«Όχι» σ’ ένα νέο σχέδιο Ανάν

Κόμματα και οργανώσεις τίμησαν την 11η επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου

Προειδοποιούν, παράλληλα, για ανάλογες απειλές που διέρχεται και σήμερα η Κύπρος, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών μέσα σ’ ένα δυσοίωνο περιβάλλον

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι τονίζουν την ανάγκη άμεσης αλλαγής στρατηγικής

Οργανώσεις

και κόμματα τίμησαν χθες την 11η επέτειο του δημοψηφίσματος του 2014, διατρανώνοντας τη βούλησή τους να μην αποδεχθούν την επιβολή λύσης του Κυπριακού που δεν θα σέβεται τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αναιρεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο.

Διαμήνυσαν, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οιαδήποτε επανέκδοση του σχεδίου Ανάν, ως απόρροια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες φαίνεται ότι επαναρχίζουν αρχές Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα.

Η επέτειος του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν τιμήθηκε σε επετειακή εκδήλωση της Αδούλωτης Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου.

Και οι τρεις ομιλητές επισήμαναν τη σημασία του «Όχι» του κυπριακού Ελληνισμού, το οποίο διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση, όπως είπαν, υποδεικνύοντας ότι ανάλογους κινδύνους διατρέχει και σήμερα η Κύπρος, μέσα σε συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών που «είναι οι χειρότερες δυνατές για την πλευρά μας».

Τόνισαν, παράλληλα, ότι, υπό τις περιστάσεις, επιβάλλεται η άμεση αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, που να απεγκλωβίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τα σημερινά αδιέξοδα, με πυξίδα και φάρο την ιστορική απόφαση της 24ης Απριλίου 2004.

Ιστορική στιγμή

Τη σημασία του δημοψηφίσματος του 2004 εξήραν, επίσης, με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τους κόμματα και πολιτικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού έναντι του σχεδίου Ανάν αποτελεί μίαν από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μίαν από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία του Ελληνισμού της Κύπρου, προσθέτοντας ότι, «πιστό στις υποθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου και σε πλήρη ταύτιση με τη βούληση του λαού, δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Σε σχόλιό του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι δηλώνουν σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία, «στην πραγματικότητα αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν είναι άλλο από μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν». «Εάν κάποιος πάρει τη δομή των προτάσεων, τη δομή του υποτιθέμενου κράτους που θα αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού, τη φιλοσοφία των προτάσεων εκατέρωθεν, θα δει ότι κινείται στο πνεύμα, στο πλαίσιο και στη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, άρα πού βρίσκεται ο σεβασμός προς την ετυμηγορία του λαού;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Στέλιος Ζαχαρίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρ' όλα τα χρόνια που πέρασαν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις τουρκικές θέσεις και η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, είναι ισχυρότερη από ποτέ, ενώ πρόσθεσε, ότι, δυστυχώς, «δεν αξιοποιήθηκε η απόφαση του κυπριακού λαού, ούτε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μοχλός πίεσης για λύση του κυπριακού προβλήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα