Οδηγίες Ευρ. Επιτροπής σε Κύπρο για μονάδες καύσης και ανανεώσιμες πηγές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο [INFR(2021)2089] να μεταφέρει ορθά στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης [οδηγία (ΕΕ) 2015/2193].

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον καθορισμό οριακών τιμών εκπομπών για μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών,

συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της παροχής θέρμανσης και ψύξης για οικιακή χρήση και της παροχής θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες.

Οι εφαρμογές αυτές αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και σκόνης, συμβάλλοντας έτσι στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της για μηδενική ρύπανση, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Η οδηγία όφειλε να μεταφερθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο έως τις 19 Δεκεμβρίου 2017. Η Επιτροπή απέστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή αποστέλλει σήμερα αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, με την οποία ζητεί από τις κυπριακές αρχές να θεσπίσουν περαιτέρω νομοθετικές διατάξεις με σκοπό την πλήρη και ορθή συμμόρφωση με την οδηγία. Το εν λόγω κράτος μέλος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Η Επιτροπή καλεί την ΚΡΟΑΤΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, την ΕΛΛΑΔΑ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, την ΠΟΛΩΝΙΑ, την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ και τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κροατία [INFR(2021)0248], την Κύπρο [INFR(2021)0169], τη Γερμανία [INFR(2021)0192], την Ελλάδα [INFR(2021)0209], την Ουγγαρία [INFR(2021)0256], την Ιρλανδία [INFR(2021)0260], το Λουξεμβούργο [INFR(2021)0286], την Πολωνία [INFR(2021)0317], την Πορτογαλία [INFR(2021)0326] και τη Ρουμανία [INFR(2021)0333], επειδή δεν διασφάλισαν την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οι οποίοι θεσπίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001.

Η εν λόγω οδηγία παρέχει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και ψύξης και των μεταφορών στην ΕΕ. Θέτει ως δεσμευτικό στόχο για την ΕΕ την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό τουλάχιστον 32 % έως το 2030 και περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής αποδοτικότητας όσον αφορά τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η οδηγία διευκολύνει επίσης τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση και θέτει συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης και στον τομέα των μεταφορών έως το 2030. Επιπλέον, ενισχύει τα κριτήρια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της βιοενέργειας. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 30 Ιουνίου 2021.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε όλα τα εν λόγω κράτη μέλη τον Ιούλιο του 2021. Μέχρι σήμερα, η Κροατία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία δεν έχουν παράσχει στην Επιτροπή σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά μέτρα που έχουν θεσπίσει για τη μεταφορά κάθε διάταξης της οδηγίας· η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν κοινοποιήσει μόνο εν μέρει εθνικά μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και να ενημερώσουν την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα