Ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να δώσει χώρο στα όνειρα της νέας γενιάς

Του Γιάγκου Ζήνωνος*

Τους τελευταίους μήνες, όπως και σε κάθε άλλη περίοδο κατά την οποία η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες, η δημόσια συζήτηση σε σχέση με την πορεία της, περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη αναδιοργάνωσης του αναπτυξιακού μοντέλου του τόπου με τρόπο που να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, να ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά κυρίως, να προσφέρει όραμα για τις νέες γενιές του τόπου.

Κάθε φορά ωστόσο, και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις, ελάχιστες είναι οι φορές όπου οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ή

και δίνουν βάρος σε τομείς δραστηριότητας που θα επιφέρουν πραγματική αξία στον τόπο. Ειδικότερα, οι νέοι της Κύπρου ολοκληρώνουν τις σπουδές τους με όνειρα και αισιοδοξία για το μέλλον όμως πολύ σύντομα ανακαλύπτουν ότι το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο της χώρας αδυνατεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο και ανθεκτικό αύριο καθώς αγνοεί τις τάσεις της εποχής που θα καθορίσουν το μέλλον.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Πρόκειται για ένα τομέα ο οποίος διαμορφώνει το παρόν και χαράσει το δρόμο για το εγγύς και το απώτερο μέλλον. Ένα τομέα πάνω στον οποίο η πολιτεία στο σύνολο της οφείλει να χτίσει το όραμα για τη νέα γενιά του τόπου.  Η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και τη μετατροπή της Κύπρου σε Τεχνολογικό Περιφερειακό Κέντρο, κοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρής.

Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται σημαντικές εταιρείες του τομέα όπως η Exness, η Servers.com, η TheSoul Publishing, η Wargaming, η 3CX, η ETORO, η ASBIS και πολλές άλλες. Εταιρείες που έχουν επενδύσει εκατομμύρια στον τόπο μας και έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η ανάπτυξη του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν και παραμένει ραγδαία, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, συγκριτικά με τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί αλλά και με άλλες χώρες, είναι πολύ χαμηλό και πόρο απέχει από το όραμα για μετατροπή της Κύπρου σε Τεχνολογικό Περιφερειακό Κέντρο.

Πως μετατρέπουμε όμως το όραμα σε πραγματικότητα; Πρέπει πρώτα να κάνουμε ορισμένες παραδοχές και να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας αφού κατανοήσουμε και αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και τις απειλές που υπάρχουν γύρω μας αλλά και τις δυνάμεις και τις αδυναμίες που μας χαρακτηρίζουν ως κράτος.

Ορισμένες από αυτές τις αδυναμίες είναι η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα στηρίξει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η απουσία πολιτικής ως προς την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Πρόκειται για παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση μιας εταιρείας για τη μεταφορά της έδρας της στην Κύπρο και είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε εταιρείες χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτά τα ζητήματα.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας. Ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, η Ολλανδία, και η Γερμανία εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές και αυτή τη στιγμή έχει προβάδισμα. Και επειδή ακριβώς βρισκόμαστε πίσω και ο τομέας εξελίσσεται ραγδαία, οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες, ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές αλλιώς άλλη μια ευκαιρία για τα νιάτα αυτού του τόπου θα πάει χαμένη. Αυτή τη φορά ας δώσουμε χώρο τα όνειρά τους.

Γιάγκος Ζήνωνος
*Επικεφαλής Ειδικών Έργων Exness

Keywords
Τυχαία Θέματα