Ο τουρισμός βασικός "αιμοδότης" του ψευδοκράτους

Το Πέντε Μίλι, η Βοκολίδα, η περιοχή από το Μπογάζι μέχρι και τη Βοκολίδα και η Μόρφου είναι τα μεγάλα έργα τα οποία θα καταστήσουν τον τουρισμό στα Κατεχόμενα ως τη μεγαλύτερη οικονομική απειλή.

Μετά την τραπεζική κρίση στα κατεχόμενα το 2001, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν εν μία νυχτί 10 τράπεζες και εκατοντάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, το ψευδοκράτος κατ' εντολή της Άγκυρας, άλλαξε ρότα στην επενδυτική του πολιτική, η οποία στράφηκε εξ ολοκλήρου στον τουρίσμό και την εκπαίδευση. Ο τουρισμός, όμως,

αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό αιμοδότη του παράνομου μορφώματος.

Από το 2004 κι εντεύθεν, το ψευδοκράτος επέτρεψε την είσοδο ιδιωτικών τουρκικών κεφαλαίων και μέσω τριετών οικονομικών πλάνων κατέταξε τον τουρισμό ως τον νούμερα ένα στρατηγικό οικονομικό του στόχο.

Καθόλου τυχαία τα έργα στη Βοκολίδα, στη Μόρφου και στο Πέντε Μίλι

Πριν τις παράνομες αναπτύξεις στη Βοκολίδα, ο αριθμός των τουριστικών κλινών στα κατεχόμενα ήταν 13 περίπου χιλιάδες, ενώ με το έργο αυτό προστίθενται άλλες 12,500. Χωρίς τις 11 ξενοδοχειακές μονάδες που προγραμματίζονται στη Μόρφου. Το 2007, για παράδειγμα, η πληρότητα στα παράνομα ξενοδοχεία ήταν στο 32,5%, ενώ χθεσινά στοιχεία στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρουν ότι η πληρότητα τον περασμένο Απρίλιο έφτασε το 72% και αυτό με σαφώς κατά χιλιάδες μεγαλύτερο αριθμό κλινών.

Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία των αφίξεων του 2001, μόλις που προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο Κατ' ακρίβειαν, ανήλθαν στις 902,390. Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται προοδευτικά και μέχρι το 2015, προσέγγισε το ενάμισι εκατομμύριο. Πέραν του 1 εκατομμυρίου ήταν οι αφίξεις ταξιδιωτών από την Τουρκία, οι οποίοι έρχονται στα Κατεχόμενα για να παίξουν στα καζίνο, καθώς αυτό είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία του ψευδοκράτους

Το 2014, η συνεισφορά του στο λεγόμενο ΑΕΠ του ψευδοκράτους είχε ανέλθει στο 20%. Όμως, εκείνο που προκαλεί αίσθηση και αποτυπώνει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα προηγούμενα συμπεράσματα είναι η εικόνα των εσόδων.

Τα έσοδα από τον τουρισμό μέσα σε μια δεκαπενταετία κατέγραψαν άνοδο 770%.

Απογειώθηκαν τα έσοδα

Το 2001 τα έσοδα είχαν ανέλθει μόλις στα $93,7 εκ., ενώ από το 2010 και εντεύθεν άρχισαν να εκτοξεύονται. Το 2015 έφτασαν τα $816 εκ. Τα στοιχεία μέχρι το 2014 προέρχονται από το λεγόμενο Κρατικό Οργανισμό Σχεδιασμού, ενώ τα στοιχεία γα το 2015 δόθηκαν από τον ερευνητή, Νίκο Μούδουρο.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν είναι έτοιμα τα στοιχεία για το 2016, καθώς στα κατεχόμενα δεν υπάρχει Στατιστική Υπηρεσία και η τήρηση αρχείων είναι αποσπασματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα