Ο τρόμος ξαναζωντάνεψε στη Σουηδία

ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Οι τρομοκράτες ξανακτύπησαν και αυτή τη φορά θύματά τους ήταν οι Σουηδοί, που τα τελευταία χρόνια έγιναν αποδέκτες μεγάλου αριθμού προσφύγων και λαθρομεταναστών. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό έπεσε χθες πάνω σε πλήθος, σε έναν εμπορικό δρόμο και χτύπησε πάνω σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Σουηδικά και διεθνή ΜΜΕ απαθανάτισαν εικόνες που δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι από την περιοχή. Αυτόπτης

μάρτυρας είπε στο SVT ότι είδε το φορτηγό να πέφτει στο κατάστημα. «Έριξε κάτω οκτώ άτομα εκεί και είδα τέσσερεις σορούς λίγο μακρύτερα. Μία γυναίκα με ένα μικρό παιδί παρέλυσε εντελώς και απλά στεκόταν ακίνητη. Την άρπαξα, μαζί με μια άλλη γυναίκα και μας πέταξα όλους σε μία σκάλα», είπε. Όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων TT News, το φορτηγό είχε κλαπεί από άγνωστο άτομο, κατά τη διάρκεια που ο οδηγός του έκανε διανομή φαγητού.

Όλα δείχνουν τρομοκρατία

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η Σουηδία δέχτηκε επίθεση και είπε πως όλα καταδεικνύουν ότι το περιστατικό ήταν μια «πράξη τρομοκρατίας». Η περιοχή στο κέντρο της Στοκχόλμης αποκλείστηκε και μεγάλος αριθμός αστυνομικών και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης βρέθηκαν στη σκηνή.

Ένας μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε διάφορα σώματα καλυμμένα με κουβέρτες στη σκηνή του περιστατικού. Η επίθεση, πάντως, προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης. Κλειστά παρέμειναν και τα γραφεία της κυβέρνησης.

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Αργά χθες το απόγευμα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για πυροβολισμούς, τις οποίες δεν έχει επιβεβαιώσει. Δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο είπε ότι όταν το φορτηγό έπεσε στο πλήθος, ένας άνδρας ξέφυγε, κρατώντας ένα όπλο. Αν και ο Σουηδός Πρωθυπουργός είπε ότι ένας άνθρωπος συνελήφθη, ωστόσο η αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις για το περιστατικό.

«Κανείς δεν έχει συλληφθεί μέχρι τώρα», διευκρίνισε η αστυνομία που, εξέδωσε φωτογραφίες ενός άντρα που αναζητείται. Οι εικόνες του φερόμενου ως δράστη τραβήχθηκαν από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο. «Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Δεν θα υπερισχύσει η βία»

«Η βία δεν πρόκειται να υπερισχύσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται με τη Σουηδία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, μετά την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης. «Στόχος για ακόμη μια φορά είναι οι αξίες της ανοιχτής κοινωνίας και της δημοκρατίας στη Ευρώπη», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων, η οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνει τη συμπαράστασή της στον σουηδικό λαό.

Λαμβάνουν μέτρα οι Νορβηγοί

Την ίδια ώρα, οι νορβηγικές αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν μέσω του Twitter πως οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν. Στη Φινλανδία οι αστυνομικές Αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

Συλλυπητήρια Γιούνκερ

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας πως οι σκέψεις μας είναι με τους πολίτες της Σουηδίας. «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να στείλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να χαιρετίσω το θαρραλέο έργο των πρώτων διασωστών που έφτασαν τόσο γρήγορα στη σκηνή», αναφέρει.

«Μια από τις πιο ζωντανές και πολύχρωμες πόλεις της Ευρώπης φαίνεται να έχουν πληγεί από όσους επιθυμούν να πλήξουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στον λαό της Σουηδίας και οι σουηδικές Αρχές μπορούν να υπολογίζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε δυνατή υποστήριξη», κατέληξε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Ασφαλείς οι Έλληνες

Την απερίφραστη καταδίκη του για «την απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη, και είχε ως συνέπεια την απώλεια της ζωής και τον τραυματισμό αθώων πολιτών, εξέφρασε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει επίσης θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και την ευχή για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα», ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Σουηδία Κωνσταντίνος Σούλιος ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις Αρχές μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχει πληροφορία ότι ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχει κάποιος Έλληνας. Εδώ είναι οργανωμένοι, αν υπήρχαν Έλληνες θα μας είχαν ενημερώσει», είπε. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ανακοινώνονας πως δεν υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα