Οι 3+1 πυλώνες της νέας οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας

Καθησυχαστικός έναντι των διεθνών αγορών επιχείρησε να εμφανιστεί ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ στην παρουσίαση της νέας οικονομικής στρατηγικής την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, ώστε η χώρα να εξέλθει της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει, με την τουρκική λίρα να χάνει συνεχώς την αξία της έναντι του δολαρίου και του ευρώ και τον κίνδυνο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

να είναι υπαρκτός.

Επί της ουσίας, ο Τούρκος Υπουργός υπογράμμισε δημοσίως όσα οι αγορές «ήθελαν να ακούσουν», προκειμένου να καθησυχαστούν και να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, κάνοντας λόγο για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην τουρκική αγορά, βελτίωση του οικονομικού «οικοσυστήματος», προκειμένου να επιτευχθεί συγκράτηση του πληθωρισμού και διόρθωση των τιμών.

«Αυτή η προσέγγιση θα είναι και αποφασιστική και στοχευμένη σε αλλαγές. Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα είναι βιώσιμο και θα ακολουθεί στρατηγική κι όχι πρόσκαιρες τακτικές», είπε.

Εν πολλοίς, η νέα πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης θα κινηθεί γύρω από 3+1 βασικούς πυλώνες:

1. Παρέμβαση στον πληθωρισμό

2. Στενότερη συνεργασία Άγκυρας-Υπουργείου Οικονομικών

3. Μείωση ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών

4. Υγιής ανάπτυξη και αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:47 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1550 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.

Η νέα οικονομική προσέγγιση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, θα είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι ήταν σήμερα και θα στοχεύσει σε συγκεκριμένες αλλαγές, την ώρα που το σύστημα θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο.

Επισήμανε δε ότι για την Τουρκία, πληθωρισμός και ανάπτυξη αποτελούν εναλλακτικά το ένα του άλλου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναμένεται να ακολουθηθεί μια στρατηγική περίοδος, όπου θα γίνουν βήματα για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

«Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως και η ανταγωνιστικότητα», είπε, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι σε κάθε τομέα θα ενταθούν και θα είναι καθημερινοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακυβέρνηση που θα ασκηθεί από εδώ και στο εξής θα είναι πιο αποτελεσματική, ενώ διαρκείς είναι οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση της νομοθεσίας, αλλά και του φορολογικού συστήματος για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε η χώρα να επιβιώσει των προκλήσεων.

Σημείωσε δε τη σημαντικότητα τού να δραστηριοποιούνται δυνατοί και βιώσιμοι οργανισμοί, οι οποίοι θα περνάνε με επιτυχία όλους τους ελέγχους σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Θα επαναφέρουμε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη των αγορών. Η επικοινωνία με τις αγορές είναι πολύ σημαντική. Αυτές τις ημέρες περνάμε κάποιες δοκιμασίες», τόνισε.

Σε μια απάντηση προς τις διεθνείς αγορές, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της Τουρκίας ασκείται εντελώς ανεξάρτητα, κι έτσι θα συνεχίσει.

«Αν δούμε το πλαίσιο, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι κάτι θεμελιώδες. Όλα τα βήματα θα πρέπει να ληφθούν από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη», ανέφερε.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Αρκετές ήταν οι αναφορές του και στους μετόχους των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά, λέγοντας ότι το κράτος θα ασκήσει πολιτικές στήριξής τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η τουρκική λίρα, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια λύση στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ και ενώ οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής. Το δολάριο βρέθηκε νωρίτερα να σημειώνει άλμα 13,5%, οδηγώντας τη λίρα σε νέο χαμηλό στο 6,3005, με το τουρκικό νόμισμα να περιορίζει στη συνέχεια τις απώλειές του στο 5,87. Από την αρχή του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες "να μην έχουν καμία ανησυχία" εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε, μάλιστα, στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα