Οι «Κύπριοι» Ρώσοι - Επενδύσεις στη Μόσχα που δεν είναι κυπριακές

Σε έρευνα θα υποβληθούν δυο Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι κατέχουν κυπριακό διαβατήριο σύμφωνα με ρωσικά Μέσα. Πρόκειται για τους Oleg Deripaska και Viktor Vekselberg, οι οποίοι ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το brief.kharon, αρκετοί οργανισμοί και Μέσα διενήργησαν έρευνες αναφορικά με τα άτομα και τον τρόπο που απέκτησαν τα «χρυσά διαβατήρια». Ανάμεσα σε αυτούς ισχυρίζεται το συγκεκριμένο Μέσο περιλαμβάνονται και οι

δυο ολιγάρχες. Οι δυο ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στα άτομα που θα τύχουν έρευνας στη βάση των ανακοινώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι τρεις ανεξάρτητοι οίκοι θα αναλάβουν να ερευνήσουν τις περιπτώσεις μια προς μια.

Στους δυο υποβλήθηκαν κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018 από τις ΗΠΑ. Ο Deripaska αιτήθηκε για κυπριακή υπηκοότητα το 2017. Ρωσικά Μέσα σύμφωνα με το brief.kharon ανέφεραν ότι τόσο ο Deripaska όσο και ο Vekselberg, ενώ έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα το 2017, το 2018 ισχυρίστηκαν ότι κατείχαν μόνο ρωσική υπηκοότητα.

Οι αποκαλύψεις αυτές ήρθαν από την βρετανική Guardian και από τον ανεξάρτητο οργανισμό OCCRP.
Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπει μια ανάλυση που φιλοξενείται στο Moscow Times, η οποία πραγματεύεται το ζήτημα της προέλευσης των επενδύσεων στη Μόσχα.

Η ανάλυση κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα «τρομακτικό ζήτημα αναφορικά με τα δεδομένα που αφορούν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των διμερών σχέσεων των χωρών σε μια παγκόσμια κλίμακα». Ειδικότερα το άρθρο αναλύει τη χρήση ενδιάμεσων χωρών με φορολογικά και νομικά καθεστώτα φιλικά προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθιστούν, όπως υποστηρίζει, δύσκολο να κατανοηθεί η προέλευση μεγάλου μέρους επενδύσεων.

Το άρθρο αναφέρεται και στην Κύπρο λέγοντας ότι κανείς «ακόμη και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν πιστεύει ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτές της χώρας είναι η Κύπρος, οι Κάτω Χώρες και οι Βερμούδες. Τα ποσά των επενδύσεων προέρχονται από Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι ανησυχούν για την έλλειψη των κεφαλαίων τους από την ίδια τη χώρα τους. Και πράγματι, η Unctad διαπίστωσε ότι το 6,5% των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων της Ρωσίας - αξίας 28,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βασίστηκε σε 2017 στοιχεία - ήταν ρωσικής προέλευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα