Οδοντιατρικός Σύλλογος: Η συμμετοχή στη 2η φάση ΓεΣΥ δεν θεωρείται δεδομένη

Η συμμετοχή των οδοντιάτρων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) προβλέπεται για τη 2η Φάση του ΓεΣΥ, δηλαδή για τον Ιούλιο του 2020, χωρίς όμως αυτή να θεωρείται δεδομένη, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος.

Σχολιάζοντας σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τη συμμετοχή των Οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ, ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος

αναφέρει ότι «μάλλον σύγχυση δημιούργησαν στους συμπολίτες μας παρά πληροφόρηση».

Αναφέρει ότι σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση που είχαμε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) οι οδοντιατρικές θεραπείες που προβλεπόταν να προσφερθούν στο ΓεΣΥ περιλαμβάνουν περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών πρωτοβάθμιας πρόληψης, αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών.

Προσθέτει ότι σε συναντήσεις που είχε με τον ΟΑΥ, η ηγεσία του Συλλόγου ανέφερε «κατ’ επανάληψη, ότι σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας η συμπερίληψη μόνον των πιο πάνω θεραπειών θα ήταν ανεπαρκής και χωρίς ουσία».

«Για αυτό τον λόγο προτείναμε όπως αυξηθούν οι παρεχόμενες οδοντιατρικές θεραπείες που να καλύπτονται από το ΓεΣΥ καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι προτάσεις μας αυτές απορρίφθηκαν από τον ΟΑΥ λόγω αυξημένου κόστους και περιορισμένου προϋπολογισμού».

Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο, θα επιτυγχάνονταν το δικαίωμα για καθαρισμό των δοντιών και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας για όλον τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας και η αποτελεσματική πρόληψη των νόσων των δοντιών (τερηδόνα) και του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), βελτιώνοντας την στοματική υγεία όλου του πληθυσμού.

Προσθέτει ότι θα επιτυγχανόταν, επίσης, ο έγκαιρος εντοπισμός μεγάλου αριθμού σοβαρών νοσημάτων και παθήσεων (π.χ. καρκίνος στόματος, σακχαρώδης διαβήτης, AIDS, κ.α.) που παρουσιάζονται πρωτίστως στο στόμα και μετά στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός που θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους, όπως αναφέρει, με τα ανάλογα οφέλη προς την γενική υγεία όλου του πληθυσμού, και με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρωπίνων και υλικών πόρων, χρόνου, και κόστους θεραπείας, εάν τα πιο πάνω διαγνωστούν έγκαιρα.

«Παρόλο που η πιο πάνω πρόταση μας έτυχε κατ’ αρχήν θετικής αντιμετώπισης από τον ΟΑΥ, εντούτοις βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή επίσημης απάντησης» και «συνεπώς, τίποτα δεν έχει ακόμη επισήμως αποφασιστεί», καταλήγει ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος.

Keywords
Τυχαία Θέματα