Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές του θανάτου της 20χρονης Οξάνας στην Κύπρο (vid)

Την υπόθεση θανάτου της Οξάνα Ράντσεβα επαναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης με ανάρτηση του στο Twitter με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του trafficking, φιλοξενώντας τις δηλώσεις του πατέρας της.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης η 20χρονη γυναίκα από τη Ρωσία ήρθε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου του 2001 προκειμένου να εργαστεί ως μεταφράστρια για ένα μήνα., αλλά εννιά μόλις

ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή λόγω πτώσης της από το μπαλκόνι της πολυκατοικίας που διέμενε.

Προηγουμένως, στις 13 Φεβρουαρίου, ιδιοκτήτης καμπαρέ στη Λεμεσό έκανε αίτηση για βίζα «καλλιτέχνιδας», ώστε η γυναίκα να εργαστεί ως «καλλιτέχνιδα» στο καμπαρέ του. Μαζί με τα υπόλοιπα πιστοποιητικά, υπέβαλε και αντίγραφο του συμβολαίου, το οποίο δεν είχε υπογραφεί όμως από την Οξάνα Ράντσεβα.

Ο πατέρας της μιλώντας για την κόρη του ανέφερε: «Πέθανα όταν πέθανε αλλά ένα κομμάτι μου συνεχίζει να ζει με την ελπίδα ότι θα πετύχω τον στόχο μου. Θέλω κάθε πιθανό θύμα να ξέρει την ιστορία της. Πρέπει να ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τις νύχτες. Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω την Οξάνα. Όχι ως ενήλικη, αλλά ως ένα γελαστό πεντάχρονο παιδί».

Για την εν λόγω υπόθεση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για παραβίαση του άρθρου περί δικαιώματος στη ζωή, για τη διεξαγωγή αναποτελεσματικής έρευνας αλλά και για παραβίαση των άρθρων περί απαγόρευσης της δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση, το ΕΔΑΔ έχει καταδικάσει και τη Ρωσία, όσον αφορά στην παραβίαση του άρθρου περί απαγόρευσης της δουλειάς και της καταναγκαστικής εργασίας.

Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του αναφέρει ότι η Οξάνα Ράντσεβα βρέθηκε στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας βίζα παραμονής για λόγους εργασίας ως καλλιτέχνιδα, αλλά τρεις ημέρες αργότερα εγκατέλειψε το καμπαρέ όπου εργαζόταν, καθώς και το σπίτι που διέμενε προσωρινά. Πίσω της, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ κατάφερε να την εντοπίσει σε κάποιο μαγαζί της Λεμεσού, την οδήγησε στην Αστυνομία και ζήτησε την κήρυξη της παραμονής της ως «παράνομη», με την Αστυνομία να ζητά από τους δύο να προσέλθουν εκ νέου την επόμενη ημέρα προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα.

Η Ράντσεβα βρέθηκε νεκρή στις 28 Μαρτίου, στις 18:00. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο θάνατος επήλθε από πτώση από μπαλκόνι, με τη νεκροψία να επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε από την πτώση. Επιπλέον, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στην απόφασή του αναφέρει ότι η Ράντσεβα σκοτώθηκε «κάτω από συνθήκες που θυμίζουν περίεργο ατύχημα», με υποψίες ότι επιχείρησε να διαφύγει από το διαμέρισμα όπου την είχαν εγκλωβίσει. Σύμφωνα με το Δικαστήριο ωστόσο, από τα στοιχεία, αυτό δεν επιβεβαιώνει ποινική ευθύνη άλλου για τον θάνατό της.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να διορίσει ποινικούς ανακριτές, ώστε να διερευνήσουν κατά πόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε άτομα που είχαν σχέση με τις συνθήκες πριν και μετά τον θάνατο της 20χρονης. Στη βάση των συμπερασμάτων, αποφασίστηκε 15 χρόνια μετά τον θάνατό της, η δίωξη τριών προσώπων, δύο πρώην μελών της Αστυνομίας και του εργοδότη της.

Στη συνέχεια, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αθώωσε τους τρεις κατηγορούμενους για τον μυστηριώδη θάνατο της 21χρονης Οξάνα Ράντσεβα. Πρόκειται για δυο πρώην αστυνομικούς που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος και τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου στο οποίο εργαζόταν η 21χρονη Ρωσίδα, για την κατηγορία του εγκλεισμού προσώπου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία που να ενοχοποιεί τους κατηγορούμενους, υιοθετώντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία, για παράβαση του άρθρου 4 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση της δουλείας και εμπορίας ανθρώπων) και μόνο την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) με την αιτιολογία ότι η κυπριακή δημοκρατία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής της Ράντσεβα καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια). Ειδικότερα το Δικαστήριο έκρινε ότι για την κράτηση της Ράντσεβα για περίπου μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού και ο ακόλουθος περιορισμός της, που ήταν παράνομος και αυθαίρετος, σε ιδιωτικό διαμέρισμα υπεύθυνες ήταν οι κυπριακές αρχές καθώς και ότι η κράτηση της στο τμήμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν βρισκόταν νόμιμα στη χώρα δεν προβλεπόταν στο εγχώριο δίκαιο.

Oxana Rantseva was trafficked from Russia to Cyprus for sexual exploitation. Two weeks later, she was found dead beneath a 5th floor balcony. This is the story of her father's quest for justice, which led to #HumanTrafficking being criminalised in

Keywords
Τυχαία Θέματα