Ογκολογικό: Το κληροδότημα της Τράπεζας Κύπρου στον λαό της Κύπρου

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου δεν είναι άλλο ένα νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ το οποίο θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο. Είναι το σημείο αναφοράς για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο στην Κύπρο, το Κέντρο θεραπείας των ασθενών με καρκίνο, το μεγαλύτερο ίσως κληροδότημα ενός οργανισμού στην κοινωνία της Κύπρου.

Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε μεγάλα λόγια από μια επιχείρηση η οποία θέλει να υπερτονίσει

την προσφορά της στην κοινωνία. Είναι μια σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο για τη δημιουργία ενός οργανισμού ο οποίος πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οικογένειας η οποία βιώνει τον καρκίνο.

Φέτος, το Ογκολογικό Κέντρο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς προς τους Κύπριους ασθενείς με καρκίνο.

Η μεγάλη απόφαση

Ο Σόλων Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, άνθρωπος με όραμα ο οποίος πάντοτε λάμβανε τα μηνύματα της κοινωνίας, πέραν από τις οικονομικές επιδόσεις, διαισθανόταν την ανάγκη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στηρίζοντας ένα κέντρο με αποκλειστικό σκοπό να συνδράμει στις θεραπείες των ασθενών με καρκίνο.

Έτσι, λαμβάνοντας μια ιστορική απόφαση, έπεισε το Δ.Σ. της Τράπεζας να παραχωρήσει ποσό 3.000.000 εκατ. λιρών για τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου. Μάλιστα, έλεγε πως «η δωρεά είναι μια προσφορά προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο η Τράπεζα Κύπρου οφείλει πολλά. Είναι ο κυπριακός λαός o οποίος τη στήριξε και τη στηρίζει και την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, θεωρώντας την ως την Τράπεζά του, την Τράπεζα της Κύπρου».

Η υλοποίηση της ιδέας άρχισε τον Νοέμβριο του 1990, με την απόφαση Συμβουλευτικής Επιτροπής για δημιουργία ενός τριτοβάθμιου ιατρικού κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες.

Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 1991, τα διοικητικά συμβούλια του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και του Ιατρικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τις βασικές αρχές μελέτης για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο θα παρέχει διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες. Όραμα των δωρητών είναι να αποτελέσει ένα κέντρο τελειότητας (Centre of Excellence).

Η συμφωνία με το κράτος

Στις 6 Νοεμβρίου1992 υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιατρικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία το Ιατρικό Ίδρυμα αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους ανέγερσης και εξοπλισμού του Κέντρου. Σε αντάλλαγμα της δωρεάς, το κράτος παραχωρεί κρατική γη στον χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου, δίπλα από το Κέντρο Θαλασσαιμίας, και αναλαμβάνει το κόστος για τα λειτουργικά έξοδα στο διηνεκές.

Η Τράπεζα Κύπρου χρηματοδοτούσε μέχρι το 2019 μέρος των απολαβών των ιατρών ογκολόγων, ώστε να προσελκύονται και να παραμένουν αξιόλογοι ιατροί ογκολόγοι στο Κέντρο. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Κύπρου ανέλαβε όλες τις κτηριακές ανακαινίσεις, τις αντικαταστάσεις ιατρικών μηχανημάτων, τη δημιουργία της νέας πτέρυγας, την αγορά ιατρικών μηχανημάτων και τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης. Τέλος, με την ένταξη του Κέντρου στο ΓεΣΥ, η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί προς το Κέντρο ένα σταθερό ποσό, το οποίο λειτουργεί ως συμπληρωματικό στον προϋπολογισμό κεφαλαιουχικών δαπανών του Κέντρου. 

Η Τράπεζα Κύπρου πιστεύει πως το Κέντρο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες της επενδύσεις, με απόδοση απεριόριστης αξίας και από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα διάθεσε το ποσό των €70 εκατ. συσσωρευμένων επενδύσεων.

Η εξειδίκευση στον καρκίνο

Στο Κέντρο λειτουργούν εξειδικευμένες Μονάδες στις οποίες κάθε ασθενής παρακολουθείται από εξειδικευμένους ογκολόγους. Λειτουργούν επίσης Μονάδες για σπανιότερα περιστατικά, όπως είναι οι όγκοι του ενδοκρινολογικού συστήματος Επίσης, στο Ογκολογικό Κέντρο, πραγματοποιούνται συναντήσεις πολυθεματικών ομάδων (ογκολογικά συμβούλια) για τις κυριότερες κακοήθειες, στις οποίες παρακάθονται ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από την Κύπρο και από φημισμένα κέντρα καρκίνου του εξωτερικού.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Ογκολογικού Κέντρου και η προσθετική του αξία στη προσφορά για θεραπεία του καρκίνου 

Δημιουργία Μονάδας Κλινικών Μελετών «Α. Γ. Λεβέντης»

Από το Μάρτιο του 2017, το Ίδρυμα Λεβέντη χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της Μονάδας Κλινικών Μελετών «Α. Γ. Λεβέντης», στο Ογκολογικό Κέντρο. Μέσω αυτής της Μονάδας, χρησιμοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη των ιατρών του Κέντρου και των λειτουργών της Μονάδας, προσελκύονται κλινικές μελέτες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο ή/και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σε αρκετές περιπτώσεις, μέσω αυτής της Μονάδας, ασθενείς που έχουν εξαντλήσει τις συμβατικές θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο τους, έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες και φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα από το ΓεΣΥ και ως εκ τούτου αυξάνονται οι θεραπευτικές επιλογές τους.

Δημιουργία Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου ΚύπρουCyprus Cancer Research Institute (CCRI)

Το Ιούλιο του 2018, το Ογκολογικό Κέντρο αξιοποιώντας τον όγκο των κλινικών δεδομένων και την εμπειρογνωμοσύνη του, ένωσε τις δυνάμεις του, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ιατρική Σχολή και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και ίδρυσαν το CCRI. Το κτήριο του CCRI - Nicola David-Pinedo, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γιώργου και Καίτης Δαυίδ, στη μνήμη της κόρης τους και σκοπός του είναι με την συμβολή των τριών οργανισμών να παράξει  πρωτογενή έρευνα για καταπολέμηση του καρκίνου.

Δημιουργία της Κλινικής Γενετικής Καρκίνου – Ανδρέα Παπαέλληνα

Το Ογκολογικό Κέντρο παρουσίασε το όφελος της λειτουργίας της Κλινικής Γενετικής του Καρκίνου στον κ. Παπαέλληνα, ο οποίος ανέλαβε την χρηματοδότησή της. Η Κλινική προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς του Ογκολογικού Κέντρου και τις οικογένειές τους που χαρακτηρίζονται από κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου και σκοπό έχει να συντονίζει τις γενετικές εξετάσεις και την παρακολούθηση ατόμων με γνωστή κληρονομική προδιάθεση, κυρίως για καρκίνο μαστού, ωοθηκών, καθώς και παχέος εντέρου, στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άτομα που διατρέχουν γενετικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους.

Το Ογκολογικό Κέντρο παραμένει ένα διαχρονικό κληροδότημα και η λειτουργεία του εδώ και 25 χρόνια παράγει γόνιμους κλώνους και θεσμούς που ο καθένας τους έχει σκοπό και στόχο τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και των οικείων τους που βιώνουν τον καρκίνο.   Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου υπενθυμίζει καθημερινά ότι ο καρκίνος δεν παλεύεται και δεν τιμάται αποκλειστικά κάποιες ημέρες του χρόνου, αλλά τυγχάνει διαχείρισης μέσα από μια διαρκή και διαχρονική πάλη, έναν καθημερινό και συνεχή αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ογκολογικό, Τράπεζας Κύπρου, Κύπρου,ogkologiko, trapezas kyprou, kyprou