Ο Τσίπρας ζήτησε συνεργασία Νταβούτογλου στο μεταναστεύτικο

Tη σημασία της συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντησή του στις Βρυξελλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού, παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, ειναι το εξης:

«Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή

των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μεταναστευτικές. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Ειδική αναφορά και στο ζήτημα των ροών Μαροκινών μεταναστών στην Ελλάδα

Το ζήτημα των αυξημένων ροών Μαροκινών οικονομικών μεταναστών μέσω της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ζήτησε από τον Α.Νταβούτογλου να αλλάξει η πολιτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων που εφαρμόζει η Τουρκία έναντι των Μαροκινών, την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο κ.Νταβούτογλου όταν ήταν υπουργός εξωτερικών το 2009.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν δεσμεύθηκε για κάποια συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και εξήγησε στον Α.Τσίπρα πως η απελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί κομμάτι της συνολικής επαναπροσέγγισης με τις πρώην οθωμανικές περιοχές (που ιστορικά υπήρξαν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας), καταλήγοντας πως "δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε, αφού έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη χώρα".

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα