Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς ή μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος, είπε την Παρασκευή ο Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς

η μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος. «Αντιθέτως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις απαραίτητες κινήσεις για να διεκδικήσουμε νέα στρατηγική, απεμπλοκή από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και την ανάδειξη του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι «αναδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος των εμπνευστών και η κάλυψη που παρέχει στην κατοχική Τουρκία, εξισώνοντας τον κατακτητή με τον κατακτημένο».

«Μέσα στην έκθεση καταγράφονται ασύστολα ψεύδη που θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι όμως δεν καταγράφεται η αλήθεια, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει.  Και η πιο μεγάλη πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών μας και σήμερα διεκδικεί τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναφορά του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αλλά και στην έκθεση αναφορικά με το μεταναστευτικό, είπε ο κ. Ιωάννου, ότι συμφωνεί το κόμμα του με την θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα τα οποία βρίσκονται στη νεκρή ζώνη. «Πολύ ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε τις οδούς από τις οποίες ο τουρκικός στρατός έστελνε παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

«Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό»

Την πρόταση της για διεκδίκηση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος δεδομένου ότι το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διευθέτηση αλλά ένα θέμα διεθνές εισβολής παράνομης κατοχής και συνεχιζόμενου εποικισμού επανάφερε η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της κ. Ολγκίν από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταλήγουμε με επιφυλακτικότητα όσον αφορά την θετική κατάληξη αυτής της προσπάθειας λόγω ακριβώς της αρνητικής στάσης τόσο της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος».

Αναφερόμενος στο προσχέδιο της Έκθεσης του ΓΓ, είπε ότι «ουσιαστικά φαίνεται ότι οδηγείται μέσα από την Έκθεση το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη διολίσθηση και υποβάθμιση του, από θέματος εισβολής και κατοχής σε ένα πιθανό θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών με επίρριψη ευθυνών και στην δική μας πλευρά, ευθύνες τις οποίες δεν τις αναλογούν».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, σε μεγάλο βαθμό εκτιμούμε ότι καλύπτει την προκλητική συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας και για την νεκρή ζώνη και για τον εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και για την όλη στάση του κατοχικού καθεστώτος

Ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε την θέση της ΕΔΕΚ για τον ύποπτο ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο εκπρόσωπος του ΓΓ Κόλιν Στιούαρτ. «Όπως καλά θυμάστε εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ανάκληση του, κάτι που επαναλάβαμε και σήμερα. Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Κύπρο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Κάρογιαν μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Θα είναι μια δυσάρεστη εξαίρεση τυχόν τερματισμός της προσπάθειας και αποστολής που έχει αναλάβει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης, για τις επαφές που είχε με την κ. Ολγκίν και για κινήσεις διαφόρων χωρών που ασχολούνται με το Κυπριακό. Επίσης, κλήθηκαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Θέση μας ως ΔΗΠΑ είναι ότι θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη να τερματιστεί η προσπάθεια και η αποστολή της κ. Ολγκίν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Καρογιάν. Πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα προσκόμματα, αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτουν για τα περίφημα τρία «Α» (απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας σχέσεις ψευδοκράτους με τη διεθνή κοινότητα) και άλλες απαιτήσεις για να μπορούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ επεσήμανε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη ότι ο ΓΓ ήταν πολύ προσεκτικός, όπως ανεφερε, σε ό,τι αφορά τη δική του έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, αναμένοντας την έκθεση της κ. Ολγκίν. «Στο τέλος θα ξέρουμε και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι «είμαστε σε μια δύσκολη φάση», κάνοντας αναφορά σε «γεωπολιτικά παιχνίδια» στην περιοχή και λέγοντας  ότι τα πράγματα είναι ρευστά. «Η Τουρκία δεν νιώθει να την ενοχλεί κανένας, δεν νιώθει να έχει οποιαδήποτε πίεση και γι’ αυτό λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Η δική μας η πλευρά σε όλους τους τομείς και προς όλες τις κατευθύνσεις έχει περάσει το μήνυμα εδώ και αρκετό καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν νιώθω ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση και σε αυτή τη συγκυρία συγκινείται και θέλει να κάνει το οποιοδήποτε βήμα. Εδώ είναι ο ρόλος των ισχυρών παιχτών».

Σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή, σωστή ανάλυση των δεδομένων και εκείνες οι κινήσεις στο παρασκήνιο, που θα δώσουν την ευκαιρία στην πλευρά μας να ενισχύσει τα όποια ερείσματα έχει και τον δικό της ρόλο.

«Έχω πει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, αντί να εκτοξεύουμε πυρά ο ένας προς τον άλλο για το αν κάποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο τον τελευταίο χρόνο, να επικεντρωθούμε στην ουσία. Να στηρίξουμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς κατευθύνσεις, οι οποίες θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα της ΚΔ και με τη βοήθεια ισχυρών παικτών να αρθεί το αδιέξοδο που ισχύει από το 2017», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι συζητήσεις με την κ. Ολγκίν αφορούσαν προσεγγίσεις που να μπορούν να διευκολύνουν τις διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Είπε, ακόμα, ότι με τον Πρόεδρο, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για άλλα ζητήματα:  τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών, όπως και ζητήματα που αφορούν τη νεκρή ζώνη, ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας έτσι που να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου των Οικολόγων, Κυριάκου Τσιμίλλη μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Πρέπει να σταματήσει το φαγοπότι, με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος Α΄του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιμίλλης, ο οποίος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφέρθηκε σε μια «αρκετά περιεκτική ενημέρωση» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και συναφή θέματα.

Σημείωσε ότι, η παρούσα συγκυρία σηματοδοτείται από την λήξη της αρχικά εξάμηνης αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν αλλά και την δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, ενώ είπε ότι άλλη μία έκθεση θα προκύψει από την κ. Ολγκίν στο τέλος της εξάμηνης αποστολής της.

«Η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να εξαντληθεί το εξάμηνο το οποίο επικαλείται από την αρχή ότι θα ήταν και οριστικό και δεν άφηνε περιθώριο για την οποιαδήποτε παράταση, επομένως και η προσδοκία μιας παράτασης της αποστολής της κ. Ολγκίν δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια αισιόδοξη προοπτική αν δεν αλλάξουν κάποιες βασικές παράμετροι, όμως αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο ώστε να έχουμε μία συνέχεια, μία συνέχεια της προσδοκίας», είπε.

Για τις προκαταρκτικές εκθέσεις που Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, «μόνο που αυτή τη φορά νομίζω είναι και λίγο πιο προκλητική η εξίσωση των άνισων, γιατί δεν μπορεί να μη γίνεται κουβέντα για τη δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα που είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, δεν μπορεί να μη γίνεται κουβέντα για την εντεινόμενη στρατικοποίηση και να μετράμε “τις παραβιάσεις” μερικών Eλληνοκυπρίων αγροτών στη νεκρή ζώνη, ή την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού και τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ύποπτα, με ολόκληρη επίθεση που έγινε σε δυνάμεις των ΗΕ στην Πύλα».

Επομένως, συνέχισε, «δεν θα τα βάλουμε με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί παρά να του υπομνήσουμε με όποιον τρόπο έχουμε, σε όποιο κανάλι επικοινωνίας για το αδόκιμο μιας τέτοιας άδικης κατάθεσης».

Ο κ. Τσιμίλλης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το περιουσιακό, μετά από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων με επιστολή του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το φαγοπότι, με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει» σημειώνοντας πως είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να αναδειχθεί σαν «μείζον πρόβλημα το οποίο διασαλεύει και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που με άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε».

Είπε ακόμη ότι, θα πρέπει ταυτόχρονα να φανεί ότι «δεν μπορείς να συζητάς και να ψάχνεις μια διαδικασία επιστροφής σε ένα διάλογο, που ξέρουμε ότι η Τουρκία θέτει συγκεκριμένους όρους, αλλά να συνεχίζεται αυτός ο σφετερισμός ο οποίος προδικάζει, με μη αντιστρεπτό τρόπο, μερος της λύσης του Κυπριακού».

Το ξεπούλημα σε ξένους ή και όποιους άλλους περιουσιών που δεν τους ανήκουν και οι οποίες, όπως είπε, σύμφωνα με το Νόμο του 2006 συνιστούν ποινικό αδίκημα που επισύρει εφτά χρόνια φυλάκισης στους άμεσους πρωταγωνιστές και πέντε χρόνια στους διαφημιστές, «είναι κάτι το οποίο εκφεύγει της νομικής οδού, που είναι καλό να προωθηθεί παράλληλα, αλλά είναι μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο ως τέτοιο πρέπει να αναδειχθεί εντονότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕθΝικό Συμβούλιο ΒΙΝΤΕΟ,ethniko symvoulio vinteo