ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1879-1905 ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟ …Τελική απόφαση

Ημερομηνία: 12 Αυγούστου 2023

Τοποθεσία: Μουτουλλάς -Γεφύρι

Ώρα: 20:00

Στην αχλύ  των αιώνων , μέσα από τις σκοτεινές σκεπές των βράχων, υπάρχει κτισμένο από το παρελθόν ένα  χωριό που:

Δεν θα πάψει ποτέ ο ουρανός

ν΄ αλλάζει  τα πέπλα του

η μέρα να μαρτυράει τα σημάδια της

και ο χρόνος να ανοίγει παράθυρο στα όνειρα..

Παράθυρο στην  ιστορία και  το δικό του αποτύπωμα στην γεωγραφία άφησε ο Μουτουλλάς. Τα  νερά των ποταμών που τον διαρρέουν, άλλοτε άγρια και θυμωμένα και άλλοτε ήρεμα  και γαλήνια, αφηγούνται  μια δύσκολη πορεία στον χρόνο.

Κατακτητές και Αποικιοκράτες είχαν συνδέσει  την παρουσία τους  στον τόπο, πέραν των άλλων με το ΝΕΡΟ. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια της Αγγλοκρατίας, οι Μαραθεύτες  ξεκίνησαν έναν μακροχρόνιο ,επίπονο και πολυέξοδο  δικαστικό  αγώνα   με τους Λευκάτες. Για  πάνω από 70 χρόνια, διεκδικούσαν  να  πάρουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκε .Το νερό των ποταμών της Μαραθάσας ,πολύτιμο και ζωτικής σημασίας αγαθό  για την επιβίωσή τους στην περιοχή.

Το θεατρικό μας δρώμενο πραγματεύεται την τελευταία δίκη που έγινε στο Λονδίνο ενώπιον του «Ιδιαιτέρου Συμβουλίου του Άνακτος» ,το 1905 και  εξέδωσε τελεσίδικη νομική απόφαση για το θέμα. Το έργο εμπλουτίζεται και με σκηνές καθημερινότητας της εποχής.  Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας  του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων του Μουτουλλά καθώς και εθελοντών που εργάστηκαν ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς  σε μια άψογη συνεργασία μεταξύ τους.          

  

ΣΑ.Φ.Ι.Μ.

31  Ιουλίου 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα