Οι διαδραστικοί πίνακες ως τεχνολογικά εφόδια στη φαρέτρα σχολείων

Οι χώροι διδασκαλίας και εκπαίδευσης έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία εικοσαετία. Η περίοδος που ένας μαυροπίνακας και μερικές κιμωλίες ήταν αρκετά, ανήκει πλέον στο παρελθόν, με τις συνθήκες και τις ανάγκες της εποχής να προστάζουν εκσυγχρονισμό και ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών λύσεων στα σχολεία και στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Ακόμα και τα projectors που υπάρχουν σε αίθουσες διδασκαλίας τείνουν να θεωρηθούν ως ξεπερασμένη λύση.

Η επέλαση της τεχνολογίας

στον τομέα της εκπαίδευσης προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Η ψηφιακή επανάσταση αποτελεί, πλέον, γεγονός και καθιστά τις νέες διαδικασίες μάθησης πολύ πιο ελκυστικές, διαδραστικές και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες για όλες και όλους.

Οι μαθητές εξοικειώνονται με την καθημερινή χρήση τεχνολογικών εφαρμογών και συσκευών από πολύ νεαρή ηλικία, μαθαίνουν να αξιοποιούν το διαδίκτυο με ποικίλους τρόπους, ενώ τα έξυπνα κινητά αποτελούν προέκταση του χεριού τους. Οτιδήποτε στατικό και «παλιομοδίτικο» δεν προσελκύει το ενδιαφέρον τους. Συνεπώς, η επένδυση και περαιτέρω αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών ενός σχολείου ή και ιδιωτικού φροντιστηρίου, μόνο ως συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί από γονείς και μαθητές.

Αναβάθμιση της μαθησιακής εμπειρίας με διαδραστικούς πίνακες

Οι τεχνολογικές λύσεις που είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση από ιδιωτικά φροντιστήρια και σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια), όπως για παράδειγμα οι διαδραστικοί πίνακες, μπορούν να επιφέρουν τη διαφορά και να αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο, δίνοντας μια αίσθηση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεθόδων διδασκαλίας σε κάθε μαθητή. Χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες εγκατάστασης και χρήσης, οι διαδραστικοί πίνακες δίνουν στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε πληθώρα εφαρμογών με τη χρήση διαδικτύου και να διδάξουν αξιοποιώντας μία…οθόνη αφής, αφήνοντας για πάντα πίσω τους τις κιμωλίες και του μαρκαδόρους.

Οι διαδραστικές οθόνες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και στους μαθητές, επιτρέποντάς τους να εμπλακούν περισσότερο στο μάθημα, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, εντός ή εκτός της αίθουσας διδασκαλίας. Μέσω των παρεχόμενων εφαρμογών οι μαθητές έρχονται σε άμεση επαφή με τον πίνακα, αγγίζοντας, ζωγραφίζοντας ή απλά γράφοντας σε αυτόν. Μέσω του διαδραστικού πίνακα παρέχεται επίσης, άμεση ανατροφοδότηση στον μαθητή, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου που σημειώνει.

Πέραν των προαναφερθέντων, ο διαδραστικός πίνακας μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο ενσωμάτωσης διαφορετικών μεθόδων μάθησης που ταιριάζει σε κάθε παιδί, παρέχοντας τις αναγκαίες λύσεις σε παιδιά που είτε προτιμούν την ακουστική και οπτική διαδικασία είτε την άμεση επαφή και την αφή. Ο συνδυασμός αυτός, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι παρέχεται άμεση πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε μια ανεξάντλητη δεξαμενή πληροφοριών και εργαλείων διδασκαλίας (π.χ. βίντεο, διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές, ταινίες, μουσική, παρουσιάσεις Powerpoint, γραφικά, κ.ά.) αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη μαθησιακή εμπειρία, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να μαθαίνουν με πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο.

Ο Μάριος Κυπριανού της NEDECO Electronics Ltd, η οποία διαθέτει πολύχρονη πείρα στην παροχή τεχνολογικών λύσεων, ανέδειξε ότι «η τεχνολογική αναβάθμιση όλων των υποδομών σε επίπεδο εκπαίδευσης ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την ποιοτική παροχή γνώσης και υπηρεσιών». Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι «οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν ιδανική λύση για τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς εξοικονομούν κόστος και χρόνο για όσους τους εμπιστεύονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα