου, η Ρωσία

δεν  απαντά ούτε με βόμβες αλλά ούτε και με κλαδιά ελιάς. Επιλέγει το «όπλο» του σαρκασμού ή αλλιώς στην σύγχρονη γλώσσα του διαδυκτίου το «τρολάρισμα». 

Διαβάστε επίσης: Σε ετοιμότητα τα Βρετανικά Typhoon που έφτασαν στην RAF Ακρωτηρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σαρκασμός είναι ένα  εργαλείο που οι αξιωματούχοι στη Μόσχα χρησιμοποιούν εδώ και καιρό για να μειώσουν τους αντιπάλους τους και να αποσπάσουν την προσοχή από ενέργειες που θεωρούνται απειλητικές για τη Δύση ή τους γείτονες της Ρωσίας. Οι λακωνικές-ειρωνικές ατάκες  του Κρεμλίνου «κάνουν ασφαλώς τη Ρωσία και τον παντοδύναμο πρόεδρό της να φαίνονται πιο ψύχραιμοι και έξυπνοι από χώρες της πανικόβλητης, δημοκρατικής Δύσης», σημειώνουν αναλυτές 

Καθώς οι ανησυχίες περί Ρωσικής εισβολής χθες Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ξεπεράστηκαν, Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  και οι Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν μια ανελέητη επιχείρηση ειρωνίας κατά των ηγετών της Δύσης.   

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τα «ΜΜΕ της παραπληροφόρησης» στη Δύση «να αποκαλύψουν το χρονοδιάγραμμα των «εισβολών» μας για το επόμενο έτος.«Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου», σημείωσε 

«Προς λύπη πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης, ο πόλεμος και πάλι απέτυχε να ξεκινήσει», είπε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Τετάρτη. «Έχουν ξεσπάσει μάχες στις σελίδες τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Ντροπιάστηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός», με αυτό επίσης το σχόλιο η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι «η 15η Φεβρουαρίου του 2022 θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης».

 Η Ρωσία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα, αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρή απόσυρση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, κατηγόρησε τους Δυτικούς για «συκοφαντία» για τον ισχυρισμό ότι επίκειται μια εισβολή. Επέμεινε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι «δεν θα υπάρξει επίθεση αυτή την Τετάρτη». 

Στη συνέχεια ο Τσίζοφ πρόσθεσε: «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπάνια ξεκινούν Τετάρτη». 

Η δήλωση αν και είχε το στοιχείο σαρκασμού, είχε μια δόση ιστορικής αλήθειας, καθώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε την Τρίτη και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε στην Ευρώπη την Παρασκευή. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε δηλώσεις περίπου στο ίδιο πνεύμα. Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας λειτούργησε διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε στους δημοσιογράφους ότι όλοι κοιμήθηκαν ήρεμα και συνέχισαν τη δουλειά τους το πρωί ως συνήθως. 

«Η δυτική υστερία απέχει ακόμα πολύ από την κορύφωσή της», είπε ο Πεσκόφ. «Πρέπει να έχουμε υπομονή, καθώς η ύφεση δεν θα έρθει γρήγορα». 

Eπιπλέον, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, συνέστησε στη Δύση να βρει "έναν καλό γιατρό ειδικό στην παράνοια", απορρίπτοντας εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί οποιονδήποτε με τον στρατό της.

Ο «Μέγας Μαγίστρος» της  ρωσικής διπλωματίας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι γνωστός παγκοσμίως για τα αστεία του –που συχνά λέγονται στα αγγλικά– για πάνω από 18 χρόνια ως ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κρεμλίνου. 

Την Τετάρτη, ο Λαβρόφ χλεύασε τη Δύση ότι δυστυχώς «στερείται βασικής ανατροφής» επειδή προσπαθεί να υπαγορεύσει ή να προβλέψει τα σχέδια της Ρωσίας. 

Eπίσης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή, ο ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»

Κάτω από τον σαρκασμό, η Ρωσία πετυχαίνει μέχρι στιγμής να κερδίσει να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων  στην Ουκρανία: πρώτα μετακινώντας στρατεύματα προς την Ουκρανία, κατόπιν κρατώντας περιοδικά την πιθανότητα μιας διπλωματικής λύσης, κρατώντας ξένους αξιωματούχους και παγκόσμιες αγορές σε συνεχή άνοδο. 

 Διαβάστε επίσης: Τι δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες για θέσεις ρωσικών στρατευμάτων (ΦΩΤΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο σαρκασμός ως «όπλο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής,