ΟΕΒ:Το 80%-90% των επιχειρήσεων αποκλείεται από νέο δανεισμό

Οι οδηγίες της ΚΤ, ο υπερπροστατευτισμός των τραπεζικών υπαλλήλων και η αποφυγή λήψης ρίσκου εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών αποκλείουν εξαρχής το 80-90% των επιχειρήσεων από νέο δανεισμό, παρακωλύοντας την οικονομική δραστηριότητα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, ανακοινώνοντας ότι η Ομοσπονδία θα δημοσιοποιήσει σύντομα το υπόμνημα που έχει δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις θέσεις και προτάσεις για την οικονομία.

ο κ. Μιχαηλίδης

είπε ότι η κατανάλωση, παρά τις διακυμάνσεις των δεικτών, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που σε συνδυασμό με την απουσία ρευστότητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις κυπριακές επιχειρήσεις, ενώ διατυπώνει έντονα παράπονα για τη μεγάλη καθυστέρηση στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

“Δυστυχώς η κατάσταση στις κυπριακές επιχειρήσεις δεν έχει βελτιωθεί, με βεβαιότητα δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις και το εμπόριο στην Κύπρο, ύστερα από δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, λόγω της απουσίας ρευστότητας και άλλων συσσωρευμένων προβλημάτων, απότοκα του Μάρτη του 2013, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, πρόσθεσε.

Οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, ο “εταιρικός πατριωτισμός” του κάθε υπαλλήλου (της τράπεζας) που σκεπτόμενος την δική του θέση πλέον, γίνεται υπερπροστατευτικός στα θέματα δανειοδότησης και το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν επιδέχονται πλέον το παραμικρό ρίσκο, εξήγησε, δημιουργούν συνθήκες δανειοδότησης που είναι σχεδόν αδύνατες.

Να σημειωθεί από την αφειδώλευτη και με χαλαρούς όρους παραχώρηση δανείων και το extend and pretend (την παραχώρηση νέου δανεισμού με την ελπίδα ότι ένας αφερέγγυος δανειολήπτης ή μια επιχείρηση θα αποπλήρωνε τις οφειλές τους) της περιόδου πριν την κρίση του 2013, οι όροι για την παραχώρηση δανείων οδηγήθηκαν στο άλλο άκρο λόγω των αυστηρότερων οδηγιών που υιοθέτηση η εποπτική αρχή.

“Εάν δει κάποιος τις προϋποθέσεις της ΚΤ για την λήψη δανείων (θετική επικερδότητα, ικανότητες αποπληρωμές) εξ` υπαρχής αποκλείεται το 80 ή το 90% των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ΚΤ αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν το παραμικρό ρίσκο. Τράπεζα χωρίς λελογισμένο ρίσκο δεν μπορεί να είναι τράπεζα, τόσο απλό”.

Ερωτηθείς πώς εκτιμά ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία το 2015 έπειτα από τριάμισι χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το θετικό πρόσημο του πρώτου τριμήνου είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό, μια ανάταση και ένα στοιχείο θετικό γα την ψυχολογία των επενδυτών, του κοινού και γενικότερα. “Εκτίμηση της ΟΕΒ είναι ότι θα πάμε καλά και θα διατηρηθεί αυτό το θετικό πρόσημο με μόνο μια βασική προϋπόθεση: η εισαγωγή πρακτικών και δραστικών μέτρων ανάπτυξης άμεσα”.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ μίλησε για δύο κατευθύνσεις, χαρακτηρίζοντας θετικές τις δράσεις της κυβέρνησης στην δημοσιονομική διαχείριση και επισημαίνοντας ότι στον τομέα της πρακτικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας “που προϋποθέτει δραστικά και πρακτικά μέτρα”, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει.

“Και αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα που αναδεικνύονται στο υπόμνημα που έχουμε υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εισαχθούν μέτρα που θα ενδυναμώσουν την πραγματική οικονομία”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, το υπόμνημα υποβλήθηκε στο Προεδρικό και στους αρμόδιους Υπουργούς, με τους οποίους θα γίνουν κατ` ιδίαν συναντήσεις. Το πολυσέλιδο υπόμνημα θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες “καθώς θεωρούμε ότι οι θέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό αποτελούν θέσεις αρχής και πρακτικά μέτρα για να αιμοδοτήσουν την οικονομία”.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι βλέπουν θετικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, που ενδεχομένως να έχουν μεσοπρόθεσμη επίδραση, θεωρώντας πρώτιστο το θέμα των ξένων επενδύσεων.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές, διαρθρωτικές ή όχι, που θεωρεί ότι θα δώσουν ώθηση προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους ξένους επενδυτές που να είναι συνυφασμένα με την απασχόληση και την ενεργοποίηση και άλλων κλάδων της οικονομίας. Πρέπει να δοθεί, σημείωσε, προτεραιότητα στο θέμα της εξωστρέφειας. “Το γεγονός ότι υπάρχει κρίση καθιστά την μικρή μας αγορά ακόμη μικρότερη. Άρα ντε φάκτο πρέπει να κατευθυνθούμε στην εξωστρέφεια και εδώ πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα φορολογικά και άλλα κίνητρα, για να ενεργοποιηθούν, δραστηριοποιηθούν ή εντείνουν την δραστηριότητά τους στο εξωτερικό οι κυπριακές επιχειρήσεις”.

Στο υπόμνημα της ΟΕΒ, ανέφερε, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και εισηγήσεις για όλους τους κλάδους της οικονομίας. “Όμως θα πρέπει να πω ότι υπάρχει η έμμεση επίδραση που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση που είναι η απάλειψη της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, οι αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων. Με αυτά τα πρακτικά μέτρα θα πάμε παρακάτω και με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε και το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Τίποτε δεν έρχεται από μόνο του, αλλά βάση των δικών μας ενεργειών”.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έλευση και εγγραφή ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο, κυρίως στον ναυτιλιακό τομέα λέγοντας πως το θέμα αυτό “είναι και εθνική και επιχειρηματική υπόθεση”. Δυστυχώς, είπε, οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι οι καλύτερες και όπως φαίνεται, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να υποφέρει τουλάχιστον για μια πενταετία κατά τον ίδιο ή ακόμη πιο οδυνηρό τρόπο.

“Κατ` επέκταση η δραστηριοποίηση των ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο θα είναι μια φυσική εξέλιξη από μόνη της. Ως Κύπρος πρέπει να τους στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε, αλλά πρωτίστως να στηρίξουμε αυτόν τον επιχειρηματικό κόσμο με όποιο τρόπο μπορούμε”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα