Οι αλλαγές στη Δημόσια Υπηρεσία που ενέκρινε το Υπουργικό

Πέντε νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό αλλά και διασφάλιση των δημοσίων οικονομικών. Τα πέντε νομοσχέδια προωθούν μεταρρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας.

Στην ΕΔΥ ο ρόλος του επόπτη

Μεταξύ άλλων, «Ο περί δημόσιας υπηρεσίας (τροποποιητικός) νόμος του 2015, αναθέτει στην ΕΔΥ την αρμοδιότητα παρακολούθησης

της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της δημοσιοποίησης στην Ετήσια Έκθεση της σχετικών στατιστικών στοιχείων. Προνοεί επίσης την εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων από την ΕΔΥ για τη διασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό συμμόρφωσης της με τους τύπους, το νομικό πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν την επιλογή προσωπικού.

Οι αλλαγές στο σύστημα προαγωγών και διορισμού

Σε ότι αφορά το σύστημα προαγωγών και διορισμού σε ανελικτικές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς εισάγονται νέες διατάξεις για την αξιολόγηση και επιλογή υποψηφίων από την ΕΔΥ, οι οποίες βασίζονται σε σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται για παράδειγμα η καθιέρωση γραπτών εξετάσεων για την πλήρωση θέσεων διατηματικής προαγωγής ή πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Συγκεκριμένα γίνεται πρόνοια για τη διαδικασία ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις προαγωγής. Προβλέπεται η διεξαγωγή δύο διαφορετικού επιπέδου εξετάσεων το τελευταίο τετράμηνο του κάθε έτους, μια για την πλήρωση θέσεων διατμηματικής προαγωγής και μια για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, η οποία θα ισχύσει για την πλήρωση θέσεων που θα δημοσιευθούν την αμέσως επόμενη χρονιά. Η γραπτή εξέταση έχει καθοριστική σημασία για την επιλογή υποψηφίων, ενόψει του ότι στα επόμενα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης προβλέπεται ότι θα προχωρεί τριπλάσιος αριθμός υποψηφίων για κάθε κενή θέση που δημοσιεύτηκε, με βάση τη σειρά επιτυχίας στη γραπτή εξέταση, αλλά και λόγω της υψηλής βαρύτητας που αποδίδεται στο κριτήριο της γραπτής εξέτασης κατά τη συνολική αξιολόγηση. Η ευθύνη διεξαγωγής των δύο γραπτών εξετάσεων ανατίθεται σε Ειδική Επιτροπή που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της ΕΔΥ ή μέλος της ως πρόεδρο, από το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και από τον Διευθυντή Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ως μέλη.

Τέλος η προφορική εξέταση για κλίμακες κάτω από Α7

Παράλληλα για την πλήρωση θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική Κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου και για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών, δεν θα διεξάγεται προφορική εξέταση από την ΕΔΥ, εκτός μόνον κατ΄ εξαίρεση και νοουμένου ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι, οι οποίοι πρέπει να δικαιολογούνται επαρκώς από την ΕΔΥ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται για σκοπούς απλοποίησης και επίσπευσης της διαδικασίας πλήρωσης των εν λόγω θέσεων.

Αναλυτικό πλαίσιο ικανοτήτων και κριτηρίων για αξιολόγηση

Αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης και απόδοσης, το οποίο συνδέεται με την ανέλιξη των υπαλλήλων, πλέον καθορίζεται αναλυτικό πλαίσιο ικανοτήτων και κριτηρίων, που διαφοροποιούνται ανά ιεραρχικό επίπεδο προσωπικού βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση των υπαλλήλων και εισάγεται νέος τρόπος βαθμολογίας των αξιολογήσεων που γίνονται για διαπίστωση της καταλληλότητας των υπαλλήλων για σκοπούς ανέλιξης σε θέσεις προαγωγής ή διατμηματικής προαγωγής.

Οι οικονομικές επιδόσεις κριτήριο για αυξήσεις και προσλήψεις

Σε ότι αφορά το κρατικό μισθολόγιο, εισάγεται πλέον μηχανισμός που διασφαλίζει τη διατήρηση του ύψους του Κρατικού Μισθολογίου σε λογικά δημοσιονομικά πλαίσια και αποτρέπει την αύξησή του μέσω της αλόγιστης πρόσληψης νέων υπαλλήλων. Διασφαλίζει επίσης ότι σε περιόδους ύφεσης ή πολύ χαμηλής ανάπτυξης η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά εκφράζονται από την μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα καθορίζει το μέγιστο ποστοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα