Οι ένοχοι του «Οικονομικού αιματοκυλίσματος της Κύπρου»

Ένα νέο βιβλίο του δημοσιογράφου-οικονομολόγου, Χρήστου Καρύδη, για να θυμηθείτε ποιοι είναι οι ένοχοι, οι εγκληματίες και οι ακαταδίωκτοι, ατιμώρητοι απατεώνες, τραπεζίτες, πολιτικοί, Κύπριοι και ξένοι, που ρήμαξαν και κατέστρεψαν την Κύπρο

Η μεγαλύτερη, διαχρονική αιτία καταστροφής αυτού του τόπου είναι η ατιμωρησία. Αυτή εκτρέφει την ασυδοσία, το θράσος, την αλαζονεία, την παρανομία, την αρπακτικότητα και την απατεωνιά.

Στην Ισλανδία, σε 18 μήνες, οι αίτιοι και οι ένοχοι της οικονομικής κατάρρευσής της οδηγήθηκαν

ταχέως στα δικαστήρια, καταδικάστηκαν και βρέθηκαν στη φυλακή. Στην Κύπρο, οι ένοχοι και όσοι εγκλημάτησαν κατά της οικονομίας και του τόπου ακόμα παραμένουν ατιμώρητοι, ακαταδίωκτοι. Τιμώνται, επανεκλέγονται και ανταμείβονται!

Επισημαίνω τα πιο πάνω με αφορμή το νέο βιβλίο: «Το οικονομικό αιματοκύλισμα της Κύπρου», του εκλεκτού συνάδελφου και φίλου, οικονομολόγου, Χρήστου Καρύδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών και Εργατικών Μελετών (ΙΚΕΜ) της ΣΕΚ.

Κατά την άποψή μου, ο τίτλος θα μπορούσε να αναφέρεται ξεκάθαρα στο «οικονομικό ολοκαύτωμα της Κύπρου», εξαιτίας της ΕΕ αλλά, κυρίως, εξαιτίας εγκληματικών ανεπαρκειών, επιπολαιοτήτων, λαθών, αποφάσεων του πολιτικού-κομματικού και τραπεζικού κατεστημένου του τόπου. Σε μια πραγματική δημοκρατία πρέπει να ισχύει αυτό που δίδαξαν οι πρόγονοί μας:

Η λογοδοσία και η ευθύνη των ηγητόρων. Τα «εύθυνα», όπως ίσχυαν στην αρχαία Αθήνα και οι ανάλογες, σκληρές τιμωρίες για όσους αποδεικνύονταν κατώτεροι των περιστάσεων. Στην κυπριακή μπανανία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Μελετώντας το βιβλίο του Χρήστου Καρύδη, ξαναθυμόμαστε εκείνες τις εφιαλτικές και μαύρες ημέρες της παραπλάνησης, του εμπαιγμού των πολιτών, της εγκληματικής αναποφασιστικότητας, της βροντώδους ανεπάρκειας της τότε Κυβέρνησης Χριστόφια όπως και της ανεύθυνης συμπεριφοράς πολιτικών κομμάτων.

Ο συγγραφέας καταγράφει με ενάργεια και τεκμηρίωση «ένα οδοιπορικό προς την Τρόικα, την τιμωρία και το κούρεμα. Ευθύνες, λάθη και παραλείψεις». Πολύ σωστά και πικρά επισημαίνει πως, «ουδέποτε στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας λειτουργήσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Γιατί; Διότι σχεδόν ποτέ δεν λειτούργησε, όπως και σήμερα δεν λειτουργεί, η σωτήρια αρχή της προβλεπτικότητας, η οποία στοχεύει προληπτικά και υπεύθυνα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου και του λαού, όχι του κόμματος και της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Ζούσαμε μέσα σ’ έναν επικίνδυνο εφησυχασμό», γράφει ο Χρ. Καρύδης, «πάντα μακριά και πέραν των οικονομικών μας δυνατοτήτων, με μια πολιτική ηγεσία που ανήγαγε την αναξιοκρατία και την διαπλοκή ως κύριο συστατικό του πολιτικού συστήματος. Ζούσαμε, δυστυχώς, με δανεικά μέχρι εκείνη την στιγμή που ο Δ. Χριστόφιας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει και άλλα δανεικά».

Στις 11/7/2011, η Κύπρος ανατινάχτηκε στο Μαρί και μαζί η οικονομία και η άμυνα της. Πριν συνέλθει από το χτύπημα, βρέθηκε στη μέγγενη της Τρόικα ενώ  η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν συνοδεύτηκε με έγκαιρη στήριξη του ήδη τεράστιου τραπεζικού συστήματος του νησιού.

Έτσι, ο τόπος βρέθηκε μιαν ανάσα από την καταστροφή εξαιτίας ανεπαρκών πολιτικών, ανίκανων κυβερνώντων, άπληστων τραπεζικών και ξένων κέντρων αποφάσεων.

Οι πρώτες προειδοποιήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την καθεύδουσα Κυβέρνηση Χριστόφια είχαν σταλεί από το 2010. Κατ’ επανάληψη έγιναν συστάσεις, υποδείξεις, συμβουλές και πιεστικές απαιτήσεις από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, να μειωθεί το κρατικό μισθολόγιο, να βελτιωθεί η φοροσυλλεκτικότητα, να συρρικνωθεί ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, κτλ.

Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών όπως και ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθ. Ορφανίδης, επανειλημμένα προειδοποιούσαν τον Δ. Χριστόφια και εισηγούνταν έγκαιρη λήψη μέτρων.

Γνωρίζω προσωπικά ότι ο Δ. Χριστόφιας βρισκόταν σε μόνιμη αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον Ορφανίδη. Δεν τον άκουγε! Δεν τον συμβουλευόταν! Τον αγνοούσε! Η οικονομική πολιτική του Δ. Χριστόφια αντανακλούσε τις κομμουνιστικές, κρατοκεντρικές, έμμονες ιδεοληψίες και αριστερές αγκυλώσεις του ενώ ο πλανήτης πετούσε με τα φτερά του νεοφιλελευθερισμού. 

Τον Ιούλιο του 2012, η Τρόικα έφτασε στην Κύπρο. Ήδη στον ξένο Τύπο (κυρίως γερμανικό και βρετανικό όπως και στον κυπριακό) γινόταν λόγος για κούρεμα καταθέσεων αλλά οι τότε υποψήφιοι και ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης, «δεσμευόταν» ότι δεν επρόκειτο ποτέ να δεχτεί κούρεμα, αν εκλεγόταν στην προεδρία. Εκείνο το «δεσμεύομαι» ήταν ο πιο βάναυσος εμπαιγμός των πολιτών.

Τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου, ο διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Πατσαλίδης, με σαφήνεια αλλά ωμά είπε στους βουλευτές της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών ότι, η Κύπρος βρισκόταν μιαν ανάσα από την χρεοκοπία και ότι στα επόμενα λίγα 24ωρα δεν θα μπορούσε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση Χριστόφια και οι διαδοχικά τρεις τραπεζίτες Υπουργοί Οικονομικών - Σταυράκης, Καζαμίας, Σιαρλή -, δεν κατάλαβαν ή δεν τους άφησε ο Δ. Χριστόφιας, να αντιληφθούν τι σήμαινε η επέκταση και η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο υπέρμετρος, εύκολος δανεισμός, η φούσκα στα ακίνητα και η απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Η αδυναμία της Κυβέρνησης Χριστόφια να ενεργήσει αποφασιστικά, διότι μετρούσε πρώτα τα κουκιά του κόμματος και όχι της οικονομίας, έδωσε στην αναπόφευκτη κρίση καταστροφικές και ολέθριες διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Τα υπόλοιπα είναι πολύ νωπά στην μνήμη… και στις τσέπες όλων μας. Κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτη του 2013 επειδή, τάχα, οι εταίροι έβαλαν «το πιστόλι στον κρόταφο» του νεοεκλεγέντος Ν. Αναστασιάδη.

Τον ίδιο μήνα διορίστηκε η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή Πική ενώπιον της οποίας εμφανίστηκαν οι πρωταγωνιστές του οικονομικού ολέθρου. Πλην του Δ. Χριστόφια. Σε κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρ. Πατσαλίδης, είπε και τα εξής:

«Με την επιβολή της Γερμανίας και του ΔΝΤ, πυροβόλησαν ένα περιστέρι με μια ατομική βόμβα. Κατέστρεψαν ένα οικονομικό σύστημα που λειτούργησε». Εξάλλου, ο Ν. Αναστασιάδης, ερωτηθείς ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή, είπε:

«Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγνώριση των πολιτικών δυνάμεων και της αντιπολίτευσης και η απροθυμία της να συμβάλει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων». Παρά τις συμβουλές πολλών ή παροτρύνσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στις 28/9/2013 εκδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Πική. Μέγας ένοχος ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος «επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα οικονομίας. Δεν είχε μέτρο». Επίσης καταλογίζονταν ευθύνες στον Ν. Αναστασιάδη και στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

>Μνημόνιο, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σπάταλο, υδροκέφαλο κράτος, κακοδιαχείριση, καλπάζουσα διαφθορά, αναξιοκρατία… Ποιοι άνοιξαν την κερκόπορτα της κυπριακής οικονομίας στην Τρόικα;

Άπληστοι τραπεζίτες, ανεπαρκείς, εγκληματίες πολιτικοί, ανυπαρξία διορατικής ηγεσίας και ξένα κέντρα αποφάσεων. Η Κύπρος έγινε πειραματόζωο προς παραδειγματισμόν και άλλων ανοικοκύρευτων οικονομιών. Ποιοι λογοδότησαν ή τιμωρήθηκαν για το οικονομικό ολοκαύτωμα των Κυπρίων; Κανείς!

Όπως ο Χριστόφιας απέρριψε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της Επιτροπής Πολυβίου για το Μαρί έτσι και ο Αναστασιάδης παραγνώρισε το πόρισμα Πική για το κούρεμα και την οικονομική καταστροφή. Θυμηθείτε: Ποιοι τιμωρήθηκαν για τη ληστεία του Χρηματιστηρίου, για την κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών,  της Eurocypria και του Συνεργατισμού; Ούτε τιμωρία ούτε καν ένα mea culpa ή μια αυτοκτονία. Από ευθιξία.

>Διαβάστε το βιβλίο του Χρήστου Καρύδη. Θα το βρείτε δωρεάν στην ΣΕΚ. Για να θυμηθείτε ποιοι είναι οι ένοχοι, οι εγκληματίες και οι ακαταδίωκτοι, ατιμώρητοι απατεώνες, τραπεζίτες, πολιτικοί, Κύπριοι και ξένοι, που ρήμαξαν και κατέστρεψαν την Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομικού, Κύπρου,oikonomikou, kyprou