Οι δημόσιες συγκοινωνίες και η «κατάρα» της γραφειοκρατίας

Το μεγάλο ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες προσέλκυσε η έρευνα του SigmaLive για το όλο ζήτημα. Η «ανοιχτή πληγή», παραμένει ανοιχτή από την πρώτη ημέρα της υπογραφής της σχετικής σύμβασης το 2009, μιας σύμβασης η οποία αποδεικνύεται πέρα για πέρα προβληματική.

Ο Ανδρέας Αθανασιάδης είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες τη γενική διεύθυνση του Οργανισμού Συγκοινωνιών

Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ). Όραμα του είναι να δει γεμάτα με κόσμο σύγχρονα λεωφορεία, οργανισμούς που να λειτουργούν με σύγχρονα και υγιή πρότυπα και μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και του κράτους.

Μιλώντας στο SigmaLive, με αφορμή το ρεπορτάζ μας το οποίο έκανε λόγο για «ανοιχτή πληγή», ο Ανδρέας Αθανασιάδης, εξέφρασε την άποψη ότι τα σημερινά προβλήματα είναι απότοκο των προβληματικών παραμέτρων που περιλήφθηκαν στη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2009. Αυτό είπε ήταν κυρίως γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι κάλυψαν μεγάλο έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά.

Η σύμβαση είναι μεγάλη σε έκταση με πολλές περίπλοκες παραμέτρους. Αυτό είναι ένα γενικότερο φαινόμενο των δημόσιων συμβάσεων και της γραφειοκρατίας, όπου στην τελική παίζεται ένα «παιχνίδι λέξεων». Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ένα σορό από διφορούμενα και μη ξεκάθαρα σημεία τα οποία τυγχάνουν διαφορετικών ερμηνειών από τις διάφορες πλευρές. Σήμερα αυτά τα σημεία τα βρίσκουμε μπροστά μας.Ο παράγοντας του κέρδους των μετόχων: Ουσιαστικά το 2009, μπήκαν μαζί οι εταιρείες ΠΕΑΛ, όπως λειτουργούσαν τότε, όταν ήταν επικερδής επιχειρήσεις, πείστηκαν ότι θα λειτουργήσουν με πιο επαγγελματικά πρότυπα και μεγαλύτερα κέρδη, όμως μέχρι σήμερα δεν πληρώθηκε ούτε σεντ κέρδους προς τους μετόχους. Ο λόγος είναι γιατί υπάρχει διαφορετική ερμηνεία σε ότι αφορά το «απασχολούμενο κεφάλαιο», ένας όρος που περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν κίνητρα για τους επιχειρηματίες και συνεπώς διατηρείται μια αρνητική ψυχολογία. Οι διαφημίσεις: Η σύμβαση προβλέπει υποχρεωτικά έσοδα από διαφημίσεις οι οποίες αναρτώνται στα λεωφορεία. Ενδεικτικά για τον ΟΣΕΛ προβλέπονται έσοδα ύψους γύρω στις 500.000 ευρώ. Δεν λήφθηκε υπόψη ότι τα δεδομένα της αγοράς σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά από το 2009.

Σχολιάζοντας τις πιο πάνω παραμέτρους, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΣΕΛ, ανέφερε ότι όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη πίεσης πάνω στις εταιρείες, και στο τέλος αντί να επικεντρώνονται στο πώς θα βελτιώσουν την ποιότητα των συγκοινωνιών και την αύξηση της επιβατικής κίνησης, τελικά ασχολούνται με τις ελλείψεις και τα κενά που προκύπτουν λόγω της κακής σύμβασης.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαφωνία που υπάρχει σχετικά με το Κόστος Ανά Χιλιόμετρο (ΚΑΧ), για το οποίο αναφερθήκαμε στην έρευνα μας, ο Ανδρέας Αθανασιάδης εξέφρασε τη βούληση του ΟΣΕΛ να συζητήσει εκ νέου με το κράτος το θέμα και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ο λόγος που δεν μπορούσε να αναθεωρηθεί το εν λόγω θέμα, είναι το γεγονός ότι τα λογιστικά βιβλία μέχρι και σήμερα δεν είχαν κλείσει και ελεγχθεί. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα έξοδα που είχαν οι εταιρείες και επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωση του ΚΑΧ. Στόχος είπε είναι μέχρι το καλοκαίρι αυτό το ζήτημα να κλείσει και για το 2014, ούτως ώστε πλέον να μπορεί να γίνει και αυτή η συζήτηση.

Εν ολίγοις η γραφειοκρατία του δημοσίου αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο της εξίσωσης που οδηγεί στην αποτυχία του εγχειρήματος για σύγχρονες ευρωπαϊκές και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες.

Τέλος ο Ανδρέας Αθανασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, για μείωση της γραφειοκρατίας και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, θα φέρει καρπούς.

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

zannettos@sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα