Οι ασθενείς πληρώνουν τη «νύφη»

Σε πόλεμο εξουσιών μεταξύ υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας φαίνεται πως οφείλεται το πρόβλημα
Κύκλοι που έχασαν το έρεισμά τους από το ποσό που δαπανάται για τα φάρμακα, φαίνεται να κωλυσιεργούν σκόπιμα με διάφορους τρόπους, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει η διαδικασία που αποφάσισε το Υπουργικό

Σε πόλεμο εξουσιών, που μαίνεται στο Υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως οφείλεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, το οποίο

επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις χθεσινές καταγγελίες ασθενών στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, παρουσία του Υπουργού Υγείας, για την «Ημέρα Σπάνιων Νοσημάτων». Σύμφωνα με τα όσα απεκάλυψε χθες βράδυ το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Σίγμα», το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων προκύπτει από έναν πόλεμο εξουσιών, που τα τελευταία χρόνια υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αφαίρεση εξουσιών από την Επιτροπή Φαρμάκων, παραχωρώντας τις στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας. Επομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός ο πόλεμος εξουσιών ακμάζει μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεων του Υπουργείου.

Υποδείξεις από τον Γενικό Ελεγκτή
Στο όλο ζήτημα φαίνεται πως εμπλέκεται και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς η αφαίρεση των εξουσιών από την Επιτροπή Φαρμάκων έγινε κατόπιν ρητών υποδείξεών του. Σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας υπάρχει η σύμφωνος γνώμη του Γενικού Ελεγκτή, ενώ σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, πριν από την απόφαση μεταβίβασης της εξουσίας τους, διακινούσαν ένα ποσό της τάξης των 92-93 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι κύκλοι αυτοί έχασαν το έρεισμά τους από το ποσό αυτό που δαπανάται για τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν σκόπιμα, είτε παίρνοντας άδειες για να μεταβούν στο εξωτερικό είτε επικαλούμενοι ασθένειες είτε προφασιζόμενοι διάφορα νομικά κωλύματα, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει η διαδικασία, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τη «νύφη» πληρώνουν, όπως πάντα, οι ασθενείς.

Κινδυνεύουν ζωές
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Παθόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας, στο πλαίσιο της χθεσινής διάσκεψης για την «Ημέρα Σπάνιων Νοσημάτων», το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. «Πραγματικά οι ασθενείς δεν παίρνουν το φάρμακο το οποίο συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό και κυρίως μιλούμε για τις ακριβές, καινοτόμες θεραπείες. Υπάρχει πρόβλημα και στη διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα, υπάρχει πρόβλημα και στην έγκριση, που σε πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας με σοβαρές χρόνιες παθήσεις δεν τους εγκρίνονται αυτές οι θεραπείες», σημείωσε. Αποτέλεσμα, συνέχισε, να επιδεινώνεται και να κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή τους. Το έχουμε αναδείξει, πρόσθεσε, διότι το έχουμε θέσει ως προτεραιότητα ότι θα πρέπει οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση προς τις ενδεδειγμένες αποτελεσματικές θεραπείες που συνταγογραφούνται από τους θεράποντες ιατρούς.

Έγκριση πιστώσεων
Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο επικαλείται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει 6,4 εκ. πιστώσεις γι' αυτές τις καινοτόμες θεραπείες. Εμείς από το Υπουργείο Υγείας και τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, σημείωσε ο κ. Κουλούμας, έχουμε πάρει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις και γι' αυτό δεν εγκρίνονται αυτές οι θεραπείες. Κάλεσε, ωστόσο, τους αρμοδίους, εάν ευσταθούν οι εν λόγω ανακοινώσεις, να δώσουν τα φάρμακα στους ασθενείς το συντομότερο δυνατόν, ενώ, όπως σημείωσε, την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.

333 ευρώ κάθε 20 μέρες
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών με Μυασθένεια GRAVIS, Άννα Ζαννέττου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «έχει περικοπεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο από δέκα ασθενείς, οι οποίοι το έπαιρναν προηγουμένως, και οι γιατροί τους τούς έδωσαν εναλλακτικές λύσεις. Οι δέκα αυτοί ασθενείς, όμως, συνέχισε, δεν μπόρεσαν να δεχτούν την εναλλακτική λύση, με αποτέλεσμα η ασθένειά τους να έχει επιβαρυνθεί πλήρως και να παίρνουν ενδοφλέβιες που στοιχίζουν περισσότερα λεφτά από τα φάρμακα, τα οποία μας έχουν περικοπεί».

Η κ. Ζαννέττου ανέφερε ότι αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο στοιχίζει 333 ευρώ για είκοσι μέρες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να θέλει 666 ευρώ σε μηνιαία βάση. Επεσήμανε, δε, ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, όπου μπορούν να αγοράσουν το ίδιο φάρμακο στη μισή τιμή σχεδόν, ενώ άλλοι ασθενείς αναγκάζονται να δανείζονται από τοκογλύφους για να το πάρουν. Η κ. Ζαννέττου αναφέρθηκε και στην περίπτωση μιας ασθενούς, η οποία έπαιρνε ένα φάρμακο το οποίο ζήτησαν από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες οι θεράποντες ιατροί χωρίς να έχουν πάρει ακόμα καμιά απάντηση. Η συγκεκριμένη ασθενής, εξήγησε η κ. Ζαννέττου, πέθανε χωρίς να πάρει από τον γιατρό της απάντηση.

Διαβεβαίωσε για λύσεις
Ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, που παρευρέθη και χαιρέτισε τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ακούγοντας τις αναφορές αυτές από τους Συνδέσμους, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία, το σημαντικό είναι να βρεθούν λύσεις, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν. Επεσήμανε παράλληλα ότι το κόστος μπορεί να μην είναι καθοριστικός παράγοντας αλλά καμιά πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει χωρίς διαδικασίες και πρωτόκολλα οποιοδήποτε σκεύασμα σε οποιοδήποτε κόστος. Καταληκτικά, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι «με δεδομένο ότι το κόστος στις περιπτώσεις των σπανίων νοσημάτων είναι πολλές φορές πολύ υψηλό για τον ασθενή, το ΓΕΣΥ θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τον ασθενή από καταστροφικές δαπάνες υγείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα