Ο Συνεργατισμός «πληγώθηκε» από την προεκλογική περίοδο(vid)

Σοβαρές επιπτώσεις φαίνεται ότι είχε για τον Συνεργατισμό η φημολογία περί σοβαρών προβλημάτων που αναπτύχθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, οδηγώντας σε εκροή καταθέσεων και μείωση της εμπιστοσύνης απέναντι στην κρατική τράπεζα.

Η εν λόγω κατάσταση, δεν φαίνεται να βελτιώθηκε παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας

αλλά και της ίδιας της Διοίκησης για διασκέδαση των κακών εντυπώσεων, την ώρα που η κοινωνία φάνηκε να αντιδρά αντανακλαστικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέρνοντας στο νου μνήμες του 2013.

Διαβάστε επίσης: Προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις των ΜΕΔ στον Συνεργατισμό

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Διευθυντής Στρατηγικής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Γιάννος Σταυρινίδης, ανέφερε ότι τα πράγματα στο παρόν στάδιο έχουν ηρεμήσει, ωστόσο οι καταθέσεις που έφυγαν προεκλογικά δεν έχουν επιστρέψει, ακόμα κι αν αυτές αφορούν σε περιπτώσεις παραδοσιακών καταθετών του Συνεργατισμού.

Στην παρατήρηση ότι ο Συνεργατισμός ενδεχομένως να άργησε να αντιδράσει στις φήμες, ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι «συνειδητά δεν επιλέξαμε να εμπλακούμε στην προεκλογική συζήτηση και τα πράγματα πήραν μια άσχημη τροπή.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να ανακόψουμε αυτό το τσουνάμι που υπήρχε κι αυτό φαίνεται να το πετυχαίνουμε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές», είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι μεν ανησυχεί την διοίκηση, ωστόσο δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι της, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών και της κοινωνίας.

Από την πλευρά της τράπεζας, είπε, πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή του «φιλόδοξου πλάνου» που στόχο έχει να πάρει τον Συνεργατισμό στη νέα εποχή, κάτι που δεν είναι εύκολο ως διαδικασία. Ωστόσο η πρόκληση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία θα κάνουν την εμπιστοσύνη να επιστρέψει.

«Περισσότερο μας στεναχωρεί ότι έχουν χαλάσει οι σχέσεις οι οποίες κρατούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι πολίτες ένιωθαν μια ασφάλεια στον Συνεργατισμό κι έγινε μια μεγάλη επιχείρηση για να διαταραχθεί αυτή η σταθερότητα.

Διευκρίνισε ότι προβλήματα υπάρχουν και αυτά ονομάζονται Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις οι οποίες ανέρχονται στα 22 δισ. ευρώ συνολικά στο τραπεζικό σύστημα, εκ των οποίων ο Συνεργατισμός κατέχει τα 6,4 δισ.

«Είμαστε ένα μέρος του προβλήματος. Δεν έχω καταλάβει ποτέ γιατί η συζήτηση έχει αναχθεί στον Συνεργατισμό, λες κι έχουμε εμείς και τα 22 δισ.», διερωτήθηκε.

Στην διευκρίνιση ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο Συνεργατισμός είναι η κατ’ εξοχήν κρατική τράπεζα, ο κ. Σταυρινίδης συμφώνησε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει ψυχραιμία και η συζήτηση να διεξαχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο ώστε να μην «τραυματίσει» την κοινωνία και την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Από εκεί και πέρα, το ότι είμαστε μια κρατική τράπεζα προς το παρόν –επειδή έχουμε τύχει κρατικής στήριξης- δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας φορτωθούν όλα τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος διαχρονικά.

Πάντως, ανέφερε ότι η κατάσταση στον Συνεργατισμό έχει αρχίσει να ηρεμεί, καθώς έχουν τελειώσει οι προεκλογικές διαδικασίες και «η συζήτηση ξαναγίνεται τραπεζική».

Στην παρατήρηση ότι προεκλογικά οι δηλώσεις εκ μέρους του Συνεργατισμού ήταν πιο «σίγουρες», την ώρα που μετεκλογικά υπάρχει παραδοχή του προβλήματος και «χαλάρωση της σιγουριάς», ο κ. Σταυρινίδης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Έχουμε καταθέσει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) το επιχειρησιακό μας σχέδιο για την επόμενη πενταετία. Αυτό το σχέδιο το οποίο αφορά σε μεγάλο βαθμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιλαμβάνει μια οργανική διόρθωση σε βάθος πενταετίας. Σε αυτό το πλάνο δείχνουμε ότι δεν υπάρχουν κεφαλαιουχικές ανάγκες για τον Συνεργατισμό, παράλληλα όμως προχωρούμε σε αύξηση κεφαλαίου η οποία θα μας επιτρέψει να εκσυγχρονίσουμε την τράπεζα και να την βγάλουμε από αυτή την κρατική στήριξη. Το πρόβλημα των ΜΕΧ θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αντιλαμβάνεστε ότι οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Αυτό εξαρτάται από τους επόπτες μας. Αυτό που έρχεται είναι μια πρωτοβουλία της Ευρώπης να καλύψει τις καταθέσεις. Για να μπορεί και η Κύπρος να μπει σε αυτή την κάλυψη των καταθέσεων, θα πρέπει να λύσει γρήγορα το πρόβλημά της. Φαίνεται ότι ο χρόνος δεν είναι πολύς και θα απαιτηθούν πιο ακραίες λύσεις, οι οποίες έχουν επιβάρυνση πάνω στα κεφάλαια της τράπεζας», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι οι επόπτες θα καταθέσουν τα σχόλιά τους επί του πλάνου και θα γίνει μια συζήτηση στο τραπεζικό επίπεδο, όπου θα τεθούν ζητήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο και άρα η συζήτηση δεν θα αφορά μόνο τον Συνεργατισμό, αλλά όλο το τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε δε ότι από τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα προκύψει και η αύξηση κεφαλαίου του Συνεργατισμού, η οποία μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των 200 εκ. ευρώ.

«Υπάρχει πίεση, υπάρχει ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και γι’ αυτό έχουμε πιάσει τους στόχους, έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους του επόπτη για το 2017», τόνισε.

Στην ερώτηση πότε θεωρεί ότι ο χρόνος του Συνεργατισμού εκπνέει, ο κ. Σταυρινίδης απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι επόπτες, λέγοντας ότι στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο Συνεργατισμός θα πρέπει να έχει καταθέσει μια λύση η οποία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Πάντως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου που έχει την ευθύνη για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας, εξέδωσε ανακοίνωση τις προηγούμενες ημέρες εξηγώντας ότι το κυπριακό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Πώς πάνε οι εργασίες τις Altamira

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της κοινοπραξίας με την εταιρία Altamira, ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των αναδιαρθρώσεων θα είναι διαθέσιμα μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο.

Όπως είπε για τους πελάτες της τράπεζας δεν αλλάζει κάτι. Εκείνο που θα αλλάξει κατά πολύ, είναι σε περίπτωση που δημιουργηθεί κρατικός φορέας ο οποίος θα προστατεύσει τις πρώτες κατοικίες.

«Αμέσως θα ξεκαθαρίσει η εικόνα. Σήμερα είναι όλοι οι πελάτες τσουβαλιασμένοι, και αυτοί που μπορούν και αυτοί που δεν μπορούν. Όταν με κοινωνικά κριτήρια προχωράει ένα σχήμα κρατικό, το οποίο θα εντάξει εκεί τις ευάλωτες ομάδες, όσοι θα μείνουν έξω από αυτή την προστασία, θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με επαγγελματισμό. Εκεί έρχεται και η δουλειά της Altamira, όπου οι λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται γρήγορα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη στόχευση που έχει βάλει η τράπεζα για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Σταυρινίδης ανακοίνωσε ότι το 2017 έκλεισε με ΜΕΧ ύψους 6,4 δισ., με τον στόχο να διαμορφώνεται σε λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.

Στην παρατήρηση ότι δεν πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, ο κ. Σταυρινίδης παραδέχτηκε το γεγονός, σημείωσε ωστόσο ότι 400 εκ. ευρώ οργανική μείωση μέσω διόρθωσης αυτών των δανείων, είναι σημαντική.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Συνεργατισμός αναμένει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις από πλευράς Βουλής, οι οποίες θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, όπως το νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις και η ρύθμιση των εκποιήσεων.

Δεν τίθεται πια θέμα δωρεάν μετοχών

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, μέσω της οποίας το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να ακυρώσει άμεσα την απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών από το κράτος σε πελάτες, ο κ. Σταυρινίδης απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που «το έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα κι έχει αυτοακυρωθεί», καθώς όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν είχε κατατεθεί και ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το οποίο έχει αποσυρθεί με τις προθεσμίες για νέο, έχουν εκπνεύσει.

«Πλέον κινούμαστε προς μια άλλη κατεύθυνση, μια διεθνή έκδοση για να εξεύρουμε τα κεφάλαια και δεν εμπλέκει με κανένα τρόπο την χώρα», τόνισε.

Τέλος, στην ερώτηση αν η διοίκηση του Συνεργατισμού είναι σε θέση να απευθύνει έκκληση προς το κοινό να εμπιστευτεί την τράπεζα, όπως έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά, ο κ. Σταυρινίδης απάντησε ότι δεν «θα πέσει σε καμιά παγίδα», προσθέτοντας ότι ο ίδιος εργάζεται στην συγκεκριμένη τράπεζα, κάτι που γεννάει μια «σύγκρουση συμφέροντος».

«Από εκεί και πέρα ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει μια επαγγελματική άποψη και να μελετάει τα δεδομένα. Αυτό που λέω είναι ότι ο Συνεργατισμός σήμερα δεν έχει μεγαλύτερες ‘η διαφορετικού είδους προκλήσεις από τις άλλες τράπεζες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα