Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων στην Επιτροπή Προσφύγων

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για διευθυντή στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου.

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Πρόνοιας, είπε ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υφυπουργείου το θέμα των εγκλωβισμένων.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης των επιδομάτων

των εγκλωβισμένων, είπε ότι αυτό είχε να γίνει από το 2007. «Θα το μελετήσουμε πολύ σύντομα, θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους δικαιούχους για να προλάβουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο συνεργάζεται και με το ΥΠΕΞ για επίλυση πρακτικών θεμάτων που αφορούν τους φροντιστές των εγκλωβισμένων.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι έχει στελεχωθεί το Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και ότι υπάρχει ανάγκη για δύο νηπιαγωγούς.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχουν 18 καθηγητές στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και ότι αναμένεται έγκριση για 7 καθηγητές ακόμα.

Ο Ανδρέας Χρονίας, κοινοτάρχης της ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου, ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τα σχέδια περί επανεγκατασταθέντων. Ακόμη, ζήτησε να μην υποβάλλεται αίτηση για να μεταβαίνουν καθηγητές στο Ριζοκάρπασο.

Ο Μιχάλης Μικέλλης, κοινοτάρχης της ενορίας Λεκού Ριζοκαρπάσου, ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των βιβλίων για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης στο Ριζοκάρπασο. Επιπλέον, ζήτησε να ανακοινώνονται έγκαιρα τα ονόματα των καθηγητών που θα πάνε στο Ριζοκάρπασο, όπως έκανε παλαιότερα η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Δρομολογούνται επαφές με το ΕΚ για το θέμα των αγνοουμένων

Δρομολογούνται επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των αγνοουμένων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στα τέλη Οκτωβρίου «ίσως πάμε στο ΕΚ για επαφές

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης υπέβαλε ερωτήματα για την πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ στα θέματα των αγνοουμένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υπέβαλε ερωτήματα για τη διαχείριση των πόρων για το θέμα των αγνοουμένων, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για αξιοποίηση των ευρημάτων των εκσκαφών.

Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ρώτησε τι συνέβαινε την περίοδο 2014-2016, «όπου είχαμε μεγάλους αριθμούς εκταφών» και τι γίνεται με το πλάνο για τις εκταφές στον σκουπιδότοπο του Δικώμου.

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, ρώτησε αν έρχονται πληροφορίες για τους αγνοουμένους και «πού κολλάει το θέμα αν δεν υπάρχει ζήτημα πόρων;».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου τόνισε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός παρεμβάλλει εμπόδια, όχι η τ/κ πλευρά.

«Η απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας δεν έχει εφαρμοστεί και πάει να κλείσει από το Συμβούλιο των Υπουργών», ανέφερε. Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν προληπτικά από το ΥΠΕΞ, ενόψει της συνάντησης των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης;», διερωτήθηκε.

Ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Σενέκη, εξήγησε ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε δεύτερη γνώμη από Τούρκους πανεπιστημιακούς για τη μελέτη για το πλάνο εκταφών στο Δίκωμο. Αναμένεται ακόμα η απάντηση της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Κέττηρος ζήτησε να δοθεί χρόνος 1 εβδομάδας για να αποσταλούν οι γραπτές απαντήσεις της ΔΕΑ στα ερωτήματα που υπέβαλαν οι Βουλευτές.

Ο Χαράλαμπος Συμεωνίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της περιόδου 1963-64, είπε ότι δεν γίνεται αναφορά για τους αγνοουμένους του 63-64, «ωσάν να μην υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι». «Απαιτούμε σεβασμό ανάλογο προς τους συγγενείς των άλλων αγνοουμένων», πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Ιωάννης Κολιός, αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την αύξηση των συνεργείων για εκταφές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί η υπόσχεση.

«Αποτελεί βασικό θέμα η απόκρυψη στοιχείων από την Τουρκία, στην οποία πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η διαφώτιση για το θέμα των αγνοουμένων.

Η εκπρόσωπος των οικογενειών των αγνοουμένων της Άσσιας, ανέφερε ότι έχει παγώσει το θέμα της εκταφής των αγνοουμένων της Άσσιας από τον σκουπιδότοπο του Δικώμου, υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται χρηματοδότηση για να γίνει το εγχείρημα.

«Πρέπει να γίνει ενδελεχής μελέτη των φακέλων των αγνοουμένων για επαναξιολόγηση των μαρτυριών», σημείωσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα