Οι εκλογές στην Τουρκία και η επόμενη μέρα για τον Ελληνισμό

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να νικήσει ακόμη και τους δημοσκόπους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται, αυτή τη στιγμή, ως το φαβορί του δεύτερου γύρου απέναντι στον Κιλιντσάρογλου. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επιδιώκει να ισχυροποιήσει την πολιτική του θέση και επιρροή, νικώντας με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά τον αντίπαλο του. Παράλληλα, ενώ διαβεβαιώνει τη Διεθνή Κοινότητα για τις άψογες σχέσεις που έχει και επιδιώκει, με όλους, να έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων προς τη Δύση, για δήθεν προσπάθειες παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο, έχει δώσει το στίγμα της εκστρατείας του μέχρι τον δεύτερο γύρο, που θα επενδύσει στην αξιοποίηση του σκληροπυρηνικού προφίλ του Τούρκου Προέδρου, που προστατεύει την Τουρκία από τις ξένες δυνάμεις.

Η Δυτική συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ ετοιμάζεται για άλλα πέντε χρόνια εξουσίας Ερντογάν, όπως διαφαίνεται από την αντίδραση των διεθνών αγορών, που υποδέχθηκαν αρνητικά την προοπτική συνέχισης της προεδρίας του. Συγκεκριμένα, τα ομόλογα του Τουρκικού δημοσίου χρέους και οι μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων συνέχισαν την πτώση τους, ενδεικτικό του επιπέδου της εμπιστοσύνης που πιστώνεται στην οικονομική πολιτική Ερντογάν.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, και η αντιμετώπιση της, θα αποδειχθεί κομβικός παράγοντας για την επόμενη κυβέρνηση. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της στον προεκλογικό αγώνα και για αυτό τον λόγο, κρίνω ότι, και οι δύο υποψήφιοι θα στραφούν στην εθνικιστική διάσταση που αποδείχθηκε και ισχυρότερη στις εκλογές του πρώτου γύρου. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Σινάν Ογά ζητά, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του, διαβεβαιώσεις για σκληρή γραμμή κατά των Κούρδων και κατά τον προσφύγων, κάτι που οι ψηφοφόροι του ασπάζονται.

Ο Ερντογάν κατάφερε να επιβάλει το προφίλ μιας ισχυρής προσωπικότητας για μία ανεξάρτητη Τουρκία, κάτι που φαίνεται να έχει εμπεδώσει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική δείχνει να προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας δίνοντας έμφαση στον εθνικισμό, στην τρομοκρατία και στην αντιμετώπιση δυτικών συνωμοσιών έναντι του Τουρκικού έθνους. Σε όλα αυτά, η αντιπολίτευση απέτυχε να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις, με τον συνασπισμό των έξι διαφορετικών κομμάτων να μην πείθει, ως προς την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία την επόμενη μέρα των εκλογών.

Διαφαίνεται ότι το βαθύ κράτος και το κοινωνικό-πολιτικό σύστημα στη χώρα βρίσκονται πιο κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν, και σε ότι αντιπροσωπεύει, σε σχέση με την αντιπολίτευση. Για αυτό τον λόγο, εκτιμώ ότι ο Ελληνισμός πρέπει να υλοποιήσει μία σειρά δράσεων και συνεργασιών, με δεδομένη τη συνέχιση της Τουρκικής προκλητικότητας. Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν ο Ερντογάν σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προ των πυλών για τη διάσωση της οικονομίας και την λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιβάλει. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα αποπροσανατολίσει την εγχώρια κοινή γνώμη συνεχίζοντας την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια περιόδου χάριτος και ο Δυτικός κόσμος τον κατατάσσει στους δύσκολους και προβληματικούς ηγέτες. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, και καταλυτικός παράγοντας για το πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, το οποίο και εργαλειοποιεί αδίστακτα. Κρίνω ότι η Δυτική Συμμαχία θα είναι πιο αυστηρή μαζί του, ιδιαίτερα με τα δεδομένα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και τη στάση της Τουρκίας στα θέματα κυρώσεων κατά Ρωσικών συμφερόντων. Το πεδίο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτο και θα πρέπει να τύχει ευαίσθητης αντιμετώπισης, αφού η Τουρκία μπορεί να στραφεί πλήρως προς την Ανατολή, με τους Ρώσους και τους Κινέζους να παρουσιάζονται έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τα Τουρκικά συμφέροντα, αφού καταλαβαίνουν καλύτερα την Τουρκική πολιτική νοοτροπία.

Εν αναμονή “νέων” δειγμάτων γραφής του Τούρκου προέδρου, και συγκεκριμένα με την επικείμενη εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη σκιά των διαφορών με Κούρδους σε Σουηδικό έδαφος, παραμένουμε σε εγρήγορση. Το Ενιαίο Δόγμα του Ελληνισμού πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση του, αντιδρώντας με αποφασιστικότητα στις Τουρκικές προκλήσεις. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για καλύτερη εξυπηρέτηση, από εμάς, των συμφερόντων της Δυτικής συμμαχίας. Μόνο έτσι θα αφοπλίσουμε την Τουρκική στρατηγική και, διεκδικώντας την παρέμβαση της Δύσης να προωθήσουμε επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εισβολής και κατοχής. Η ευρύτερη μας γεωγραφική περιοχή πρέπει να επωφεληθεί από ένα φάρο ασφάλειας και σταθερότητας και αυτή την θέση πρέπει να την διεκδικήσει, συντονισμένα και αποφασιστικά, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Δρ. Ελένη Σταύρου 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Ελληνισμό,tourkia, ellinismo